Au incasat banii, au intrat in insolventa, iar apoi au disparut. Cum se pierd in Romania 95 de milioane de lei
Sute de locatari din Sectorul doi al Capitalei asteapta de ani de zile ca primaria sa le repare blocurile, asa cum le-a promis. Societatea care a castigat licitatia a oprit insa lucrarile dupa ce a incasat banii.
Firma respectiva a intrat in insolventa si este detinuta de niste companii off-shore din Cipru, iar proprietarii sunt de negasit.
Acest bloc de pe soseaua Pantelimon este doar un exemplu dintre cele reabilitate partial. Fatada, spun locatarii, a fost finalizata intr-un an de zile, insa spatele blocului a ramas neterminat pentru ca firma care executa lucrarile a intrat in insolventa, iar muncitorii nu au mai venit la lucru.
Alegeri 2024
21:07
Marcel Ciolacu, după accederea în turul II: ”Cei care au câștigat sunt românii. Așa trebuie să arate o democrație”
21:07
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1. EXIT-POLL: Ciolacu și Lasconi în turul doi. Cozi la mai multe secții de votare
20:45
REZULTATE EXIT-POLL-URI la alegerile prezidențiale 2024 - primul tur. Marcel Ciolacu și Elena Lasconi, în turul doi
20:41
LIVE TEXT | Referendum București 24 noiembrie. A fost atins pragul de 30% prezenţă pentru validare
Lucrarile au inceput in 2011, apoi s-au oprit doi ani.
Alin Gasca, presedinte bloc: "Prin 2013 au venit cu niste detinuti, au vopsit aici fatada si dupa trei luni au disparut. Au zis ca revin, dar."
Reporter: "Stiti de ce s-au sistat lucrarile?"
Alin Gasca: "Nu, nu ne-a dat nimeni niciun raspuns."
La nici un kilometru distanta, alte doua blocuri sunt in aceeasi situatie din 2010 cu toate ca proprietarilor li s-a promis ca totul se incheie in doua luni si jumatate.
Ioan Morariu, presedinte bloc: "Bani publici irositi, lucrarile sunt facute de proasta calitate, polistirenul nu este prins asa cum prevede proiectul tehnic si, mai mult, s-a degradat foarte mult din lucrarile executate pe parcursul celor patru ani de cand s-au stagnat."
Locatar: "Au facut jumatate de balcoane cu termopane si le-au lasat asa dupa aceea. Nu prea intreaba nimeni nimic daca se vede ca nu se face."
Firma care a castigat contractul pentru anveloparea acestor blocuri din Sectorul doi se numeste Electrica Serv SRL. La sediul societatii declarat in acte locuieste o familie, iar la numerele de telefon afisate pe internet nu raspunde nimeni.
Firma are conform Registrului Comertului trei actionari dintre care doi sunt off shore-uri din Cipru, detinute la randul lor de altele din Belize.
Cu toate ca proprietarii se pierd undeva peste ocean, Statul Roman a semnat 16 contracte cu firma aflata acum in insolventa, sustine deputatul Cristian Popescu. Parlamentarul vrea sa schimbe legea.
Cristian Popescu, deputat: "Lucrez deja la un proiect de lege prin care sa se blocheze accesul actionarilor firmelor, care nu sunt cunoscuti, la banii publici."
Primaria Sectorului doi a platit 95 de milioane de lei.
Comunicat Primaria Sectorului doi: "Va facem cunoscut ca datorita nerespectarii graficului de executie, a clauzelor contractuale, cat si a termenelor de finalizare a lucrarilor, contractele cu aceasta firma au fost reziliate."
Insa asta se intampla dupa cinci ani. Primaria a mai anuntat ca va da in judecata firma. Greu de crezut ca ii va gasi pe actionarii din spatele off shore-urilor.