Ponta, intrebat daca va demisiona ca Pal Schmitt pentru plagiat:Urmez doar modelul ungar din Romania

12-07-2012 07:39


Victor Ponta

Premierul Victor Ponta a fost intrebat, la Bruxelles, de catre un jurnalist maghiar daca va demisiona in urma acuzatiilor de plagiat, asa cum a procedat recent presedintele Ungariei.

"Urmez modelul ungar doar cand este in Romania, pentru ca, poate stiti, pentru suspendarea presedintelui a votat si UDMR", a spus Victor Ponta. El a precizat totodata ca la acuzatiile de plagiat va avea un raspuns "dupa criza politica".

Presedintele Ungariei, Pal Schmitt, a demisionat in luna aprilie, dupa ce titlul sau de doctor a fost retras pe fondul acuzatiilor de plagiat. Schmitt, in varsta de 69 de ani, argumentase initial ca acuzatiile de plagiat care il vizeaza nu au nicio legatura cu activitatea sa de presedinte.

Premierul este acuzat de plagiat, conform revistei Nature, care sustine ca a accesat documente prezentate de o persoana anonima indicand faptul ca mai mult de jumatate din teza sa de doctorat privind Curtea Penala Internationala ar contine texte copiate.

Pe de alta parte, premierul Victor Ponta sustine ca la nivelul UE exista persoane care incearca sa realizeze o comparatie intre situatia politica din Romania si cea din Ungaria. In opinia sa, nu poate fi realizata o astfel de comparatie, deoarece Romania nu a schimbat Legea presei sau independenta Bancii Centrale.

"Nu cred ca este corect sa comparam situatii care nu sunt comparabile. stiu ca Bucurestiul si Budapesta sunt uneori confundate, dar este vorba de tari si situatii diferite. in Romania nimeni nu a schimbat Constitutia, nimeni nu a schimbat legea presei, nimeni nu a schimbat independenta Bancii Centrale. Asadar, nu cred si nu accept comparatii automate", a spus Ponta, intr-o conferinta de presa sustinuta, la Bruxelles, impreuna cu presedintele Parlamentului European, Martin Schulz.

El a aratat ca nici el nu poate fi comparat cu premierul ungar Viktor Orban, singura asemanare dintre ei fiind doar prenumele.

 

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO