ISU: "Incendiile in unitatile de invatamant sunt in prezent foarte rare". Cate scoli au ars in ultimii ani si de ce

incendiu scoala Rachiti, Botosani

Mii de scoli din Romania pot oricand sa devina scena unei tragedii. Recent, chiar autoritatile au fost nevoite sa recunoasca aceasta situatie – care se pare ca se agraveaza atunci cand vine vremea rece.
 

Incendiile in unitatile de invatamant sunt in prezent foarte rare”. Asa ni se spune in ghidul elaborat de IGSU pentru prevenirea situatiilor de urgenta in scoli. In document se recunoaste si ca „daca totusi intr-o scoala izbucneste un incendiu, atunci cei implicati se vor confrunta cu probleme foarte dificile”. Am incercat sa aflam daca astfel de cazuri chiar sunt „foarte rare”, in conditiile in care recent chiar premierul (interimar) a recunoscut ca numai 7% dintre institutiile de invatamant au autorizatie ISU.

Septembrie 2015. Barzava, judetul Arad. Magazia de lemne a scolii se aprinde dupa ce elevii arunca in ea mucuri de tigara. Pompierii reusesc sa stinga incendiul inainte ca flacarile sa ajunga la cladirea institutiei de invatamant iar conducerea scolii decide, pentru a preveni astfel de incidente, sa nu-i mai lase pe elevi in curte in vacante sau dupa ore.

Iulie 2015, Bistrita-Bargaului, judetul Bistrita-Nasaud. Magazia de lemne de langa Scoala General nr. 2 ia foc intr-o seara de duminica, probabil de la un chistoc de tigara. Dupa o ora, pompierii reusesc sa stinga incendiul inainte ca acesta sa cuprinda si cladirea scolii.

Citește și
National Arena
National Arena, Sala Palatului si 93% din scoli NU au autorizatie ISU. Amenda ridicola prevazuta in aceste cazuri
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Iunie 2015, Oroftiana de Sus, comuna Suharau, judetul Botosani. Magazia de lemne a Scolii Gimnaziale din sat ia foc sambata la pranz, probabil de la o tigara aruncata la intamplare. Incendiul se extinde la acoperisul scolii. Pompierii reusesc sa il opreasca inainte sa ia foc si salile de clasa, dar continuarea cursurilor in cladire devine imposibila.

Ianuarie 2015, Galati. Un incendiu izbucneste la Scoala nr. 22, „Dimitrie Cantemir”. Aproape 400 de copii din clasele primare si de gradinita sunt evacuati de urgenta iar pompierii impiedica focul sa se extinda. Flacarile se pare ca ar fi pornit de la un calorifer electric pornit si lasat nesupravegheat in biroul de contabilitate.

Decembrie 2014. Rachiti, judetul Botosani. Scoala gimnaziala nr. 1, abia data in folosinta de un an, se face scrum, in ciuda eforturilor a peste 50 de pompieri cu 9 autospeciale. Cel mai probabil, incendiul s-a produs din cauza unui scurt circuit aparut la frigiderul in care era tinut laptele din programul „Cornul si laptele”. Nimeni nu a fost ranit, incendiul izbucnind noaptea.

Decembrie 2014. Vatra Dornei, judetul Suceava. Cancelaria Scolii generale nr. 4 este cuprinsa de flacari din cauza unui fierbator electric uitat in priza de un cadru didactic care isi facuse o cafea. Elevii sunt evacuati si pompierii reusesc sa stinga focul inainte ca alte incaperi sa fie afectate.

Ianuarie 2014. Bratila, comuna Helegiu, judetul Bacau. Scoala din localitate, renovata in 2008, ia foc in cursul noptii si arde complet. Pompierii au intervenit cu patru autospeciale, in zadar insa, deoarece nu avut de unde sa alimenteze cu apa si au trebuit sa meraga in acest scop la 10 kilometri distanta, la Onesti.

Ianuarie 2014. Icusesti, judetul Neamt. Doi tineri care se intorceau de la discoteca sunt la 112, anuntand ca scoala arde ca o torta. Construita recent, cu bani de la Banca Mondiala, pe structura metalica si izolata cu vata minerala., cladirea se face scrume pana la venirea pompierilor. Cauza: un scurtcircuit sau folosirea neglijenta a artificiilor. Scoala nu a avut autorizatie de la pompieri nici cand a fost contruita, nici dupa aceea, cand copii au studiat in ea.

Decembrie 2013. Oradea. Acoperisul Liceului Penticostal Betel este cuprins de flacari, in ultima zi de scoala a anului. Elevii sunt evacuati rapid iar pompierii sting focul, dar mai multe sali de clasa sunt afectate. Totul ar fi inceput de la mansarda cladirii, unde erau depozitate materiale de constructii pentru amenajarea unor clase noi.

Octombrie 2013, Calinesti, judetul Maramures. Cladirea in care se aflau scoala primara si gradinita ia foc in cursul noptii, din cauza unui incendiu izbucnit la brutaria aflata in aceeasi constructie. Cauza ar fi fost un cos de fum necuratat. Pompierii lupta trei ore cu flacarile, dar din cladire nu mai ramane nimic.

