Rareș Năstase, despre Caracal: ”Oamenii au senzația că anumite interese nu trebuie deranjate”
Una dintre principalele cauze pentru care Alexandra și probabil și alte tinere au avut parte de un destin îngrozitor este ineficiența angajaților din sistemul de stat, care sunt plătiți din bani publici tocmai pentru a interveni în astfel de situații.
În prezent, procurorul de la Caracal care a instrumentat dispariţia Alexandrei Măceşanu este cercetat disciplinar de Inspecţia Judiciară, care-l acuză de gravă neglijenţă.
El este acuzat că nu a permis pătrunderea poliţiştilor în locuinţa suspectului de crimă înainte de ora 6.00.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Invitat în podcastul ”România, știi bine!”, Episodul VI, corespondentul Pro TV Rareș Năstase spune că - după ce a stat de vorbă cu diferite persoane și a investigat jurnalistic disfuncționalități din aparatul de stat - a constatat faptul că mulți oameni sunt de părere că motivul pentru care există astfel de probleme este legat de ”nepotism” sau legături nepotrivite între autorități și grupările de infractori.
”Mai e o chestiune legată de disfuncționalitate. Dincolo de această mare frustrare din rândul celor din instituții, vorbim și de teama asta. Iarăși mă aduc în zona de nepotism, de interese și așa mai departe. Există în rândul lor, din ce am observat și din ce mi s-a relatat, există o constantă teamă de a nu deranja interese, de a nu deranja pe Ixulescu. Tu, în momentul în care vii și sesizezi o problemă la o instituție te aștepți ca acolo să înceapă o anchetă, să se desfășoare niște lucruri.
Oamenii au senzația asta, că anumite interese nu trebuie deranjate. A, păi este copilul lui cutare, este finul lui cutare, acolo nu ne băgm. Eu nu am de unde să am suspiciunea că inclusiv în acest caz nu există suspiciune asta, domne să nu deranjăm nu știu ce rețea, pe nu știu cine. Există și asemenea speculații.” - spune Rareș.
De altfel, jurnalistul nu poate uita un interviu pe care l-a realizat cu un fost angajat în sistemul de stat din județul Olt, care a spus că dacă ”nu ești cu ei, nu mănânci o pâine”.
”Mi-a rămas în cap un interviu pe care l-am avut cu un fost angajat la sistemul de stat din județul Olt. A zis de vreo 3 ori, a repetat: „Nu ești cu ei, nu mănânci o pâine„. Asta este expresia care definește cumva tot ce se întâmplă la nivel local, indiferent că este Olt, Vrancea, Gorj și așa mai departe. Nu ești cu ei, nu mănânci o pâine.
Să ne înțelegem, foarte mulți dintre cei care lucrează la nivel rural se bazează pe aparatul de stat, sunt oameni care lucrează în instituții. Acolo, satele și comunele sunt ținute de pensionari care trăiesc din pensiile alea mici, mari, fiecare cum are pensia, dar sunt oameni care depinde de cei care sunt angajați la stat.” - spune Rareș Năstase.
Chestorul Ioan Buda a fost demis în urma cazului de la Caracal, după ce au apărut informații privind modul de intervenție al polițiștilor la locuința lui Gheorghe Dincă, la 19 ore de la apelurile la 112 ale Alexandrei Măceșanu.
Cu toate acestea, ministrul interimar de Interne, Mihai Fifor, a precizat joi că Ioan Buda, demis de la șefia Poliției Române, s-a întors „de unde plecase”, iar acum este la comanda Poliției de Frontieră.
EPISODUL VI din podcastul ”România, știi bine” cu Ovidiu Oanță și Rareș Năstase, despre cazul de la Caracal - poate fi vizionat integral aici - iar episodul audio poate fi ascultat mai jos.
Sursa: Pro TV
Etichete: crima, diicot, podcast, Rares Nastase, Romania stii bine, Gheorghe Dincă, Caracal, 112,
Dată publicare:
01-08-2019 14:46