Contractorii români răniți în Congo au fost transferați în Etiopia, în stare gravă, „la spitale mult mai specializate”
Românii răniți în confruntările armate din Congo au fost transferați în spitale din Etiopia, unii în stare foarte gravă. Camarazii lor au cerut să fie aduși în țară.
Luptătorii români sunt angajați pe bază de contract de armata guvernamentală din Congo. Cel puțin doi români au murit și 23 au fost răniți recent în această țară. Atenție, urmează imagini și detalii care vă pot afecta emoțional.
Contractorii români aflaţi în Republica Democratică Congo susțin că bilanțul confruntărilor cu rebelii care vor să cucerească zona de est este dramatic. În două ambuscade și-ar pierdut cel puțin doi camarazi: un fost polițist din Capitală și un fost membru al Forțelor Speciale din Moldova. Un al treilea deces a fost infirmat de comandantul lor, Horațiu Potra. 23 de români - unii răniți foarte grav - ar fi fost scoși de urgență din Congo.
Contractor din Congo: „Au mutat toți militarii, cei 23 de militari sunt mutați în Etiopia la spitale mult mai specializate decât ce există în Congo.”
Deși au mai fost implicați într-o astfel de confruntare în urmă cu aproape un an, ambuscadele de la Sake i-au înspăimântat pe mulți contractori. Cel puțin 50 dintre ei au cerut în ultimele ore să fie lăsați să se întoarcă acasă. Iar comandantul lor, Horațiu Potra, care ar fi fost în țară în timp ce subordonații săi se confruntau cu rebelii, ar fi acceptat să le asigure un avion, cu condiția să suporte ei o parte din costul biletului.
Contractor din Congo: „Având în vedere faptul că ei nu au au cunoscut niciodată ce înseamnă o ambuscadă, în momentul în care au fost puși în fața faptului împlinit, s-au speriat, pentru că nu știu să acționeze. Motivație există clar, oamenii vor să meargă acasă.”
De ce rebelii evită confruntările după căderea întunericului
Mulți luptători se plâng și de modul în care a fost organizată misiunea de sprijin și salvare.
Rafale de arme s-au auzit și după lăsarea întunericului, însă fără confruntări, pe care rebelii le evită după asfințit de teama întunericului.
„Avem informații clare că M23 a avansat cu bărcile pe marginea lacului, pentru a ajunge aproape de Bambiro și a tăia calea de comunicații între Sake și Goma”, explică un contractor privat.
Zona în care contractorii români au fost atacați de rebeli a fost predată forțelor guvernamentale.