Concluziile anchetei parlamentare in cazul familiei Bodnariu. Delegatia romana crede ca ar putea schimba legea norvegiana
Dupa discutii indelungi cu autoritatile norvegiene, dar si cufamilia Bodnariu, parlamentarii romani care au fost trei zile in Norvegia cred ca exista sanse mari ca problema sa se rezolve, iar copiii sa fie lasati acasa.
Pe de alta parte, Marius si Ruth Bodnariu raman inca sceptici: "Noi trebuie sa ne concentram aici pe ce putem face noi si ce se asteapta de la noi. Speram si noi sa razbeasca, sa aiba succes pe undeva. Nu ne dam seama. Nu pot sa imi dau seama de unde o sa apara solutia. Am apreciat foarte mult, noi credem ca are un impact desi nu l-am vazut asa direct", a explicat Marius Bodnariu
Parlamentarii au explicat si faptul ca au mers in vizita in Norvegia pentru a semnala autoritatilor ca serviciul de protectie a comis un abuz. Parlamentarii mai spun ca in ultima saptamana, mai multe familii de romani, stabilite in Norvegia, au decis fie sa isi trimita copiii in Romania, fie sa plece din Norvegia, de teama ca statul le-ar putea lua pruncii.
La Arad, sute de oameni au iesit din nou in strada, intr-un miting de sustinere. Deocamdata insa, cei cinci copii ai familiei Bodnariu raman in sistemul de plasament.
Vicepresedintele Comisiei pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii din Camera Deputatilor, Mircea Dolha, membru al delegatiei parlamentare care a efectuat o vizita in Norvegia, a declarat ca situatia este ingrijoratoare pentru multe familii cu copii din Norvegia, dar crede ca familia Bodnariu, care se afla in atentia serviciului de protectie a copilului din aceasta tara, isi va recupera copiii.
"Situatia este ingrijoratoare in Norvegia nu numai pentru familiile de romani, ci si pentru alte familii care isi iau copiii minori si fug din Norvegia. Pe noi ne intereseaza familiile de romani. Din discutiile pe care le-am avut cu mai multe autoritati (...) avem semnale clare, nu vrem sa exageram cu nimic, nu vrem sa dam iluzii, promisiunea ca vor trimite un ordin intern pentru toate autoritatile locale sa fie foarte atente, pentru ca nu numai romanii au dat semnale. Delegatia romaneasca a fost cea care a impresionat aceste autoritati pentru ca pana acum nicio tara nu a trimis parlamentari in numar mare care sa se intereseze si sa cunoasca, cu adevarat, legislatia. Eu cred ca familia Bodnariu isi va recupera copiii si ca dreptatea va fi de partea lor", a afirmat Dolha, sambata, intr-o conferinta de presa.
El sustine ca din discutiile pe care delegatia le-a avut cu familia Bodnariu, cu vecinii acestora si cu reprezentanti ai comunitatii locale, a reiesit ca aceasta familie nu ar putea sa le faca rau propriilor copii. “Am mers in Norvegia pentru ca ne intereseaza si soarta familiilor de romani aflate in dificultate oriunde ar fi ele. (...) Ne-am deplasat si la familia Bodnariu. Am luat legatura cu vecinii acestora. Am vizitat casa, camerele copiilor, modul in care au fost crescuti. Am discutat cu reprezentanti ai comunitatii locale care ii cunosc indeaproape pe acestia. Concluzia mea personala este ca (...) familia Bodnariu nu ar putea sa faca rau nici unei muste, dar propriilor copii pe care ii iubesc foarte, foarte mult", a adaugat Dolha.
Pe de alta parte, el a explicat ca pentru parlamentarii romani prioritar este interesul copiilor. "Am plecat in Norvegia pentru aflarea adevarului si nu pentru a face o imixtiune in ancheta pe care o fac autoritatile norvegiene. Si pentru parlamentarii romani prioritar este interesul copiilor. Avem o extrema in Romania neplacuta, pentru ca noi vrem sa initiem niste pedepse mai aspre pentru cei care in Romania isi maltrateaza copiii, sunt comisii speciale in Romania care trebuie sa intervina mult mai abrupt. Toate institutiile statului si cei de la protectia copilului si nu intervin atunci cand trebuie sa intre sub sanctiunea legii. Legea din Romania este buna, dar trebuie pusa in aplicare", a spus Dolha.
