Controversa din jurul competiţiei de balcoane și faţade. Cum s-au votat, de fapt, câștigătorii
Cea mai frumoasă faţadă din Bucureşti este a unei case acoperită complet cu vegetaţie. Primăria Generală a anunţat câştigătorii concursului, cu premii de peste 200.000 de lei, lansat de primarul Gabriela Firea, în primăvară.
În jurul competiţiei de balcoane, faţade şi grădini, au apărut însă controverse: pe site-ul dedicat concursului, fotografiile câştigătoare au doar câteva vizualizări, dar sute sau zeci de aprecieri. Nu se ştie cum le-au obţinut, din moment ce pozele trimise de oameni au fost publicate la două zile după anunţarea premiilor.
Un balcon de pe Bulevardul Decebal, din Capitală, a fost premiat de Primăria Generală cu 3.000 de lei. Juriul a decis că acesta este "cel mai frumos balcon" din Capitală. Specialiştii în urbanism susţin că pentru închiderea balconului cu termopane şi acoperişul improvizat ar fi nevoie de autorizaţie, dar şi acordul tuturor vecinilor.
Nici cei de la Asociaţia de Proprietari nu ştiu să existe vreo autorizaţie recentă pentru construcţie.
Autorităţile nu au răspuns încă solicitării PRO TV, dacă această construcţie respectă sau nu legea. În regulamentul de concurs, participanţii şi-au asumat pe propia răspundere că sunt în legalitate.
Casa de pe strada Popa Nan, colţ cu stradă Timpului, a fost votată de juriul Primăriei drept casa cu cea mai frumoasă faţadă. Este o vilă cu două etaje, construită în perioada Interbelică, pe care oamenii din zonă spun că aşa, plină de vegetaţie, o ştiu dintotdeauna.
"E o doamna care e medic veterinar aici. E din perioada interbelică. Aşa e de când o ştim şi noi stăm de 50 de ani aici", spun niște vecini.
Grădina cea mai frumoasă, în opinia juriului, a fost cea dintr-o fotografie ce pare surprinsă pe Google Street View. Din cele 92 de fotografii primite, 41 au fost premiate. Premiile primite au fost între 500 de lei pentru menţiune şi 5.000 de lei, premiul cel mare.
Concursul a început pe 16 mai şi ar fi trebuit să se ţină până pe 26 iunie, dar s-a prelungit până spre sfârşitul lui august. Fotografiile ar fi trebuit publicate pentru a putea fi votate. Numai că pe 8 septembrie, printr-un comunicat sec, au fost anunţaţi doar câştigătorii, iar fotografiile au fost postate abia două zile mai târziu.
Inexplicabil este că jumătate dintre premii sunt "premiile publicului", adică acordate teoretic după votul acestora. Nimeni nu ştie cum au putut vota oamenii. În plus, fotografiile au doar câteva vizualizări şi sute sau zeci de aprecieri, lucru, tehnic, imposibil.