Acoperisul cel scump si prost al National Arena. Explicatia primariei dupa ce ploaia a "invins" o arena de 234 mil. de euro

×
Codul embed a fost copiat

Prima ploaie serioasa de toamna a pus la grea incercare cupola Arenei Nationale din Bucuresti. Chiar in timpul partidei dintre Steaua si Voluntari, la imbinarile copertinei, au aparut tasnitori.

Responsabilii au explicat repede ca a cazut o cantinate mare de apa dintr-odata, iar palniile care ar fi trebuit sa o colecteze n-au facut fata. Dincolo de raspunsul strict tehnic, ramane totusi intrebarea: cat de corect s-au cheltuit banii publici pentru un stadion care a costat cu 80 de milioane de euro mai mult decat unul identic, aflat la Frankfurt, si despre care n-am auzit c-ar avea probleme pe timp de ploaie?

Acoperisul retractabil a fost unul dintre cele mai scumpe componente ale Arenei Nationale. Peste 20 de milioane de euro a platit Primaria Capitalei pentru el. Insa, din 2011, de cand a fost inaugurata Arena Nationala, acoperisul a cedat de mai multe ori. Duminica seara, in timpul meciului dintre Steaua si Voluntari, dupa numai trei minute de ploaie torentiala, acoperisul a cedat din nou. Fiecare imbinare a copertinei de pe o parte a Arenei Nationale s-a transformat intr-o mini cascada.

Controversatul acoperis, despre care consultantul primariei spunea acum 4 ani ca este o varianta costisitoare, a ridicat pretul arenei cu 10 procente. Specialistii sustin ca nu poate fi actionat daca temperatura se apropie de zero si nici daca ploua torential.

Citește și
National Arena
Gazonul de pe National Arena, care a costat un MILION de euro, schimbat a treia ora intr-un an
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Drept urmare, toate ploile puternice, precum cea de duminica, vor scoate in evidente defectele ascunse ale arenei.

Intrebati cine se face vinovat de acest incident si cine ar trebui sa se asigure ca aceasta copertina de milioane de euro functioneaza in conditii perfecte, reprezentantii primariei au dat vina pe natura.

"Din cauza fenomenului meteo extrem - caderi masive de apa in termen scurt - gurile de scurgere de la nivelul acoperisului nu au putut prelua toata cantitatea de apa", se spune intr-un comunicat.

Si cei de la UTI, care se ocupa de intretinere, sustin ca si-au facut treaba conform contractului.

"Sistemul de acoperis retractabil actionat electric a fost complet functional. Nu exista fisuri la nivelul membranei acoperisului", a precizat, intr-un comunicat, firma UTI.

Sa nu uitam ca arena ne-a costat totusi 234 de milioane de euro, cu peste 80 de milioane de euro peste Commerzbank Arena din Frankfurt, construita de aceeasi firma.

Mitica Dragomir, fostul presedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal din Romania: "Cel ce a construit ar trebui tras la raspundere imediat. Dirigintii de santier, Disciplina in Constructii nu si-au facut datoria. Stadionul are mari probleme. Daca se intampla un incendiu in subsol, unde sunt sute de masini, mor ca sobolanii, pentru ca nu exista scari."

Probleme au fost inca din prima zi. In septembrie 2011, cand stadionul a fost inaugurat pentru o partida cu nationala Frantei, gazonul, proaspat plantat, s-a distrus din primele minute de joc.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
PDL cere Curtii de Conturi sa verifice
PDL cere Curtii de Conturi sa verifice "tocarea banului public" pe gazonul de pe Arena Nationala

PDL Bucuresti solicita Curtii de Conturi sa verifice "tocarea banului public" de catre primarul Capitalei, Sorin Oprescu, pentru gazonul de pe Arena Nationala, inlocuit de cinci ori in doi ani, cu peste 5 milioane de euro.

Gazonul de pe National Arena, care a costat un MILION de euro, schimbat a treia ora intr-un an
Gazonul de pe National Arena, care a costat un MILION de euro, schimbat a treia ora intr-un an

Gazonul de pe Arena Nationala va fi schimbat a treia oara de la inaugurarea stadionului, in 6 septembrie 2011. Presedintele FRF Mircea Sandu a anuntat ca partida Romania - Andorra, de pe 11 septembrie, se va desfasura pe un nou covor de iarba.

Intrebarea PDL pentru Oprescu:
Intrebarea PDL pentru Oprescu: "De ce bucurestenii trebuie sa dea 1 mil. euro pentru un nou gazon?"

PDL Bucuresti ii cere primarului Sorin Oprescu sa-si asume responsabilitatea pentru faptul ca Arena Nationala nu are un gazon functional si sa explice de ce bucurestenii trebuie sa mai dea un milion de euro pentru un nou gazon.

Recomandări
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”

După ce liderii PSD și PNL i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate, medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun al celor două partide la primăria Capitalei, a anunțat ieri că mandatul său este pe masa coaliției.

Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit
Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit

Un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5 a fost raportat vineri noapte, la ora 23:59:32, ora locală a României.

 

Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington
Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington

Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, au anunţat mai mulţi responsabili americani sub protecţia anonimatului, scrie AFP.