Doi români morți și alți patru răniți din rebeliunea din Congo. Numărul victimelor ar fi mai mare
Rebeliunea din Congo a produs victime și printre contractorii români. Doi români au fost răniți și alți patru au fost răniți în evenimentele recente de acolo, a confirmat Ministerul Afacerilor Externe.
MAE recomandă evitarea deplasărilor care nu sunt necesare în această ţară, transmite news.ro.
„Cu privire la evenimentele recente din Republica Democratică Congo (R.D. Congo), MAE informează că monitorizează cu atenţie situaţia, iar la nivelul Celulei de Criză Interinstituţională (CCI) au fost efectuate demersuri pentru verificarea informaţiilor din teren pe canale specifice”, a transmis, joi, MAE.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Ministerul menţionează că CCI funcţionează în regim de permanenţă, 24/7, de la momentul activării, inclusiv pentru identificarea de modalităţi de sprijin pentru cetăţenii români care se află în eventuale situaţii deosebite.
„Potrivit informaţiilor disponibile la nivelul CCI, la acest moment rezultă decesul a doi (2) cetăţeni români şi rănirea a altor patru (4) cetăţeni români în evenimentele recente din R.D. Congo. Reiterăm faptul că MAE recomandă evitarea deplasărilor ce nu sunt necesare în Republica Democrată Congo având în vedere că situaţia de securitate din această ţară este extrem de volatilă. Alerta de călătorie pentru R.D. Congo este disponibilă la https://www.mae.ro/travel-alerts/2902”, a arătat MAE.
Rebelii din M23 au lansat o ofensivă majoră în 2022, care a dus la o intervenţie militară şi la eforturi de mediere din partea liderilor regionali din Africa de Est. Aceştia au negociat o încetare a focului anul trecut, dar aceasta a fost încălcată în mod repetat.
Forțele private românești, formate din militari de carieră și recruți fără experiență
Victimele sunt militari privați români aflați acolo sub contract pentru a sprijini armata locală. Ore în șir, românii au fost sub tirul focurilor grupării N23 și nici măcar forțele ONU nu au reușit să-i protejeze.
Atacul rebelilor din M 23 a debutat miercuri dimineață, în jurul orei 10:30, atunci când contractorii români, care se aflau în două poziții defensive, au fost loviți în plin nu doar cu focuri de mortiere, ci și de doi lunetiști, care s-ar fi dovedit extrem de eficienți.
De altfel, bilanțul victimelor este unul destul de dramatic. În mod oficial, se susține că doi contractori și-au pierdut viața, iar alți patru au fost răniți grav. Însă sunt suficiente voci printre combatanții români care afirmă că de fapt numărul victimelor este mult mai mare: trei morți și opt răniți. Oricum, la nivelul Ministerului Afacerilor Externe s-a constituit o celulă de criză de cooperare interinstituțională, care încearcă să valideze aceste informații din teren, cel mai probabil și cu ajutorul serviciilor secrete.
Este cel mai grav incident în care au fost implicați contractorii români, de anul trecut, de când au ajuns acolo, într-o înțelegere oficială cu armata guvernamentală. Este vorba despre un contract care pare a fi girat inclusiv de Franța, prin care foștii militari de carieră și alții fără experiență militară, au ajuns acolo cu misiunea de a-i învăța pe militarii congolezi cum să reacționeze în ceea ce privește atacurile acestei mișcări rebele.
Pe de altă parte, trebuiau să asigure protecția unor zone strategice, ceea ce s-a și întâmplat ieri, pe un drum național din estul Republicii Democratice Congo, acolo unde au avut loc aceste atacuri.