Condiția CE de aplicare a noii legi a salarizării: deficitul bugetar, sub 5% din PIB. Varianta ocolitoare a premierului
Viitoarea lege a salarizării, prevăzută în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și așteptată să fie adoptată în 2025, va fi aplicată doar după ce România își va ajusta deficitul bugetar sub 5% din PIB.
Această solicitare a fost formulată de Comisia Europeană în cadrul discuțiilor privind Planul Fiscal Structural pe Termen Mediu al României, care trebuie depus în curând, transmite Profit.ro.
Planul Fiscal prevede restrângerea consumului guvernamental și menținerea unei politici prudente în ceea ce privește veniturile și transferurile sociale, inclusiv salariul minim. De asemenea, se așteaptă o reducere semnificativă a dinamicii „remunerării salariaților”. În prezent, deficitul bugetar pentru anul curent este estimat la aproape 8%, iar Guvernul s-a angajat să ajungă la un deficit de 3% într-un interval de 7 ani.
Noua lege a salarizării ar urma să aducă majorări salariale, dar Comisia Europeană se îngrijorează că aceste majorări ar putea alimenta un deficit bugetar ridicat. Astfel, Comisia a solicitat ca aplicarea legii să fie condiționată de reducerea deficitului sau de menținerea în limitele actualei anvelope salariale.
Premierul Marcel Ciolacu susține că legea ar putea fi implementată fără depășirea actualei anvelope salariale prin ajustarea anumitor bonusuri și sporuri. Ministerul Muncii a finalizat o primă variantă a noii legi, care a fost trimisă Băncii Mondiale pentru evaluarea impactului și sustenabilității noilor grile salariale pe termen lung.