De ce rămâne închis Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța chiar în valul 5

Incendiu ATI spital Constanța

Primăria Municipiului Constanţa a făcut, marţi, o serie de precizări privind situaţia Spitalului Clinic de Boli Infecţioase (SCBI), unde anul trecut a avut loc un incendiu în urma căruia şapte persoane diagnosticate cu COVID-19 au decedat.

''La data de 1 octombrie 2021, la momentul incendiului care a curmat şapte vieţi, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase nu avea aviz emis de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi nici Autorizaţie de Securitate la Incendiu. În consecinţă, activitatea spitalului a fost oprită până când clădirea va respecta regulile impuse de legislaţia cu privire la protecţia împotriva incendiilor. Imediat după incendiu, Inspectoratul de Stat în Construcţii a demarat un control la SCBI. Pentru a stabili situaţia clară a clădirii spitalului, Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) a angajat doi experţi, care au analizat situaţia clădirii din punct de vedere al rezistenţei şi al securităţii la incendiu'', informează Primăria Municipiului Constanţa.

Potrivit sursei citate, expertiza tehnică preliminară a arătat că în zona fostei secţii de Terapie Intensivă clădirea nu mai prezintă siguranţă în utilizare pentru că structura a fost afectată.

De asemenea, expertiza cu privire la securitate la incendiu a scos la iveală foarte multe vulnerabilităţi legate de modul de depozitare a arhivei, situaţia podului clădirii, sistemul de hidranţi era subdimensionat, lipsa instalaţiei de detecţie a incendiului şi, nu în ultimul rând, multiple neconformităţi la instalaţia electrică, menţionează precizarea Primăriei Constanţa.

Rezultatul anchetei ISC a fost înaintat procurorului de caz care investighează circumstanţele în care a avut loc incendiul.

Citește și
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis, după tragedia de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța: ”Sunt îngrozit. O nouă dramă teribilă”
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

''Imediat după control, conducerea SCBI a procedat la întocmirea documentaţiei pentru obţinerea avizelor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi Direcţia de Sănătate Publică în vederea autorizării. În luna octombrie, la solicitarea SCBI, Primăria Municipiului Constanţa a emis un Certificat de Urbanism şi o Autorizaţie de Construire în regim de urgenţă. Iniţial, s-a luat în calcul refacerea secţiei de Terapie Intensivă, dar, ulterior, după definitivarea expertizei tehnice preliminare, care a interzis folosirea acestei părţi din clădire, lucrările s-au rezumat doar la decopertarea pereţilor şi izolarea parterului afectat de incendiu. A fost emis un alt Certificat de Urbanism în vederea obţinerii unei Autorizaţii de Construire doar pentru partea de clădire rămasă funcţională'', arată sursa citată.

Pentru obţinerea avizului ISU este nevoie de numeroase documente: memoriu de arhitectură, memoriu cu piese scrise şi piese desenate, instalaţia de stingere a incendiilor cu hidranţi interiori şi exteriori (la data incendiului exista doar un hidrant şi mai trebuie încă cinci), proiect al instalaţiei electrice, proiect al instalaţiei de oxigen, menţionează reprezentanţii Primăriei.

Expertiza structurii va fi gata pe 12 ianuarie

În paralel, SCBI a angajat un expert care lucrează la o amplă expertiză care vizează întreaga structură a clădirii, care va fi gata pe 12 ianuarie.

''Proiectul de arhitectură este gata şi pe baza acestuia vor fi gata şi proiectele subsecvente cum ar fi cel al noii instalaţii electrice. În luna octombrie 2021, au fost schimbate toate prizele, întrerupătoarele electrice şi lămpile din spital, iar neconformităţile din instalaţia electrică au fost îndepărtate pentru ca să se asigure alimentarea cu energie electrică a spitalului pe perioada reparaţiilor. În prezent, clădirea SCBI a fost zugrăvită în totalitate, s-au făcut reparaţii, lucrări de reparaţie a podului şi de ignifugare. Au fost schimbate 40 de uşi cu unele rezistente la foc şi cu sistem de deschidere antipanică (...) Au fost renovate cele două beciuri, s-au făcut reparaţii la toată instalaţia sanitară şi au fost construite două băi. S-a achiziţionat tavan fals antifoc şi a fost montată instalaţia de detecţie la incendiu. Instalaţia de oxigen a fost modificată conform noilor standarde ale DSP şi au fost montate tablouri de control al presiunii pe fiecare nivel. La această oră instalaţia de oxigen este plină cu azot şi este în stare de funcţionare. A fost schimbat unul dintre cele două lifturi pentru a se asigura circuitele în spital'', mai informează Primăria.

Conform sursei citate, pentru obţinerea avizului ISU este nevoie de numeroase documente: memoriu de arhitectură, memoriu cu piese scrise şi piese desenate, proiect al instalaţiei de stingere a incendiilor cu hidranţi interiori şi exteriori (la data incendiului exista doar un hidrant şi vor mai fi montaţi încă cinci).

''Instalaţia electrică existentă este veche şi subdimensionată faţă de cerinţele de astăzi. De exemplu, într-un salon de 2 paturi există acum 3 prize şi sunt necesare 28. Au existat foarte multe improvizaţii. În aceste condiţii se elaborează un proiect nou la finele căruia instalaţia existentă va fi anulată. Proiectul nou cuprinde circuite ce vor fi trase aparent. Au fost achiziţionate extractoare de aer viciat în fiecare salon care are sursă de oxigen. Acestea sunt corelate cu senzorii de oxigen şi vor porni atunci când concentraţia de oxigen va fi mai mare de 23%. Acestea sunt în curs de montare. La finele săptămânii, toate vor fi pe poziţie. Se va face o instalaţie de aport de aer proaspăt pe holuri şi în saloane pentru a compensa presiunea negativă din saloane'', mai arată administraţia locală.

Primăria mai anunţă că, în acest moment, mai sunt efectiv de executat doar trei repere: instalaţia electrică, instalaţia de hidranţi exterior şi interior, o instalaţie de aport de aer proaspăt pe holuri şi în saloane.

Finanţarea primită de la Primăria Municipiului Constanţa este în valoare de 2.027.077,91 lei.

''De asemenea, foarte multe persoane, fizice şi juridice, s-au mobilizat exemplar şi au făcut donaţii pentru ca Spitalul Clinic de Boli Infecţioase să redevină funcţional. S-au făcut donaţii în bunuri în valoare de 395.863,57 lei. Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa a făcut o donaţie în valoare de 300.000 lei. Asociaţia "Dăruieşte Aripi" a susţinut refacerea spitalului printr-o donaţie de 99.600 lei'', mai spun reprezentanţii administraţiei locale.

Precizările au venit în contextul în care ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, se află, marţi, în vizită la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Mărturiile dramatice ale rudelor pacienților decedați în incendiul din Constanța. „O moarte așa de urâtă și cruntă”
Mărturiile dramatice ale rudelor pacienților decedați în incendiul din Constanța. „O moarte așa de urâtă și cruntă”

Tragedia de la Constanța i-a adus în pragul disperării pe cei care aveau părinți, frați și copii internați la Spitalul de Boli Infecțioase.

Klaus Iohannis, după tragedia de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța: ”Sunt îngrozit. O nouă dramă teribilă”
Klaus Iohannis, după tragedia de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța: ”Sunt îngrozit. O nouă dramă teribilă”

Preşedintele Klaus Iohannis se declară îngrozit de tragedia de la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa, unde șapte persoane au murit în urma unui incendiu izbucnit la Secţia ATI.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.

În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral.