Concluzie radicală a specialiștilor despre Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța: demolat sau reconsolidat
După o expertiză de durată, specialiștii care se ocupă de Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, afectat de un grav incendiu toamna trecută, au ajuns la o concluzie radicală: clădirea fie trebuie demolată, fie reconsolidată.
Constanța nu are acum un spital de acest tip, iar medicii susțin consolidarea unității medicale, nicidecum dărâmarea. Din cauza incendiului de la terapie intensivă au murit atunci 12 pacienți.
La patru luni de la incendiul din Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, urmat de numeroase expertize și cercetări, inginerii au ajuns la concluzia că structura de rezistență a clădirii este afectată.
Autoritățile au acum două soluții: fie demolarea, fie consolidarea clădirii. Managerul spitalului o susține pe cea din urmă.
Claudia Cambrea – directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase Constanța: ”În acest moment sunt demarate aceste proiecte. În clipa în care vor fi finalizate și vom avea un buget să vedem exact ce sumă ne trebuie atunci vom solicita și la Ministerul Sănătății, și la bugetul local la Primărie, sumele necesare.”
Alin Vintilă – reprezentant Primăria Constanța: ”Trebuie văzut acum cât costă consolidarea și care este costul raportat la beneficiu, alegând între cele două variante oferite de specialiști: construcție nouă sau consolidare. Avem proiectul de buget pus în consultare publică. Imediat ce acesta va fi votat de Consiliul Local vom putea avansa sumele pe care le vom investi în Spitalul de Boli Infecțioase."
Expertiza inginerilor a inclus și o scanare 3D a clădirii spitalului. Au fost analizate toate încăperile, atât din interior, cât și din exterior. Probele au fost trimise la un laborator special.
Acesta este salonul de unde a izbucnit teribilul incendiu la data de 1 octombrie 2021 la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța. Așa arată acum întreaga secție de terapie intensivă.
Deși partea cea mai afectată a spitalului este parterul, unde era secția ATI, spitalul nu funcționează nici în prezent. În compartimentele care nu au fost afectate au fost instalate noi sisteme de semnalizare și prevenire a incendiilor.
Înainte de izbucnirea incendiului, în locul acestui perete era o ușă de termopan care separa secțiile Spitalului de Boli Infecțioase de secția de terapie intensivă. Acum, acolo a fost construit un perete ce separă cele două compartimente, iar în toate secțiile din spital au fost amplasate astfel de uși rezistente la foc, respectiv la incendiu.
Ancheta derulată de procurorii din Constanța este în curs. Pentru moment, dosarul deschis este in rem, adică fără acuzații asupra vreunei persoane.
Sursa: Pro TV
Etichete: specialisti, spitalul de boli infectioase constanta,
Dată publicare:
19-01-2022 16:25