"Coruptia trebuie combatuta ca un cancer". Ce spune despre Romania justitiarul legenda din operatiunea "Maini Curate"
Antonio Di Pietro, simbolul luptei anticoruptie din Italia, a fost prezent saptamana trecuta in Romania pentru o conferinta de presa gazduita in Aula Magna a Facultatii de Drept din Capitala.
"Unul dintre cele mai mari scandaluri din Europa de dupa Razboi", scria in 1993 New York Times despre Mani Pulite - "Maini Curate", investigatia care a provocat un cutremur in lumea politica a Italiei.
Membrii ai partidului socialist, parlamentari, reprezentanti ai Fiat, ministri s-au aflat printre cei cercetati, iar mai multe persoane s-au sinucis inainte de a fi audiate. Antonio di Pietro era atunci magistratul-vedeta al cazului. Eforturile sale au dus la audierea inclusiv a fostului premier Bettino Craxi, ce a devenit ulterior cel mai destastat om din Italia, asociat de tot poporul drept imaginea coruptiei. Craxi a fugit un an mai tarziu in Tunisia unde a si murit in 2000.
Di Pietro a vorbit despre intreaga operatiune in fata a 300 de invitati, specialisti din domeniul juridic, personalitati din mediul academic si studenti, in cadrul McCann/Thiess Conferences.
"Este o datorie pentru fiecare tara democrata sa combata coruptia si este mai bine mai tarziu, decat niciodata. Romania nu este ultima tara care a inceput lupta anticoruptie. Coruptia trebuie combatuta asa cum se combate un cancer, luptand in fiecare zi. Din pacate, astazi coruptia este transfrontaliera si internationala", a spus di Pietro.
Evenimentul "Justitiarul" a fost organizat cu sprijinul Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti. Faimosul fost-procuror a transmis aspirantilor la o cariera in domeniul juridic urmatorul mesaj: "Vreau sa le urez studentilor acestei facultati succes in studiile lor, pentru ca ei sunt viitorii avocati, magistrati, judecatori sau oameni politici ai Romaniei. Dar pastrati-va mainile curate, ca atunci cand inchideti ochii sa puteti spune am facut ceva in viata