"Pana marti dimineata, aici a fost casa unui om". Catalin Radu Tanase transmite din Gorj, acolo unde oamenii au trait POTOPUL

Ultima actualizare: 02-08-2014 07:18

Apele au trecut repezi si involburate, greul insa abia incepe pentru acele familii din Gorj care au vazut cum arata potopul. Dupa o noapte alba, sinistratii isi plang amarul si nu stiu incotro sa o apuce.

Unii si-au gasit animalele moarte si doar fundatia a mai ramas din case. Facut la rece, bilantul este tulburator. Peste o mie de persoane au fost evacuate, iar 100 de locuinte sunt de acum doar amintire.

Pentru zeci de persoane ajutorul a venit din cer. Numai la Vaideeni au fost evacuati cu elicopterele 42 de oameni, izolati pe o insula.

Reporter: V-a scos din apa?

Femeie: Aproape tot in apa, ca e toata apa peste noi. Normal ca te si sperii, sa te vezi in mijlocul apei si sa nu te sperii? Si munca de-o viata care sa se duca intr-o jumatate de ora.

Tabloul este dureros. Casele sunt la pamant, copacii plutesc, iar bolovanii uriasi aruncati peste tot arata cata forta a avut viitura. Cei de la ISU, impreuna cu localnicii, au incercat sa faca un baraj ca sa stavileasca apele.

Dupa doua zile de cosmar, toti stau cu teama ca valtorile le vor lua locuintele si asa subrezite. Cand Luncavetul a lovit cu putere, apa a spalat temelia casei, iar structura de beton s-a prabusit in apa.

"E a fratelui meu, a apucat si el sa o faca si a luat-o apa. A muncit o viata, acum a ramas pe drumuri, cine ne mai ajuta sa o faca?", a spus o femeie.

In fata acestui dezastru, bietii oameni s- au apucat cu ultimele puteri sa isi recupereze din lucrurile ingropate in mal.

"Mai am ce vedeti, adica nimic, casa nu se mai tine deloc, mi-e frica ca o sa cada pe mine", a spus un localnic.

Cu o plasa de haine, o perna si cateva obiecte de stricta necesitate, cei mai multi nu stiu incotro sa o apuce. "Uite, in masina aia am dormit cu barbatul meu azi noapte, unde sa dorm, stateam in casa ne lua raul, nu stia nimeni de noi", a spus o femeie.

Aceeasi situatie sumbra este si in Novaci, acolo unde, marti, apa a avut si cinci metri.

"Aici era camera in care stateam, bucataria, a venit apa si a luat cu totul, acolo era gradina si cotetele cu animale. Nu am ramas cu nimic aseara, m-am culcat pe drum, am ramas cu o pereche de papuci, uitati, o fetita de 12 ani si ce am pe mine, in rest nu am nimic", a povestit o sinistrata, irina Mailat.

In localitatile afectate, fantanile sunt pline de mizerie si a cazut curentul. "Patru familii care stam cu copii pe drumuri, nu se uita primaria la noi, ne-a adus apa de mila un om si primaria nu", a spus o alta sinistrata, Ileana Munteanu.

Sansele ca viata sa intre in normal sunt destul de indepartate.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO