Peste 1.500 de grefieri au protestat în Capitală. „Suntem nemulțumiți de Legile Justiției”

Ultima actualizare: 18-12-2019 11:23

Peste 1.500 de grefieri de la instanţele şi parchetele din ţară au protestat vineri în faţa guvernului, revoltaţi că Ministerul Justiţiei nu le-ar fi adoptat un statut nou, câtă vreme au ajuns să preia multe din atribuţiile judecătorilor sau ale procurori

Grefierii sunt nemulţumiţi şi de salariile pe care le primesc. Proteste similare aua vut loc şi în Bistriţa şi Cluj.

Solidari cu manifestanţii, zeci de judecători, procurori şi avocaţi au purtat banderole albe, nemulţumiţi de modificările aduse Legilor Justiţiei.

Magistraţii din Cluj nu renunţă la protestele începute în luna februarie. Au ieşit în faţa Curţii de Apel şi au cerut renunţarea integrală la Ordonanţa de Urgenţă 7, nu doar la anumite dispoziţii.

Mihai Ghica, judecător secţia penală: „Noi vom protesta în continuare pentru cel puţin 3 săptămâni de acum încolo. Credem că protestul şi-a atins în mare parte obiectivul, dar trebuie continuat pentru ca să se abroge integral acele dispoziţii şi, în al doilea rând, pentru a atrage atenţia asupra modalităţii în care a fost reglementată secţia specială.”

Judecător: „Suntem nemulţumiţi de Legile Justiţie şi de faptul că nu suntem băgaţi în seamă. Timp de o oră, între 10.00 şi 11.00, în fiecare zi lucrătoare, vom întrerupe activitatea la judecătorie şi tribunal pentru că nu vrem să afectăm activitatea instanţelor de judecată.”

La protest au venit, ca de fiecare dată, şi susţinători ai magistraţilor.

„Îi susţinem le magistraţi. Credem că fără ei nu se poate. Nu ne putem bate joc de Justiţie. Nu mai vrem pesedistii la putere."

„Vom fi prezenţi de fiecare dată să îi susţinem. Nu suntem de acord cu nedreptăţile care li s-au făcut.”

În Bistriţa aproape 70 de grefieri au stat timp de două ore în fata instituţiei şi au protestat în linişte, purtând pe braţ banderole albe.

Ionuţ Cira, grefier:Principala noastră revendicare este adoptarea unui nou statut al profesiei care să corespundă realităţii din instante şi din parchete. Volumul de activitate este foarte mare, orele suplimentare nu sunt plătite.”

Grefier: „Vrem să fim trataţi egali, vrem să avem un statut.”

În tot acest timp s-a asigurat doar o treime din activitate până la ora 11.00, însă şedinţele de judecată s-au desfăşurat normal.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO