Condiții de lux într-un spital din România. Pacienții primesc mâncare ca la marile restaurante
De multe ori, cei care ajung să fie internați într-un spital se întreabă dacă se vor obișnui cu mâncarea de acolo. Nu este și cazul celor internați la Spitalul Municipal „Gavril Curteanu” din Oradea.
Aceștia primesc, în fiecare zi, un meniu exact ca la restaurantele cu ștaif și își aleg ce vor să manânce.
Există 27 de opțiuni de meniu - în funcție de afecțiunea fiecarui bolnav și fiecare dintre acestea are câte trei variante, la alegere.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Un bărbat este internat de aproape o săptamână, cu două afecțiuni grave. Felul în care este servit, însă, îi mai alungă din gândurile negre ale suferinței. Aproape că se simte ca într-o seară obișnuită, la restaurant.
Gheorghe Bora, pacient: „Nu-i mare diferență între restaurant și aici. Deci servirea e ireproșabilă".
La câteva saloane distanță, un alt bolnav și-a ales alt meniu.
Pacient: "Pentru diabet, rasol de piept de pui, cu cartofi piure. La cină, pulpă de pui la bust, cu mămăliguță".
Caserolele ajung apoi la un alt etaj, la secția Cardiologie. Doamna Eva a ajuns în spital de o zi, și se bucură că a putut să-și aleagă mâncarea după pofta inimii, dar țînând seama de afecţiunile ei.
Eva Covaci, pacientă: „Este bine, deci asta trebuie făcut și în continuare. Mâncarea este bună”.
Proiectul "Meniu la alegere, pentru pacienți" a fost gândit de echipa spitalului tocmai pentru a uşura viaţa bolnavilor. Felurile de mâncare sunt prezentate într-un catalog demn de un restaurant de lux.
Laurențiu Chiana, managerul Spitalului Municipal "Gavril Curteanu" Oradea: "Pacientul poate să-și aleagă meniul pentru a doua zi, dar, numai după ce medicul a stabilit dieta la care se încadrează".
Firma de catering are meniuri pentru cei diabetici, cei aflați după operație sau cu probleme alergenice, inclusiv pentru cei care vor mâncare de post și multe meniuri pentru copii.
Dr. Ovidiu Burtă, directorul medical al Spitalului Municipal Oradea: „Vine în caserole, pacientul își alege din trei variante nenumărate posibilități dietetice. E un pas înainte. Eu zic că e un pas mare înainte".
Spitalul Municipal din Oradea are peste 1.200 de paturi pentru bolnavi și le oferă tuturor același tratament culinar.