Consiliul Concurentei ancheteaza Ministerul Sanatatii si CNAS pentru majorarea salariilor din sanatate cu 25%

Ultima actualizare: 11-08-2016 07:00
medici in garda

Consiliul Concurentei a demarat o investigatie la Ministerul Sanatatii, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Ministerul Finantelor.

Consiliul Concurentei a demarat o investigatie la Ministerul Sanatatii, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Ministerul Finantelor, privind modul in care salariile angajatilor din sistemul public de sanatate au fost anul trecut majorate cu 25%, pe baza unor suspiciuni ca mecanismul financiar la care a recurs Guvernul a discriminat spitalele si clinicile private din Romania, informeaza news.ro.

Guvernul a majorat, de la 1 octombrie 2015, salariile din sistemul public de sanatate cu 25%, insa banii nu au provenit direct de la buget, ci a fost creat un mecanism special cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS).

Mai exact, majorarea salariilor a fost finantata prin cresterea tarifelor pentru serviciile medicale decontate sistemului public de sanatate de catre CNAS, ceea ce creeaza o discriminare fata de furnizorii privati de servicii de sanatate, potrivit unor opinii din sistem.

„Autoritatea de concurenta a declansat o investigatie avand ca obiect posibila incalcare, de catre Ministerul Sanatatii, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Ministerul Finantelor Publice a reglementarilor din domeniul concurentei. Consiliul Concurentei suspecteaza ca prin majorarea valorii serviciilor medicale decontate unitatilor sanitare publice (introduse prin HG nr. 791/2015 si mentinute prin HG nr. 161/2016) se creaza premisele unei diferentieri intre furnizorii privati si furnizorii publici, cu privire la repartizarea fondurilor destinate decontarii serviciilor medicale de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate”, a precizat autoritatea de concurenta, intr-un raspuns transmis la solicitarea News.ro.

Declansarea unei investigatii nu reprezinta o antepronuntare cu privire la vinovatia celor ancheati, subliniaza autoritatea anti-monopol.

„Consiliul Concurentei intelege necesitatea cresterii salariale din domeniul sanitar, investigatia declansata avand drept scop analizarea conformitatii masurilor adoptate cu regulile in materie de concurenta”, a precizat autoritatea.

Guvernul sustinea, la adoptarea masurii, ca majorarea salariilor din sectorul public de sanatate are un impact bugetar de aproximativ 1,7 miliarde de lei anual.

Finantarea masurii este realizata printr-un mecanism inventat de Executiv si Casa Nationala pentru Asigurari de Sanatate (CNAS), care presupune plata sumelor de la bugetul de stat, prin Ministrul Sanatatii, catre CNAS.

Ulterior, CNAS plateste banii catre spitale, pe baza contractelor incheiate de acestea cu casele judetene.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO