Data pana la care Corlatean spera ca Romania va adera la Schengen. "Am cheltuit 1 MILIARD de euro"
Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, afirma ca este convins ca in 2013 Romania va adera la zona Schengen, intr-o prima faza cu punctele de frontiera aeriene si maritime
"Noi facem lobby si sunt convins ca anul viitor vom fi deja parte a zonei Schengen - mai precis dupa planul Frantei si Germaniei, intr-o prima faza se va incepe cu frontierele maritime si aeriene. Pana la sfarsitul anului viitor vom avea cu siguranta o decizie si pentru frontierele terestre", a declarat Corlatean, intr-un interviu acordat luni publicatiei austriece Die Presse.
intrebat daca Romania va protesta atunci cand tari ca Olanda vor continua sa incerce sa blocheze aderarea Romaniei la zona Schengen, Corlatean a explicat ca Romania indeplineste criteriile tehnice de aderare de peste un an si jumatate. "Am fost si suntem foarte cooperanti in aceasta privinta, am investit peste un miliard de euro din fonduri europene si propriile noastre resurse bugetare pentru tehnologia necesara. Din acest punct de vedere am facut deja totul. Din diverse motive politice, decizia (de aderare n.r.) a fost amanata", a afirmat ministrul de Externe.
Totodata, el a mentionat ca expertii romani participa deja la misiunile Frontex de la frontiera de sud a UE, "unde sunt cu adevarat problemele", nu de-a lungul frontierei estice.
Olanda a anuntat ca va astepta raportul MCV din decembrie al Comisiei Europene privind Romania pentru a reanaliza pozitia sa privind aderarea la Schengen a Romaniei si Bulgariei. Potrivit unui document trimis in septembrie de Guvernul olandez Parlamentului, dezbaterile privind aderarea celor doua țari la Schengen vor fi amanate pentru 2013, dat fiind ca raportul MCV pentru Romania va fi publicat la sfarsitul acestui an.
De asemenea, mai multi oficiali germani, printre care si ambasadorul de la Bucuresti, Andreas von Mettenheim, au aratat ca decizia privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen va fi luata dupa prezentarea de catre Comisia Europeana a raportului MCV din decembrie.
Germania si Franta au prezentat la inceputul acestui an un plan privind aderarea in doua etape a Romaniei si Bulgariei la zona Schengen, intr-o prima faza cu frontierele maritime si terestre, urmata apoi de un al doilea pas cu frontierele terestre.
Consiliul European din martie a mentionat ca o decizie privind aderarea la Schengen a Romaniei si Bulgariei trebuia sa fie luata in septembrie in cadrul Consiliului JAI, la care participa ministrii de Interne din tarile membre UE.
Presedintia cipriota a Consiliului Uniunii Europene a anulat reuniunea programata pentru 19-20 septembrie a Consiliului JAI din lipsa de "subiecte substantiale", precizand insa ca aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen va fi pe agenda reuniunii JAI din 25-26 octombrie.
AFP a relatat, citand surse diplomatice europene, ca indoielile cu privire la vointa Guvernului roman de a respecta statul de drept, manifestate in special de Germania, Olanda si Belgia, au constrans presedintia cipriota a UE sa anuleze reuniunea din 19-20 septembrie consacrata aderarii la Schengen,
Secretarul de stat in MAE Bogdan Aurescu a declarat, pe 12 septembrie, ca reportarea discutiilor pentru reuniunea din 25-26 octombrie a Consiliului JAI nu inseamna ca la acest moment se va lua o decizie privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, intrucat sunt state membre care asteapta concluziile raportului suplimentar pe MCV pe care Comisia Europeana a anuntat ca il va prezenta in decembrie.
"Faptul ca discutia se reporteaza pentru luna octombrie nu inseamna ca o decizie se va lua in octombrie. Sunt unele state care doresc sa vada acest raport MCV din decembrie. si noi suntem foarte nerabdatori sa vedem care sunt concluziile acestui raport, avand in vedere ca s-au facut deja progrese pe cele 11 puncte stabilite impreuna cu Comisia Europeana", a aratat Aurescu.