Familia Bodnariu si-a vazut pentru prima data copiii dupa 2 luni. Cazurile similare care vorbesc despre un "stat in stat"

15-01-2016 18:31


Familia Bodnariu si-a vazut copiii pentru prima data de la momentul in care le-au fost luati de autoritatile norvegiene, acum doua luni.

Este un pas mic din lungul drum pe care parintii trebuie sa il strabata in lupta inceputa pentru a-si recupera cei 5 minori.

Sute de parinti romani sau din alte tari traiesc aceeiasi drama. Dintr-un motiv sau altul, le-au fost luati copiii de autoritatile norvegiene.

Familia Bodnariu ar fi reusit sa isi vada copiii, pe cei mai mari, si sa petreaca mai multe minute impreuna. Sunt momente dificile pentru ambele parti pentru ca trauma despartirii aduce, de cele mai multe ori, lacrimi in ochii tuturor. Tatal inca se mai gandeste la motivele pentru care a vrut sa locuiasca in Norvegia.

Autoritatile de la Protectia Copilului urmeaza pasii anchetei sociale declansate in acest caz, indiferent de actiunile statului roman, care a cerut ca cetatenii sai sa fie protejati si ajutati sa-si recupereze cei cinci copii, aflati in prezent in centrele de plasament.

Cei mici au dubla cetatenie, romana si norvegiana si acest argument obliga autoritatile de la Olso sa permita omologilor romani sa aiba acces la un minim de informatii. Urmeaza insa luni de asteptare pana la un verdict si chiar si acela poate fi atacat.

Cazurile de romani care au ramas temporar sau definitiv fara copii nu sunt singulare. Alte cateva sute de cehi, polonezi, lituanieni, indieni, turci dar si alte nationalitati au fost si ei tinta anchetelor sociale.

Un reportaj al televiziunii ruse facut acum un an, prezenta mai multe cazuri de familii ai caror copii au fost luati de autoritati.

Unul dintre cazuri este cel al unui baietel in varsta de 5 ani. Bunica a povestit ca nepotelul a fost luat din familia fiicei sale cand educatoarea a aflat ca aceasta si-a ajutat copilul sa-si scoata un dinte de lapte. "I-au invinuit pe ambii parinti de rele tratamente aplicate copilului."

Parintii copilului sunt cetateni rusi iar bunica sustine ca se aflau pe teritoriul Norvegiei pentru o perioada scurta de timp.

Un alt caz este al Tatianei divortata de un cetatean norvegian care de trei ani se lupta cu protectia copilului. Baietelul ei in varsta de 5 ani i-a fost luat de la gradinita, sustine ea pentru ca autoritatile ar fi aflat ca voia sa calatoreasca in Belarus. A aparut suspiciunea ca femeia nu se mai intoace cu baiatul. Mama mai spune ca i s-a explicat ca in Norvegia copiii, chiar si ai strainilor care vin la ei in tara, nu apartin parintilor, ci statului.

"Cand mi-au luat copilul aveam o casa foarte buna. Aveam un loc de munca, aveam un venit. Eram considerata mama normala"

Copilul a fost dat in alta familie iar Tatiana are tot mai putine sperante ca il va mai primi inapoi. In ambele cazuri, familiile au cerut ajutor in tara de origine, Rusia.

Pavel Astahov, consilierul presedintelui Rusiei pentru drepturile copilului: "Aceste servicii isi arata independenta lor absoluta. Adica independenta fata de orice, fata de guvern, fata de orice norme si principii internationale. Toti copii care sunt pe teritoriul Norvegiei, nu conteaza nationalitatea, cetatenia, sunt considerati copiii Norvegiei."

Demersurile autoritatilor ruse au fost incununate in unele cazuri de succes. Insa toate aceste drame arata cat de rigid si de aspru este sistemul de protectie al copilului in Norvegia. Lipsa de transparenta, mai ales in cazurile internationale, creeaza suspiciuni. Au avut loc abuzuri? Sau copiii luati de autoritati chiar aveau nevoie de o protectie dusa pana la adoptarea lor de catre o alta familie, norvegiana.

VIDEO PROTVPLUS.RO