În plin scandal pe tema pelerinajului de Sf. Andrei, ÎPS Tudosie a fost surprins la o slujbă fără mască

Ultima actualizare: 27-11-2020 19:32

Scandalul de la Constanța, pe tema pelerinajului tradiţional de Sfântul Andrei, continuă.

Vineri după-amiază, magistraţii au respins o altă acțiune înaintată de avocaţii Arhiepiscopiei Tomisului, care insistă pentru suspendarea deciziei prin care sunt interzise astfel de manifestări.

Între timp, preoţii din Eparhia Tomisului au fost chemaţi, luni, la slujba oficiată, în mod tradiţional, la Mănăstirea Peştera Sfântul Andrei, din localitatea Ion Corvin. Judeţul Constanța are o rată de infectare de 7,54 la mie.

Cu toate acestea, Înalt Prea Sfințitul Teodosie a fost surprins, chiar vineri, în timpul unei slujbe fără mască. Nici preoţii care sunt în jurul arhiepiscopului nu au purtat mască, iar asta în condițiile în care biserica este aproape plină cu enoriaşi. Doar aceştia din urmă s-au protejat.

Imaginile au fost surprinse la slujba de înmormântare a unui preot. În timp ce înalt prea sfinţitul Teodosie se ocupă de cele duhovnicești, avocaţii Arhiepiscopiei Tomisului au făcut încă o încercare de a obţine suspendarea hotărârii comitetului pentru situaţii de urgenţă Constantă.

Cea prin care sunt interzise pelerinajele religioase, mai precis.

Aurelia Șușoacă, avocat: "Am reuşit să găsesc o portiţă în legea contenciosului administrativ, am solicitat suspendarea, adică acele hotărâri ale Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă să nu se aplice în acest moment, nu poţi să interzici pelerinajele, nu poţi avea o dublă măsură, adică să permiţi accesul în mall-uri".

Problema a ajuns să fie discutată şi la nivel central. Patriarhia a cerut o derogare, având în vedere însemnătatea acestui eveniment, astfel încât toţi credincioşii să poată merge la peştera Sfântului, din comună Ion Corvin. ÎPS Teodosie i-a scris şi premierului. Răspunsul lui Ludovic Orban, către înaltul prelat, a fost că acesta să îi îndemne pe credincioşi "la respectarea regulilor, pentru că aceste reguli sunt făcute să apere sănătatatea."

Vineri, Orban a venit cu noi precizări, pentru Știrile ProTV.

Orban: "Judeţul Constanța este judeţul unde am avut cea mai mare creştere a ratei de infectare în ultima săptămână şi este judeţul cu cea mai mare rata de infectare, de peste 7,5 la mie pe ultimile 14 zile. Orice om responsabil trebuie să fie implicat în aparararea sănătăţii şi vieţii oamenilor şi sunt convins că orice preot se gândeşte în primul rând la viaţă şi la sănătatea oamenilor. Îi îndemn pe credincioşi să trateze cu foarte multă resposabilitate aceasta atitutine."

Altfel, Poliţia şi Jandarmeria au anunţat că zona mănăstirii Sfântul Andrei, din comuna Ion Corvin, va fi împânzită de forţe de ordine. Judeţul este pe locul 3 la nivel naţional, în privinţa numărului de infectări.

Circulaţia este interzisă între orele 23 şi 5, dar pregătirile pentru pelerinaj continuă. De altfel, chiar arhiepiscopul Teodosie i-a invitat pe oameni să vină la mânăstire.

Iar Arhiepiscopia i-a chemat și pe toţi preoţii din Eparhia Tomisului la slujba de luni, din localitatea Ion Corvin.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO