Constructorii, supravegheați de încă o instituție. Dezvoltatorii critică proiectul


Ultimul update: Duminica 19 Mai 2019 20:13
Data publicarii: Duminica 19 Mai 2019 18:35
Categorie: Stiri actuale

Pentru mai multă disciplină pe piața imobiliară, constructorii ar urma să fie supravegheați de încă o instituție a statului.

Agenția Națională pentru Locuințe ar trebui, conform unui proiect de lege depus la Senat, să coordoneze ridicarea blocurilor noi. Și va putea să dea sancțiuni.

„ANL-ul are probleme și cu propriile construcții", spun însă reprezentanții dezvoltatorilor imobiliari, care cred că instituția NU are suficiente resurse pentru a verifica toate clădirile noi.

Agenţia Naţională pentru Locuinţe, care în acest moment are în total 220 de angajaţi, ar urma să înregistreze toate blocurile noi cu mai mult de şase locuinţe. Apoi să îi verifice pe dezvoltatori şi să îi amendeze în cazul unor derapaje.

Florin Roman: "ANL poate prelua această atribuţie de reglementare întrucât este o instituţie care deja funcţionează, are structuri teritoriale, are personal pregătit pentru aşa ceva şi oameni care pot elaboreze norme în aplicarea legii."

Dezvoltatorii imobiliari au dubii, însă.

Antonela Comșa: "Cum putem să ne închipuim că ANL-ul va avea suficient personal calificat?! Ei au probleme cu lucrările lor, cu construcţiile făcute prin ANL. Putem să ne uităm, cum ar fi construcţiile din Aurel Vlaicu, unde nu au nici astăzi utilităţi, cu construcţii care au probleme, cade tencuiala, nu merg uşile, calitatea proastă a lucrărilor."

Nicușor Milita, expert în imobiliare: "Ar trebui să fie o mai mare colaborare intre dezvoltatori şi autorităţile locale, în scurtarea termenelor, poate înăsprirea avizelor, să nu mai obţii aşa de uşor un aviz. Ştii că se poate construi un bloc cu patru etaje şi te trezeşti că el are 6-8 etaje. Aici sunt lucrările de esenţă, nu să vină cineva să supervizeze. Păi o să se întâmple acelaşi lucru, nu?"

Proiectul de lege conţine însă şi reguli noi pentru dezvoltatori. De exemplu, nu mai pot folosi mai mult de jumătate din avansul primit de la clienţi pentru ridicarea construcţiei, pentru a proteja o parte din banii daţi de aceştia. În plus, banii ar urma să fie daţi în faza de proiect doar în anumite condiţii.

Conform proiectului de lege, dezvoltatorul nu are voie să ceară un avans sau o taxă de rezervare mai mare de 10% din valoarea locuinţei, decât după ce se face antecontractul. În acest document, încheiat la notar, trebuie specificate foarte clar toate informaţiile legate de construcţie, dată la care beneficiarul urmează să intre în posesia apartamentului şi, cel mai important, dobânzile pe care trebuie să le plătească dezvoltatorul dacă nu se ţine de cuvânt.

Cei care au elaborat proiectul spun că s-au inspirat din alte ţări, unde piaţa imobiliară este reglementată astfel încât promisiunile făcute iniţial în biroul de vânzări să fie şi respectate.

Paul Dumbrăvanu, avocat: "Diferenţa dintre suprafaţa construită şi suprafaţa utilă, de pildă, aici sunt foarte multe neînţelegeri, litigii, modalitatea în care sunt executate finisajele, subsoluri care ar trebui să fie garaje şi acum sunt apartamente, nu există locuri de parcare."

Dezvoltatorii în această situaţie riscă amenzi de până la 20% din valoarea locuinţei. Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie să fie votat de deputaţi. Iar dacă va fi votat, rămâne de văzut dacă problemele din construcţii vor fi rezolvate ori doar va exista o nouă instituţie cu angajaţi ce ar putea fi tentaţi cu bani pentru aprobări.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

VIDEO PROTVPLUS.RO