La randul sau, senatorul Marian Vasiliev, care a locuit trei ani in Norvegia, a subliniat ca vizita delegatiei parlamentarilor romani "nu a lezat in niciun fel bunele relatii pe care le avem cu Norvegia".
Intrebat daca este vorba de un abuz, senatorul Ben-Oni Ardelean a raspuns: "Categoric, da", dar senatorul Marian Vasiliev a spus ca "nu este un abuz al statului norvegian, ci (...) este vorba de un numar restrans de functionari dintr-o localitate mica, unde domiciliaza familia Bodnariu".
"Nu un abuz al statului norvegian, aici vrem sa delimitam foarte clar, nu vrem sa generalizam, pentru ca noi ca romani avem tendinta sa generalizam. Nu este vorba de statul norvegian, n-are nimeni intentia sa demonizeze statul norvegian, este vorba de o institutie administrativa. Pana la urma, daca ne ducem si simplificam este vorba de un numar restrans de functionari dintr-o localitate mica, unde domiciliaza familia Bodnariu. (...) Acest abuz pe care il semnalam noi si impotriva caruia ne-am ridicat acolo, a fost impotriva unei institutii administrative a statului norvegian", a explicat Vasiliev.
In perioada 20-22 ianuarie, o delegatie a Camerei Deputatilor, condusa de vicepresedintele Comisiei pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii, Mircea Dolha, din care fac parte deputatii Mircea Lubanovici, Maria Grecea, Ovidiu Iane, precum si o delegatie a Senatului alcatuita din senatorii Titus Corlatean, Ben-Oni Ardelean si Marian Vasiliev au efectuat o vizita de lucru in Norvegia.
Corlatean: Ni s-a confirmat ca s-a demarat un proces de reforma in Norvegia in privinta protectiei copilului
Senatorul Titus Corlatean a afirmat, dupa vizita delegatiei parlamentare romane in Norvegia, ca in aceasta tara a fost demarat un proces de reforma legislativa si institutionala in privinta protectiei copilului.
"Cred ca perceptia autoritatilor norvegiene dupa aceasta vizita, dupa continutul discutiilor, lucrurile vor fi privite si intelese altfel. (...) Ni s-a confirmat ca s-a demarat un proces de reforma a acestei institutii despre care pana alaltaieri ni se spunea ca este o institutie impecabila. O reforma si legislativa si institutionala. (...) In materia drepturilor omului s-a intamplat un lucru fundamental in ultimii 20 de ani. Niciun stat nu mai este deplin suveran sa faca ceea ce doreste in plan intern in materia drepturilor omului", a afirmat Corlatean, sambata, intr-o conferinta de presa.
La randul sau, senatorul Marian Vasiliev a spus ca deja s-a constituit o comisie care sa lucreze la schimbarea legii protectiei copilului in Norvegia si “mai mult decat atat, se gandesc sa infiinteze un tribunal al familiei, care sa inlocuiasca, ca si decizie, o institutie judecatoreasca si sa inlocuiasca deciziile aproape finale ale Barnevernet”.
Corlatean a precizat ca delegatia parlamentara le-a prezentat autoritatilor norvegiene o lista cu "masuri disproportionate si elemente de conduita abuziva din partea Barnevernet si chestiuni de viciere a unor proceduri". El a afirmat ca masura de separare a copiilor luata in cazul familiei Bodnariu a fost luata "fara niciun pas intermediar, fara niciun fel de investigare sociala corecta la fata locului, fara consiliere psihologica".
"Sunt chestiuni foarte serioase pe care noi le-am prezentat si autoritatile norvegiene. Fac meseria asta de vreo 22 de ani. A fost una dintre cele mai grele, mai complicate actiuni de politica externa pe care le-am facut, vreau insa sa marchez faptul ca a fost o deschidere a autoritatilor norvegiene la care nu m-am asteptat (...) Suntem convinsi in ceea ce priveste corectitudinea acestei cauze si eu cred ca autoritatile norvegiene cu care am avut un dialog extrem de corect si de deschis au inteles ca aceasta solidaritate a societatii romanesti va merge va departe si se va adanci, si vor fi mai departe si vor fi in continuare si proteste de strada si demersuri pe langa parlamente nationale si mecanisme europene care se pun in functie pentru ca aproape toti membrii familiei Bodnariu (n.r. mai putin Ruth - mama) sunt cetateni ai UE si Norvegia trebuie sa tina cont si de acest aspect", a adaugat Corlatean.