Controversele unei legende. Alain Delon a fost ”un monument al Franței”, dar și un ”simbol al masculinității întunecate”
Alain Delon, starul epocii de aur a filmului francez, care a fascinat și a divizat deopotrivă, a murit la vârsta de 88 de ani.
Descris drept cel mai frumos bărbat din cinematografie, dar cunoscut și pentru rolurile de tip dur, Delon a jucat în filme de succes.
Multora încă le trezesc nostalgii ''Ghepardul'', ''Rocco și frații săi'', ''Samuraiul'' ori ”Borsalino”.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Printre cei care i-au adus omagii, se numără și președintele Macron. Acesta a scris: ''Melancolic, popular și retras, Alain Delon era mai mult decât o vedetă: era un monument al Franței''.
Descris cândva ca fiind cel mai frumos bărbat din cinematografie, dar faimos și pentru rolurile de tip dur, Alain Delon a jucat în multe filme de succes din anii '60 și '70, printre care "Ghepardul", "Rocco și frații săi", "Borsalino" ori "Samuraiul.
Mulți îl consideră o legendă în lumea filmului, iar ziarul francez Liberation l-a descris ca fiind "o figură emblematică a cinematografiei, simbol al masculinității întunecate, actorul cu un carismă nebună".
Un ucigaș cu ochi azurii în "Plein soleil"; un asasin liniștit în "Samuraiul"; un mecanic alcoolic în "Notre histoire" - care i-a adus singurul premiu important pentru interpretare, un Cesar. Chipul, privirea și limbajul trupului său- toate și-au lăsat amprenta asupra publicului care l-a adorat.
A fost un mit a cărui frumusețe și magnetism i-au fascinat pe cei mai mari regizori, dar nu suficient pentru a-i potoli demonii - comenta un critic. A întruchipat de-a lungul vieii sale o dualitate de lumini și umbre, dezvăluind o personalitate care nu caută să fie iubită și care este amară și mizantropică - au observat alți critici.
Ce a spus Alain Delon la Festivalul Internațional de Film Transilvania
Alain Delon a avut întotdeauna talentul de a stârni controverse cu declarații misogine și simpatii deschise pentru extrema dreaptă. Chiar și cu legăturile sale periculoase la un moment dat cu o serie de gansteri. În cariera a apărut în mai mult de 90 de filme. Dar nu mai făcuse niciunul, de multă vreme. "Regizorii cu care aș putea filma sunt morți", declara el pentru Le Monde.
În 2017, a fost invitat la Festivalul Internațional de Film Transilvania, unde a primit un premiu onorific pentru întreaga carieră.
Alain Delon: ”Mă bucur să fiu în această seară aici, pentru că în seara aceasta v-am adus soarele”.
Doi ani mai târziu, în mai 2019 - pe muzica din ”Clanul sicilienilor”, unul dintre filmele sale importante - pășea pe covorul roșu la Cannes, unde i-a fost conferit un Palme d'Or onorific. L-a însoțit fiica sa Anouchka.
"E cumva un omagiu postum cu mine încă în viață. Dacă sunt un star datorez asta publicului și doar publicului" - mărturisea atunci Alain Delon.
Răvășit de emoție, a spus, de asememea, că se gândește la două dintre marile sale iubiri, actrițele Mireille d'Arc și Romy Schneider.
Thierry Frémaux, directorul Festivalului de Film de la Cannes: ”Nu îi vom oferi premiul Nobel pentru pace lui Alain Delon. Îi vom oferi un Palme d'Or onorific pentru cariera sa de actor. A spus anumite lucruri, într-adevăr, dar are dreptul de a-și exprima opiniile”.
Copiii lui Alain Delon se aflau în conflict din cauza stării lui de sănătate
Legendarul actor - care a avut un accident vascular cerebral în 2019 și suferea de cancer, fusese plasat sub protecție judiciară la începutul anului, cu numirea unui reprezentant desemnat de tribunal "pentru îngrijirea sa medicală".
Aceasta măsură a fost transformată, în aprile, în "tutelă consolidată", ceea ce însemna că nu mai putea decide singur asupra bunurilor și finanțelor sale.
În ultimele luni, familia lui Alain Delon se afla în conflict în ceea ce priveşte starea de sănătate şi ultimele dorinţe ale acestuia. Anthony, fiul cel mare al actorului, a acuzat-o pe Anouchka, sora sa, că i-a ascuns adevarul despre bolile tatălui lor.
De asemenea, ea a fost acuzată de Anthony şi de Alain Fabien – celalalt frate– că a vrut să-l ducă pe Alain Delon înapoi în Elveţia, deşi acesta spusese că vrea să moară în patul lui.
”Alain Fabien, Anouchka, Anthony, precum și Loubo - câinele său -, sunt profund îndurerați să anunțe decesul tatălui lor. S-a stins liniștit în casa sa din Douchy, înconjurat de cei trei copii ai săi și de familie" - au anunțat în această dimineață, într-o declarație comună, urmașii lui Alain Delon.
Rocco și frații săi, 1960
Regia Luchino Visconti
Plein soleil, 1960
Eclipsa, 1962
Regia Michelangelo Antonioni
Ghepardul 1963
Regia Luchino Visconti
La piscine, 1969
Regia Jacques Deray
Borsalino, 1970
Regia Jacques Deray
Notre Histoire, 1984
Regia Bertrand Bilier