SUA vor construi în România un reactor nuclear mic. Un astfel de SMR alimentează submarinele nucleare și misiunile pe Marte
Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, şi cel al României, Klaus Iohannis, au anunţat marţi planurile ce vizează construirea unui reactor modular mic (SMR), primul de acest tip, în România, în parteneriat cu firma americană NuScale Power.
Conform unui comunicat la Casei Albe, prin acest parteneriat cea mai recentă tehnologie nucleară civilă va fi adusă într-o parte critică a Europei.
"Parteneriatul va aduce tehnologia SMR în România, ceea ce va poziţiona tehnologia SUA în fruntea cursei globale pentru implementarea SMR. Acordul comercial va include o unitate NuScale cu 12 module, şi iniţial va crea peste 6.000 de locuri de muncă americane şi româneşti, având potenţial de a crea alte 30.000 de locuri de muncă dacă va fi extins proiectul. Dezvoltarea tehnologiei SMR va avea o contribuţie importantă la decarbonizarea sectorului energiei şi la emisii zero în viitor", se menţionează în comunicat.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
SMR-urile sunt reactoare nucleare mici, cu o putere instalată de maxim 300 MW (spre comparație, un reactor de la Centrala Nucleară Cernavodă are peste 700 MW). Sunt tehnologii portabile și mobile, un astfel de reactor putând fi transportat cu un camion.
SMR-urile sunt folosite de SUA încă din anii '50, alimentând submarine nucleare, nave comerciale, spărgătoare de gheață; aceeași tehnologie este folosită în misiunile NASA de pe Marte.
Sursa: Agerpres, StirilePROTV
Etichete: SUA, romania, reactor nuclear, smr,
Dată publicare:
02-11-2021 15:42