Acoperisul cel scump si prost al National Arena. Explicatia primariei dupa ce ploaia a "invins" o arena de 234 mil. de euro

Ultima actualizare: 01-10-2015 07:11

Prima ploaie serioasa de toamna a pus la grea incercare cupola Arenei Nationale din Bucuresti. Chiar in timpul partidei dintre Steaua si Voluntari, la imbinarile copertinei, au aparut tasnitori.

Responsabilii au explicat repede ca a cazut o cantinate mare de apa dintr-odata, iar palniile care ar fi trebuit sa o colecteze n-au facut fata. Dincolo de raspunsul strict tehnic, ramane totusi intrebarea: cat de corect s-au cheltuit banii publici pentru un stadion care a costat cu 80 de milioane de euro mai mult decat unul identic, aflat la Frankfurt, si despre care n-am auzit c-ar avea probleme pe timp de ploaie?

Acoperisul retractabil a fost unul dintre cele mai scumpe componente ale Arenei Nationale. Peste 20 de milioane de euro a platit Primaria Capitalei pentru el. Insa, din 2011, de cand a fost inaugurata Arena Nationala, acoperisul a cedat de mai multe ori. Duminica seara, in timpul meciului dintre Steaua si Voluntari, dupa numai trei minute de ploaie torentiala, acoperisul a cedat din nou. Fiecare imbinare a copertinei de pe o parte a Arenei Nationale s-a transformat intr-o mini cascada.

Controversatul acoperis, despre care consultantul primariei spunea acum 4 ani ca este o varianta costisitoare, a ridicat pretul arenei cu 10 procente. Specialistii sustin ca nu poate fi actionat daca temperatura se apropie de zero si nici daca ploua torential.

Drept urmare, toate ploile puternice, precum cea de duminica, vor scoate in evidente defectele ascunse ale arenei.

Intrebati cine se face vinovat de acest incident si cine ar trebui sa se asigure ca aceasta copertina de milioane de euro functioneaza in conditii perfecte, reprezentantii primariei au dat vina pe natura.

"Din cauza fenomenului meteo extrem - caderi masive de apa in termen scurt - gurile de scurgere de la nivelul acoperisului nu au putut prelua toata cantitatea de apa", se spune intr-un comunicat.

Si cei de la UTI, care se ocupa de intretinere, sustin ca si-au facut treaba conform contractului.

"Sistemul de acoperis retractabil actionat electric a fost complet functional. Nu exista fisuri la nivelul membranei acoperisului", a precizat, intr-un comunicat, firma UTI.

Sa nu uitam ca arena ne-a costat totusi 234 de milioane de euro, cu peste 80 de milioane de euro peste Commerzbank Arena din Frankfurt, construita de aceeasi firma.

Mitica Dragomir, fostul presedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal din Romania: "Cel ce a construit ar trebui tras la raspundere imediat. Dirigintii de santier, Disciplina in Constructii nu si-au facut datoria. Stadionul are mari probleme. Daca se intampla un incendiu in subsol, unde sunt sute de masini, mor ca sobolanii, pentru ca nu exista scari."

Probleme au fost inca din prima zi. In septembrie 2011, cand stadionul a fost inaugurat pentru o partida cu nationala Frantei, gazonul, proaspat plantat, s-a distrus din primele minute de joc.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO