Constanța urmează să aibă o centrală modernă. Investiția se ridică la peste 145 de milioane de euro
Constanța urmează să aibă o centrală modernă, care va asigura apa caldă și încălzirea în oraș.
Lucrările la noul CET au început deja, iar investiția se ridică la peste 145 de milioane de euro, bani din PNRR.
Instalația va funcționa atât pe gaze naturale, cât și pe combustibili ecologici, cum ar fi hidrogenul sau biogazul, spun autoritățile.
CET-ul din Constanța funcționează de mai bine de jumătate de secol, fiind dat în folosință în 1970. Centrala utilizează păcura drept combustibil.
Noua instalație - spun autoritățile - se va construit în locul actualei și va folosi gazele naturale. În plus, va fi capabilă să treacă - în mai puțin de 24 de ore - pe hidrogen sau altă formă de biogaz.
George Niculescu președinte ANRE: „O altă cale prin care se certifică modul eficient, prin care se va produce agent termic și energie electrică pe acest site.”
Alexandru Zală manager proiect: „Întreaga capacitate a centralei va fi de 160 mgw termici, pe lângă producția de apă caldă și energie electrică vom avea și producție de aburi”.
Mai mult, prețului gigacaloriei va scădea, promit autoritățile.
George Niculescu președinte ANRE: ”Agentul termic producându-se la un cost mai eficient // evident și populația va avea de câștigat // Populația va beneficia de un preț la termie mai bun în condițiile de eficiență.”
Valoarea investiției este de peste 145 de milioane de euro, bani din Planul Național pentru Redresare și Reziliență. Lucrările ar trebui să fie gata până la anul, în vară.