August 2013. Urziceni. Un corp de cladire al Grupului Scolar Agricol in care se aflau mai multe sali de clasa, dar si una de gradinita, ia foc intr-o dupa-amiaza. Din fericire, in cladirea nu era nimeni la momentul respectiv. Pompierii reusesc sa stinga incendiul dupa 4 ore.

Martie 2013. Crai Nou, judetul Timis. Hornul scolii ia foc, de la caldura puternica degajata dupa ce in centrala s-ar fi pus prea multe lemne, ca urmare a plangerilor ca in clase ar fi frig. Copiii sunt evacuati iar profesorii si localnicii sting incendiul la timp, inainte ca flacarile sa se extinda la polistirenul de langa cosul centralei.

Ianuarie 2013. Fundatura, comuna Delesti, judetul Vaslui. O sala de clasa a scolii din sat ia foc si incendiul se extinde rapid la intreaga cladire. Invatatorul ii evacueaza pe toti cei 27 de elevi care erau la ore in acel moment. Scoala, veche de 150 de ani, arde complet.

Ianuarie 2013. Rotunda, judetul Olt. Un elev realizeaza ca acoperisul scolii in care se pregatea sa intre arde, asa ca ii avertizeaza pe profesori iar acestia evacueaza cladirea. Pompierii reusesc sa stinga incendiul cu doua autospeciale. Ei spun ca, cel mai probabil, focul a inceput de la cosul de fum necuratat.

Noiembrie 2012. Targoviste. Pompierii intervin la Liceul Constantin Brancoveanu din, dupa ce un incendiu izbucneste la un laborator de fizica al institutiei. Fumul ajunge pe holuri si in salile de clasa iar elevii sunt evacuati rapid, in timp ce pompierii sting focul. Cauza: un scurtcircuit la cablurile calculatoarelor din laborator, care ar fi putut preface tot liceul in scrum.

Martie 2012. Produlesti, judetul Dambovita. Un apel la 112 anunta ca etajul 2 al scolii generale din comuna a fost cuprins de flacari. Pompierii ajung imediat la fata locului. Dupa ce au stins incendiul, care a distrus doar o clasa, ei au aflat ca totul a pornit de la o femeie de serviciu care a vrut sa aprinda focul in soba unei clase folosind motorina.

In aceeasi luna au mai ars scoala din Rusenii Vechi, comuna Holboca (Iasi), cea pentru copii cu dizabilitati din Simeria Veche (Hunedoara) si cea din Cherchejeni, comuna Blandesti, Botosani.

Si tot in martie 2012 un corp al Scolii Generale Ion Neculce din Iasi era cat pe ce sa arda de la frunzele uscate din curte, carora ingrijitorul scolii le daduse foc. Potrivit Buna Ziua Iasi, focul a fost stins de elevi, imaginile filmate atunci aratand clar cum un copil lupta cu flacarile cu o lopata.

Ce concluzii se pot trage? Nu se poate spune ca incendiile in scoli sunt chiar „foarte rare” in prezent, mai ales ca lista de mai sus nu isi propune sa fie exhaustiva. Cauzele: improvizatii electrice, dar mai ales sistemele de incalzire, ceea ce explica de incendiile au loc mai ales in sezonul rece: sobe cu lemne, care creaza riscuri fie din cauza infundarii hornurilor, fie a magaziilor in care sunt depozitate lemne. Din fericire, pana acum nimeni nu a patit ceva mai grav decat un atac de panica ca urmare a acestor incendii. Cu putin noroc, asa va fi si iarna asta.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Un arhitect isi suspenda temporar afacerea pentru a ajuta scolile fara aviz de la pompieri:
Un arhitect isi suspenda temporar afacerea pentru a ajuta scolile fara aviz de la pompieri: "Nimeni nu vine sa ne salveze"

Un arhitect a anuntat ca va suspenda activitatea firmei sale pentru a ajuta scolile, alaturi de alti voluntari, sa obtina avizele si autorizatiile de functionare referitoare la siguranta in caz de incendii.

National Arena, Sala Palatului si 93% din scoli NU au autorizatie ISU. Amenda ridicola prevazuta in aceste cazuri
National Arena, Sala Palatului si 93% din scoli NU au autorizatie ISU. Amenda ridicola prevazuta in aceste cazuri

Tragedia din Colectiv dezvaluie o situatie uluitoare: constructii care gazduiesc manifestari cu zeci de mii de participanti NU au avizul pompierilor.

Tavanul unei scoli din Galati a inceput sa se prabuseasca. O profesoara a fost ranita si zeci de elevi sunt in pericol
Tavanul unei scoli din Galati a inceput sa se prabuseasca. O profesoara a fost ranita si zeci de elevi sunt in pericol

O lucrare facuta de mantuiala pune in pericol, in fiecare zi, zeci de copii dintr-o scoala din judetul Galati.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.