Bilanțul morților din Albania a crescut la 21. Momentul în care un bebeluș e salvat
Cel mai puternic cutremur care a lovit Albania în ultimele decenii a făcut dezastru în mai multe orașe. Cel puțin 21 oameni au murit, iar răniții se numără cu sutele.
Seismul a avut magnitudinea 6,4, dar s-a produs aproape de suprafață, chiar la nord de Durres, port la Marea Adriatică.
România a trimis 52 de pompieri, însoţiţi de câini, pregătiţi pentru salvarea victimelor.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Cutremurul cu magnitudinea de 6.4 s-a produs cu câteva minute înainte de ora 4 dimineaţa. Epicentrul a fost localizat la 30 de kilometri nord-vest de capitala albaneză, Tirana, la o adâncime de numai 20 de kilometri. Adică aproape de suprafaţa pământului.
Zeci de blocuri şi case au fost distruse sau au suferit stricăciuni serioase. Pe o stradă, casele s-au surpat la rând, de parcă erau făcute din cărţi de joc.
Cele mai multe victime au fost la Durres, port de la coasta marii adriatice şi la Thumane, oraşul situat cel mai aproape de epicentrul seismului.
Situaţia a fost descrisă de preşedintele ţării drept dramatică, soldată cu morţi, numeroşi răniţi şi oameni prinşi sub dărâmături.
Pompieri, soldaţi şi voluntari căutau cu înfrigurare, uneori cu mâinile goale, supravieţuitori prinşi în mormanele de moloz.
În mijlocul dezastrului îşi face loc şi speranţa. Salvatorii au scos un copil dintre dărâmături.
Membrii unei echipe de intervenţie le-au spus ziariştilor că una dintre victime, o femeie în vârstă a murit, dar a reuşit să-şi salveze nepotul, protejându-l cu propriul trup.
Peste 600 de răniţi au ajuns în spitale, transmite presa albaneză. Cei mai mulţi la Tirana şi Durres.
Cutremurul urmat de mai multe replici puternice a fost simţit în sudul Italiei. Dar şi în Macedonia de Nord, Bulgaria, şi alte ţări balcanice. A fost simţit până la oraşul sârb Novi Sad, în Voivodina, adică la 700 de kilometri depărtare de epicentru.
În aceste condiţii, autorităţile albaneze au cerut sprijin european. România a răspuns imediat şi a trimis marți seară o echipă de salvare şi căutare formată din 52 de pompieri acreditaţi la nivel ONU. Dar şi câini special antrenaţi să găsească victime surprinse sub dărâmături.
Tepelena Ilir, ambasadorul Albaniei în România: „În astfel de situaţii vezi cine sunt prietenii tăi cu adevărat. Mulţumesc României pentru sprijin.”
Salvatorii vor ajunge la Tirana la bordul a doua aeronave militare puse la dispoziţie de Forţele Aeriene.
Viorel Pană, şeful forţelor aeriene române: „Imediat ce vor ajunge, avioanele vor debarca și se vor întoarce în ţară pentru că pistă trebuie eliberată pentru alte zboruri urgente.”
În septembrie, în Albania a mai fost un cutremur cu magnitudinea de 5,8, care a provocat rănirea a zeci de oameni.
Câteva ore mai târziu, după seismul distrugător din Albania, un altul cu magnitudinea 5,4 s-a produs şi în Bosnia, având epicentrul la 75 kilometri sud de Sarajevo.