Mărturii din infernul din Congo. Românii au rezistat ore în șir în fața rebelilor „Oamenii ăia au murit fără niciun ajutor”
Cel puțin doi luptători români, angajați pe bază de contract în armata guvernamentală din Congo, ar fi fost uciși într-un schimb de focuri cu forțele rebele. Alți opt, tot români, ar fi fost răniți grav.
Ore în șir, românii au fost sub tirul focurilor grupării M23 și nici măcar forțele ONU nu au reușit să îi protejeze. În urma acestor incidente grave, la nivelul Ministerului de Externe a fost constituită o celulă de criză.
Atenție, urmează detalii, care vă pot afecta emoțional.
Contractorii privați români au fost implicați în cele mai grele lupte din ultimul an, de când au înlocuit trupele Wagner în Congo. Unul dintre militarii chemați să își salveze camarazii descrie ce s-a întâmplat acolo.
Contractor din Congo: „De ce nu au intervenit unitățile care au fost acolo lângă ei? Oamenii ăia au murit fără niciun ajutor. Oamenii habar nu au ce înseamnă o ambuscadă. Nu știu cum să acționeze. Cum să pui oamenii să fugă dintr-un contact. Toți! Nu se face așa ceva.”
Contractorii români se aflau în două poziții defensive în apropierea orașului Sake, în estul Republicii Democratice Congo, o zonă controlată de forțele guvernamentale.
Miercuri dimineață, în jurul orei 10, militarii români au fost atacați în plin de rebelii din Mișcarea M23, inclusiv cu lovituri de mortiere lansate de la câțiva kilometri distanță. Dar și de doi lunetiști. Iar forțele trimise în sprijin din orașul Goma, de la 25 de kilometri depărtare, au fost ambuscate de alți rebeli foarte bine înarmați.
-A căzut mortiera între noi, între răniți!
-Veniți că-s grav! Unu-i grav de tot! Îl pierdem!
-Solicităm sprijin! Situația-i critică aici și avem un rănit! Cât de urgent se poate! - strigau disperați militarii români.
Informațiile legate de numărul victimelor sunt contradictorii. Unele surse din rândul combatanților români vorbesc despre trei morți și opt răniți, unii cu puține șanse de supraviețuire.
Comandantul lor, Horațiu Potra, fost luptător din Legiunea Franceză, susține că doar doi camarazi și-au pierdut viața, iar patru sunt răniți.
Radu Filip, Ministerul Afacerilor Externe: „MAE informează că monitorizează cu atenție situația, iar la nivelul Celulei de Criză Interinstituțională (CCI) au fost efectuate demersuri pentru verificarea informațiilor din teren pe canale specifice.”
Sunt în jur de 900 de români cu contract în domeniul protecţiei în Republica Democratică Congo. Unii sunt veterani ai teatrelor de operațiuni, alții demisionari din armata română pentru un salariu mai bun, dar sunt și luptători fără experiență militară. Pentru câteva mii de euro pe lună trebuie să antreneze forțele guvernamentale și să protejeze zone strategice atacate de rebelii din Mișcarea M23. Unii acuză că sunt prea slab echipați pentru asemenea lupte.
Contractor din Congo: „Mașinile pe care le folosesc sunt mașini neblindate, mașini descoperite, pick-up-urî. În care oameni stau trei în spate, doi la volan, în mașină neblindată. Ce șansă i-ai oferit acelui om?”
Rebelii din Mişcarea M23 sunt o forță paramilitară formată din etnici Tutsi, care se confruntă de ani de zile cu armata guvernamentală pentru a prelua controlul asupra zonei de est a Republicii Democratice Congo.