Controale în toate secțiile de terapie intensivă din țară, după incendiul de la SJU Piatra Neamț
Guvernul a decis ca echipe mixte DSP şi IGSU să demareze de luni controale în toate secţiile ATI, la nivel naţional, care să verifice instalaţiile şi condiţiile de punere în funcţiune a aparaturii medicale.
Premierul Ludovic Orban a avut duminică dimineață o întâlnire de lucru cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență secretarul de stat Raed Arafat, șeful IGSU Dan Paul Iamandi și directorul Inspecției Sanitare de Stat, Mioara Comana.
În cadrul ședinței a fost realizată analiza intervenției în cazul tragediei de la Spitalul Județean din Piatra Neamț, stadiul transferului pacienților supraviețuitori și a fost solicitată colaborarea tuturor instituțiilor abilitate în desfășurarea cu celeritate a anchetei pentru stabilirea cauzei incendiului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
De asemenea, s-a decis ca, începând cu ziua de luni, echipe mixte ale Direcțiilor de Sănătate Publică și ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență să desfășoare controale în toate secțiile de terapie intensivă de la nivel național pentru verificarea instalațiilor și a condițiilor de punere în funcțiune a aparaturii medicale.
Filmul tragediei de la SJU Piatra Neamț: aproape 30 de minute de coșmar, în care au murit 10 oameni
Au fost momente de coșmar la Spitalul Județean din Piatra Neamț, unde zece bolnavi de COVID-19, în stare gravă, au murit sâmbătă seară într-un incendiu care a cuprins secția de terapie intensivă.
Bolnavii, intubați și captivi în paturile unde se dau cele mai grele lupte pentru viață, n-au avut practic nicio șansă.
Medicul de gardă, un bărbat de 48 de ani, a încercat din răsputeri să-și salveze pacienții, dar s-a ales cu arsuri grave pe aproape jumătate din corp. Astăzi este dus cu un avion al Ministerului Apărării în Belgia, într-un spital care a tratat și o parte dintre arșii de la Colectiv.
Procurorii încearcă acum să afle care a fost cauza tragediei. În spitalul unde s-au petrecut scenele de groază, oamenii vorbesc despre un scurt-circuit care ar fi aprins tuburile de oxigen de la AŢI. Iar alții spun că o lumânare, pusă la căpătâiul unui bolnav, ar fi declanșat iadul. Niciuna dintre ipoteze nu e confirmată până acum.
Potrivit unor surse din anchetă, incendiul a izbucnit de la un injectomat şi s-a extins rapid la sursa de oxigen. Ar fi urmat o deflagraţie puternică, iar incendiul s-a extins în salon.
Nenorocirea s-a petrecut în jurul orei 19, când personalul din Spitalul Județean Piatra Neamț a anunțat la 112 că secția de terapie intensivă a luat foc. La fața locului au fost trimiși aproape 150 de pompieri, medici și asistenți de la şapte instituţii: inspectorate pentru situații de urgență, servicii de ambulanță și spitale din Neamț, Bacău și Iași.