Conducta care oferă României acces la gazele azere și la cele lichefiate americane devine operațională
În plină criză a gazelor, care afectează deja 12 țări, printre care și Germania, apare calea prin care România să importe și altfel de gaze decât cele rusești.
Grecia și Bulgaria inaugurează un interconector de conducte care deschide țării noastre poarta de acces atât la gazele azere, din Marea Caspică, cât și la cele lichefiate americane, prin Grecia. Aflat în Grecia, premierul anunță că vom putea ajuta cu gaz și țările vecine - Ucraina și Moldova.
Pentru prima dată în istorie, o conductă de gaze cu o lungime de 180 de kilometri între Bulgaria și Grecia oferă României posibilitatea unor importuri altele decât rusești.
Avem acces prin acest interconector la gaze din Marea Caspică și la gazele lichefiate prin terminalul plutitor aflat în construcție la Alexandroupolis, în Grecia.
Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei: „Grecia va deveni un nod de depozitare și transport al gazelor care va acoperi nu numai nevoile naționale, dar și din zonă și, bineînțeles, din România.”
Nicolae Ciucă, premierul României: „Acest interconector va asigura legătura între rețeaua care trece prin Anatolia și Adriatica, putem asigura aprovizionarea partenerilor estici - Ucraina și Republica Moldova.”
Capacitatea inițială a interconectorului de gaze este de 3 miliarde de metri cubi de gaze, din care România, spun specialiștii, ar putea spera, la nevoie, la un volum de 1-1,5 miliarde de metri cubi. Asta înseamnă sub 10% din consumul nostru. La fel ca în alte țări europene și la noi guvernul ar lua în calcul raționalizarea gazului pentru companii în această iarnă, dacă nu va putea asigura necesarul din import.
În România se consumă într-o zi de iarnă 55 milioane de metri cubi de gaze, dar la temperaturi foarte joase se poate ajunge și la 75 de milioane. Pentru a acoperi diferența, ar urma să importăm gaze. Bulgarii, rămași fără livrări rusești, primesc deja gaz lichefiat.
Claudiu Cazacu, specialist Piețe Internaționale: „Noi stăm ceva mai bine pentru că avem producție internă, dar asta nu ne oferă un confort total pentru că există riscul de a vedea raționalizare dacă situația nu se detensionează. Ce ne-ar putea salva ar fi gazele din perimetrul din Marea Neagră unde nu s-a început exploatarea, ceea ce primim deja de acolo ne ajută, dar nu acoperă întreg consumul.”
Iar contextul nu e deloc unul optimist.
Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene: „Trebuie să ne pregătim pentru perturbări în plus ale furnizării de gaze, chiar pentru o tăiere totală a livrărilor de gaze rusești.”
Acum, 12 țări europene sunt afectate direct de o suspendarea parțială ori totală a livrărilor de gaze.