Familia Bodnariu si-a vazut pentru prima data copiii dupa 2 luni. Cazurile similare care vorbesc despre un "stat in stat"

×
Codul embed a fost copiat

Familia Bodnariu si-a vazut copiii pentru prima data de la momentul in care le-au fost luati de autoritatile norvegiene, acum doua luni.

Este un pas mic din lungul drum pe care parintii trebuie sa il strabata in lupta inceputa pentru a-si recupera cei 5 minori.

Sute de parinti romani sau din alte tari traiesc aceeiasi drama. Dintr-un motiv sau altul, le-au fost luati copiii de autoritatile norvegiene.

Familia Bodnariu ar fi reusit sa isi vada copiii, pe cei mai mari, si sa petreaca mai multe minute impreuna. Sunt momente dificile pentru ambele parti pentru ca trauma despartirii aduce, de cele mai multe ori, lacrimi in ochii tuturor. Tatal inca se mai gandeste la motivele pentru care a vrut sa locuiasca in Norvegia.

Autoritatile de la Protectia Copilului urmeaza pasii anchetei sociale declansate in acest caz, indiferent de actiunile statului roman, care a cerut ca cetatenii sai sa fie protejati si ajutati sa-si recupereze cei cinci copii, aflati in prezent in centrele de plasament.

Citește și
familia Bodnariu
Familia Bodnariu acuza statul norvegian ca vrea sa transforme "o decizie temporara in una permanenta" in cazul celor 5 copii
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Cei mici au dubla cetatenie, romana si norvegiana si acest argument obliga autoritatile de la Olso sa permita omologilor romani sa aiba acces la un minim de informatii. Urmeaza insa luni de asteptare pana la un verdict si chiar si acela poate fi atacat.

Cazurile de romani care au ramas temporar sau definitiv fara copii nu sunt singulare. Alte cateva sute de cehi, polonezi, lituanieni, indieni, turci dar si alte nationalitati au fost si ei tinta anchetelor sociale.

Un reportaj al televiziunii ruse facut acum un an, prezenta mai multe cazuri de familii ai caror copii au fost luati de autoritati.

Unul dintre cazuri este cel al unui baietel in varsta de 5 ani. Bunica a povestit ca nepotelul a fost luat din familia fiicei sale cand educatoarea a aflat ca aceasta si-a ajutat copilul sa-si scoata un dinte de lapte. "I-au invinuit pe ambii parinti de rele tratamente aplicate copilului."

Parintii copilului sunt cetateni rusi iar bunica sustine ca se aflau pe teritoriul Norvegiei pentru o perioada scurta de timp.

Un alt caz este al Tatianei divortata de un cetatean norvegian care de trei ani se lupta cu protectia copilului. Baietelul ei in varsta de 5 ani i-a fost luat de la gradinita, sustine ea pentru ca autoritatile ar fi aflat ca voia sa calatoreasca in Belarus. A aparut suspiciunea ca femeia nu se mai intoace cu baiatul. Mama mai spune ca i s-a explicat ca in Norvegia copiii, chiar si ai strainilor care vin la ei in tara, nu apartin parintilor, ci statului.

"Cand mi-au luat copilul aveam o casa foarte buna. Aveam un loc de munca, aveam un venit. Eram considerata mama normala"

Copilul a fost dat in alta familie iar Tatiana are tot mai putine sperante ca il va mai primi inapoi. In ambele cazuri, familiile au cerut ajutor in tara de origine, Rusia.

Pavel Astahov, consilierul presedintelui Rusiei pentru drepturile copilului: "Aceste servicii isi arata independenta lor absoluta. Adica independenta fata de orice, fata de guvern, fata de orice norme si principii internationale. Toti copii care sunt pe teritoriul Norvegiei, nu conteaza nationalitatea, cetatenia, sunt considerati copiii Norvegiei."

Demersurile autoritatilor ruse au fost incununate in unele cazuri de succes. Insa toate aceste drame arata cat de rigid si de aspru este sistemul de protectie al copilului in Norvegia. Lipsa de transparenta, mai ales in cazurile internationale, creeaza suspiciuni. Au avut loc abuzuri? Sau copiii luati de autoritati chiar aveau nevoie de o protectie dusa pana la adoptarea lor de catre o alta familie, norvegiana.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
"37lasuta", hashtag-ul devenit simbol al luptei impotriva violentei asupra copiilor. Mesajul actritei Dorina Chiriac

Au aparut mii de comentarii pe internet, pro si contra scandalului iscat in Norvegia.

Familia Bodnariu acuza statul norvegian ca vrea sa transforme
Familia Bodnariu acuza statul norvegian ca vrea sa transforme "o decizie temporara in una permanenta" in cazul celor 5 copii

Familia Bodnariu lupta mai departe pentru a-i recupera pe cei 5 copii ce au fost luati in custodie de statul norvegian. Primul pas va fi recursul ce se va judeca in urmatoarele zile.

Recomandări
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul

Liderii sud-coreean şi român s-au angajat să stimuleze cooperarea în industria de apărare, în timp ce Seulul încearcă să se impună ca al patrulea exportator de armament din lume.

Prima reacție a lui Iohannis, după retragerea candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu: „Nu este un mare succes al coaliţiei”
Prima reacție a lui Iohannis, după retragerea candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu: „Nu este un mare succes al coaliţiei”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, în Coreea de Sud, că decizia de a retrage candidatura lui Cătălin Cîrstoiu şi a veni cu caniddaţi separaţi la Primăria Capitalei nu este, în mod cert, un mare succes al coaliţiei.  

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.