Titus Corlatean spera ca raportul Comisiei de la Venetia sa nu fie folosit in campania electorala

Ultima actualizare: 17-10-2012 11:14
Titus Corlatean

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat, dupa intalnirea cu delegatia Comisiei de la Venetia, ca spera ca opinia acesteia privind situatia constitutionala din Romania sa fie echilibrata si sa nu fie folosita in campania electorala din toamna. 

"Ministrul Titus Corlatean a precizat ca asteapta cu interes Opinia Comisiei de la Venetia, exprimandu-si speranta ca aceasta va fi una echilibrata si nu va fi folosita in scop politic in campania electorala din Romania", se mentioneaza intr-un comunicat al MAE.

De asemenea, MAE precizeaza ca vizita la Bucuresti a delegatiei Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Venetia) pregateste Opinia solicitata in luna iulie 2012 de catre secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, si de premierul Victor Ponta, cu privire la ordonantele de urgenta ale Guvernului pentru modificarea Legii nr. 62/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, respectiv, a Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului.

Potrivit comunicatului MAE, Corlatean a facut "o prezentare succinta a argumentelor care au fundamentat masurile recente ale autoritatilor romane, accentuand asupra conformitatii acestora cu Constitutia Romaniei si standardele europene".

Seful diplomatiei a aratat si ca "toate actele politice au facut obiectul controlului Curtii Constitutionale, ale carei decizii au fost respectate de catre toti actorii politici, motiv pentru care orice alegatie cu privire la pretinsa «lovitura de stat» este total nefondata".

Totodata, ministrul de Externe a reiterat "si cu aceasta ocazie angajamentul autoritatilor romane cu privire la respectarea statului de drept si a valorilor democratice".

El a amintit, in acest sens, pozitia adoptata de Guvern si premierul Ponta cu privire la respectarea hotararii CC din 21 august referitoare la rezultatele referendumului din 29 iulie, precum si apelul adresat la 31 iulie in sensul respingerii oricaror presiuni exercitate asupra CC si a judecatorilor acesteia. Corlatean a subliniat si deschiderea autoritatilor romane fata de eventualele sugestii ale acesteia in procesul de revizuire a Constitutiei, el reamintind rolul fundamental al Comisiei de la Venetia in elaborarea cadrului constitutional si normativ si in crearea si consolidarea institutiilor democratice romanesti.

Conform comunicatului MAE, discutiile ministrului Corlatean cu delegatia Comisiei de la Venetia "s-au inscris in contextul mai larg al dialogului convenit recent de ministru si presedintele Comisiei de la Venetia, Gianni Buquicchio, cu privire la evolutiile politice recente din Romania, fiind totodata, o continuare a foarte bunelor relatii de cooperare stabilite cu acest organism dupa 1989".

Delegatia de experti ai Comisiei de la Venetia se afla luni si marti la Bucuresti. Conform Comisiei de la Venetia, vizita are loc in contextul pregatirii unei opinii privind situatia constitutionala din Romania si OUG care amendeaza Legea Curtii Constitutionale si Legea referendumului.

Delegatia de experti a Comisiei de la Venetia este formata din Sergio Bartole (membru supleant, Italia), Hanna Suchocka (membru, Polonia, vice-presedinta a Comisiei de la Venetia) si Kaarlo Tuori (membru, Finlanda, vice-presedinte al Comisiei de la Venetia) si este insotita de seful Secretariatului acesteia, Thomas Markert, si de seful diviziei pentru justitie si asistenta constitutionale din cadrul Secretariatului Comisiei, Schnutz Dürr.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO