Copertina Arenei Nationale NU poate fi avizata de ISU. Trei variante pentru ca stadionul de 600 mil. de lei sa fie redeschis

×
Codul embed a fost copiat

Arena Nationala, de peste 600 de milioane de lei, ramane inchisa. Materialul din care a fost construit acoperisul NU este omologat la noi in tara, asa ca stadionul nu poate sa obtina avizul pompierilor ca sa poata organiza meciuri sau concerte.

Primarul interimar al capitalei, Razvan Sava, sustine ca vina apartine fostei administratii, care ar fi modificat proiectul, fara sa ceara autorizatiile necesare.

Misterul Arenei Nationale a fost lamurit de primarul interimar al capitalei. Contractul initial, semnat pentru modernizarea stadionului, prevedea un acoperis fix. Pentru acest proiect au fost obtinute toate avizele necesare, inclusiv cele de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta. ulterior insa, Primaria capitalei s-a hotarat ca acoperisul sa fie facut mobil si din alt material.

Decizia a generat costuri suplimentare de 200 de milioane de lei, fata de cele 411 milioane prevazute initial. In momentul in care oficialii au hotarat se faca un nou acoperis retractabil, ar fi trebuit schimbat proiectul si obtinut un nou aviz de la ISU, lucru care nu s-a intamplat. Si mai grav e ca materialul ales nu e omologat in romania.

"ISU nu a emis autorizatia de securitate la incendiu, invocand faptul ca materialul din care e realizata copertina nu corespunde normativelor de protectie impotriva incendiilor romanesc", spune Alex Ichim, purt. de cuv. PMB.

Citește și
sfaturi pompieri
Sfaturile pompierilor in caz de incendiu. Ce sa NU facem niciodata daca focul izbucneste in propria casa
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Fosta administratie a decis sa semneze receptia lucrarilor fara respectarea legii, sustine Razvan Sava. Stadionul a fost inaugurat in septembrie 2011.

Ce se poate face acum pentru ca stadionul sa fie redeschis? Exista 3 variante. Prima varianta ar fi omologarea in Romania a materialului din care este facut acoperisul. Lucru pe care incearca si primaria acum sa-l faca. Al doilea ar fi obtinerea avizului ISU pentru functionarea cu acoperisul strans. Daca niciunul dintre aceste lucruri nu va fi posibil, atunci primaria capitalei ar putea fi nevoita sa-l dea jos pur si simplu"

"Ar fi absurd sa se ajunga la o decizie prin care sa se renunte la actuala copertina, mai usor ar fi sa se lucreze la normativele care reglementeaza emiterea autorizatiilor de securitate la incendiu", spune Alex Ichim, purt. de cuv. PMB.

"Nu a fost prezentat un certificat de performanta. prin urmare, ISU Bucuresti-Ilfov nu va emite autorizatia de securitate la incendiu pana la remedierea acestei situatii."

Asadar, Arena Nationala ramane inchisa. In tot acest timp, primaria capitalei pierde bani frumosi, in conditiile in care tariful pentru un concert este de 30.000 de euro, pentru meciurile UEFA Europa League, 23.000 de euro, iar pentru Champions League, 28.000 de euro.

Din septembrie 2011, de cand a fost inaugurata si pana astazi, pe Arena Nationala au avut loc 63 de meciuri si doua concerte in urma carora s-au incasat doar 13 milioane de euro, fata de 150 de milioane cit au fost investite.

UPDATE 13:15 ISU Bucuresti-Ilfov a anuntat ca a analizat documentatia depusa de constructorul stadionului Arena Nationala si nu va emite autorizatia de securitate la incendiu pentru acest obiectiv. Asta deoarece in dosar nu a fost prezentat pana in prezent un certificat de performanta sau agrement tehnic european privind performanta la foc a copertinelor.

Acest punct de vedere a fost comunicat si Primariei Municipiului Bucuresti, in calitatea sa de beneficiar al constructiei, au anuntat vineri oficiali ai ISU Bucuresti-Ilfov. „ISU Bucuresti nu va emite autorizatia de securitate la incendiu pana la remedierea acestei situatii", au afirmat acestia.
 

Pe 9 noiembrie, presedintele FRF Razvan Burleanu promitea ca Arena Nationala va obtine avizul pentru securitate in caz de incendiu pana la sfarsitul acelei saptamani. Burleanu spunea atunci ca e vorba doar de o nepotrivire in modul in care se masoara gradele de ignifugare in Romania si in Germania, unde a fost produsa copertina.

Potrivit primarului interimar, problema e insa ca materialul nu e omologat in tara noastra si nu stie daca se poate omologa. Copertina a mai cedat, in septembrie anul trecut, si la o ploaie torentiala.

Postarea completa a primarului interimar:

Stim cu totii ca in acest moment nu putem folosi stadionul Arena Nationala. Vreau sa lamuresc public de ce s-a ajuns in aceasta situatie si cum cel mai scump stadion din Romania nu poate primi aviz ISU.
Contractul initial semnat pentru realizarea modernizarii stadionului prevedea un acoperis fix, din tabla. Pentru acest proiect au fost obtinute toate avizele necesare, inclusiv pe cel de la IGSU. Au inceput lucrarile de modernizare, iar pe parcurs a aparut ideea schimbarii formei de acoperis. S-a ajuns astfel ca acoperisul sa fie facut mobil. In acel moment, trebuia schimbat proiectul si obtinut avizul ISU pe noua forma de acoperis. Acest lucru nu s-a intamplat. Acoperisul a fost facut fara autorizatie.
Contractul a fost marit pentru realizarea acestui acoperis, iar intre timp au fost semnate doua acte aditionale in valoare totala de 200 milioane de RON. Primul act aditional prevedea suma de 84 milioane lei, iar al doilea, suma de 112 milioane lei, ambele fiind semnate inainte de desfasurarea finalei Cupei UEFA.
La finalul lucrarilor de construire, desi se stia ca stadionul nu va putea primi avizul de la IGSU, din cauza faptului ca materialul din care este construit acoperisul nu este omologat in Romania, fosta administratie a decis totusi sa semneze receptia lucrarilor. Astfel, in lipsa reprezentantilor ISU, a fost semnat procesul verbal de receptie si a fost facuta si plata catre constructor.
In acest moment, suntem in situatia in care nu putem primi avizul ISU pentru desfasurarea de activitati sportive si culturale. Materialul din care este facut acoperisul nu este omologat in Romania si, momentan, nu putem sti daca se va putea omologa sau nu printr-un act normativ.
Avem un caz tipic de gestiune proasta a banului public si de management defectuos. Am aruncat banii pe apa sambetei. Fosta administratie a construit un stadion fara sa tina cont de normele in vigoare la data respectiva. Fac precizarea ca daca se respectau normele in vigoare la acea data, acest acoperis nu trebuia construit in forma in care este acum. Nu stim daca acest material va fi sau nu omologat.
Incercam sa gasim o solutie pentru a putea folosi stadionul. La ora aceasta, singura solutie care pare rezonabila este ca toate activitatile sa se desfasoare cu acoperisul strans. Vom vedea daca se va putea obtine aviz in aceste conditii. Daca nu vom obtine avizul nici in aceste conditii, va trebui sa demontam acoperisul retractabil. Acest lucru inseamna ca trebuie sa cheltuim bani publici pentru a repara o prostie facuta de fosta administratie.
Din punctul meu de vedere s-a produs un prejudiciu. Voi demara un audit tehnico-financiar care sa aduca lumina in acest dosar.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Iesiri blocate, extinctoare lipsa si elemente usor inflamabile. Descoperiri ingrijoratoare ale ISU in bisericile din tara
Iesiri blocate, extinctoare lipsa si elemente usor inflamabile. Descoperiri ingrijoratoare ale ISU in bisericile din tara

Dupa sirul de controale in cluburile din intreaga tara, cei de la ISU inspecteaza acum si lacasurile de cult. Iar rezultatele sunt ingrijoratoare.

Sfaturile pompierilor in caz de incendiu. Ce sa NU facem niciodata daca focul izbucneste in propria casa
Sfaturile pompierilor in caz de incendiu. Ce sa NU facem niciodata daca focul izbucneste in propria casa

Oricat ar fi de delicat subiectul, este bine sa stim cu totii cum sa ne ferim de foc. Am vazut recent, ca in cazul unui incendiu, viteza de reactie poate decide intre viata si moarte.

ISU:
ISU: "Incendiile in unitatile de invatamant sunt in prezent foarte rare". Cate scoli au ars in ultimii ani si de ce

Mii de scoli din Romania pot oricand sa devina scena unei tragedii. Recent, chiar autoritatile au fost nevoite sa recunoasca aceasta situatie – care se pare ca se agraveaza atunci cand vine vremea rece.
 

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.