Condițiile în care pot fi folosite radarele pistol. Legea a fost aprobată de Senat

radar
iStock

Prevederea potrivit căreia radarele de tip pistol nu pot fi folosite la mai mult de 10 metri de maşina de poliţie a fost păstrată în legea legată de amplasarea radarelor reîntoarsă în Parlament.

Legea a fost aprobată săptămâna trecută de Senat, după ce o parte din articole au fost declarate neconstituţionale, a declarat, joi, la Alba Iulia, deputatul liberal Florin Roman.

Parlamentarul PNL, unul dintre iniţiatorii proiectului de modificare, a spus, joi, într-o conferinţă de presă, că, după ce legea legată de amplasarea radarelor a fost atacată de preşedintele Iohannis la CCR, unde, din 11 articole, 4 au fost declarate neconstituţionale, mai puţin cele care îi aparţin, săptămâna trecută aceasta a primit raportul comisiilor de specialitate şi votul final în Senat, unde a trecut cu 92 de voturi pentru şi 2 împotrivă.

"Practic, pe actualele prevederi care au fost declarate constituţionale se respectă proiectul de lege pe care l-am iniţiat, în integralitate, şi au fost declarate neconstituţionale amendamentele depuse de colegi parlamentari. Proiectul de lege iniţial prevedea obligativitatea montării aparatelor radar certificate pe maşini inscripţionate cu însemnele poliţiei şi ale poliţiei de frontieră, obligativitatea purtării uniformelor de poliţist şi poliţist de frontieră de către cei care aplică contravenţiile, obligativitatea ca aceste maşini cu mijloace certificate să fie în locuri vizibile şi s-a mai menţinut acea prevedere potrivit căreia distanţa este de 10 metri între maşina dotată cu inscripţia poliţiei şi cu distanţa la care agentul constatator poate să stea cu aparatul radar", a declarat Florin Roman.

Deputatul PNL a adăugat că a fost declarată constituţională şi prevederea potrivit căreia toate procesele verbale de constatare care sunt întocmite în urma unor contravenţii din partea unor agenţi care nu sunt în maşini inscripţionate sunt nule de drept.

Citește și
droguri
Cum arată distrugerea a 2,7 tone de heroină, cocaină, cannabis și alte droguri confiscate de Poliția Română | VIDEO

"Nu a fost o lege îndreptată împotriva cuiva, pentru cineva. Pur şi simplu încercăm să găsim cele mai bune soluţii", a susţinut liberalul.

În vara anului trecut, după ce primise aviz negativ de la Guvern, a fost adoptat proiectul de lege privind modificarea Codului rutier, în sensul în care maşinile de poliţie cu radar trebuie presemnalizate cu un panou afişat cu 500 - 1.000 de metri înainte, pe sensul de mers. De asemenea, se arăta că maşinile cu radar trebuie să fie inscripţionate vizibil, dar şi poziţionate vizibil, iar dispozitivele radar de tip pistol să nu poată fi folosite la mai mult de 10 metri de maşina de poliţie.

Deputatul PNL Florin Roman, unul dintre iniţiatorii proiectului, susţinea, la vremea respectivă, că radarele nu sunt interzise, aşa cum a apărut în spaţiul public, ci doar acele radare care nu sunt în locuri vizibile. Co-iniţiator al proiectului, deputatul PSD Cătălin Rădulescu a arătat, la rândul său, că modificarea Codului rutier este una necesară.

Ulterior, preşedintele Klaus Iohannis a trimis CCR o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea art. 109 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. În noiembrie, CCR a admis parţial sesizarea lui Klaus Iohannis.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Cine este polițistul care anunță pe internet radarele: ”Noi nu suntem Bau-Bau”
Cine este polițistul care anunță pe internet radarele: ”Noi nu suntem Bau-Bau”

Un polițist din Oradea obișnuiește să comunice online cu șoferii și chiar îi anunță uneori unde sunt amplasate radare.

Recomandări
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.  

Lasconi, după consultările cu Iohannis: ”Nu are legitimitatea de a mai sta în vârful statului”. ”Suntem în război hibrid”
Lasconi, după consultările cu Iohannis: ”Nu are legitimitatea de a mai sta în vârful statului”. ”Suntem în război hibrid”

Elena Lasconi a declarat după consultările de la Cotroceni că Iohannis ”nu are legitimitatea morală, nici legală de a mai sta în vârful statului român”. Președinta USR i-a cerut lui Klaus Iohannis să-și dea demisia.

Paradoxul liberal: PSD l-ar accepta pe liberalul Crin Antonescu candidat la prezidențiale, PNL se gândește la Nicușor Dan
Paradoxul liberal: PSD l-ar accepta pe liberalul Crin Antonescu candidat la prezidențiale, PNL se gândește la Nicușor Dan

Liberalul Crin Antonescu este varianta cea mai vehiculată pentru poziția de candidat comun al alianței PSD-PNL-UDMR-minorități la alegerile prezidențiale. Paradoxal, însă, nominalizarea sa este întârziată pentru că PNL ar înclina și spre Nicușor Dan.