Comuna din România unde rata de vaccinare a ajuns la 92%: ”La oraş era mai greu”
România a ajuns pe poziția a șaptea în Uniunea Europeană la numărul de persoane care au primit ambele doze de ser anti-Covid.
Dacă în orașe lucrurile merg bine suntem încă restanți în privința imunizării celor de la sate. Pe de altă parte, '' Ziua Copilului'' va fi marcată cu un maraton național pentru imunizarea adolescenților.
Autoritățile de la noi spun că cel mai probabil înainte de finalul acestei luni Agenția Europeană a Medicamentului va aproba administrarea injecției pentru adolescenții cu vârste între 12 și 16 ani. Dacă este așa, vor putea primi și ei injecția în cadrul maratonului national care va avea loc între 30 mai și 1 iunie, organizat pentru a marca ”Ziua copilului”.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
În caz contrar, în centrele de vaccinare vor fi imunizați, ca și până acum, cei peste 16 ani.
Specialiștii STS lucrează deja la optimizarea platformei astfel încât să fie permisă programarea copiilor prin contul părinților.
De acum avem peste patru milioane de persoane care au făcut cel puțin o doză de vaccin, iar autoritățile spun că sunt extrem de importante evenimentele organizate la nivel local, cum sunt, de pildă, maratoanele sau organizarea centrelor mobile.
Cea mai mare rată de vaccinare este în București, 35,7% din populația rezidentă și 42,43% din populația eligibilă. Urmează Cluj, Sibiu, Brașov și Timiș.
La polul opus sunt județele Neamț, Bacău, Giurgiu, Botoșani și Suceava, unde statistica este sub 17 procente.
Până acum doar 1.403 medici de familie s-au implicat în procesul de vaccinare.
În România au fost vaccinați și cetățeni străini. Sunt aproape 18.000 până în acest moment.
În conferința săptămânală care a avut loc marți, coordonatorii campaniei de vaccinare au vorbit și despre cât de bine s-au mobilizat unii primari, iar evenimentele organizate în localitățile lor au fost un succes în ceea ce privește numărul mare de persoane imunizate.
În localitatea Râciu, din județul Mureș, rata de vaccinare a ajuns la 92%. Comuna are 3.600 de locuitori, iar oamenii au fost receptivi, mai ales după ce autoritățile locale au creat un centru de vaccinare chiar în Casa de Cultură.
Bărbat: ”Era în apropiere și la oraș era mai greu de mers."
Primarul comunei, aflat la primul mandat, le-a dat localnicilor propriul exemplu, a stat de vorbă cu ei fie din poartă în poartă, fie pe rețelele sociale.
Ciprian Belean, primar comuna Râciu: ”Am ajutat la informarea oamenilor, am fost aproape de ei, într-un dialog atât fizic, cât și online. După ce m am vaccinat m-a întrebat lumea dacă este în regulă, i-am asigurat că totul este bine, așa că a doua zi lumea s-a dus și s-a vaccinat."
Mai mult, medicii au organizat rapid vaccinarea la domiciliu în cazul vârstnicilor.
Nemet Daniela, medic centru de vaccinare Râciu: ”Echipa mobilă s-a deplasat la centre rezidențiale, case de tip familial, dar și persoanele nedeplasabile și au fost vaccinați atât aceștia, cât și aparținătorii lor, persoane din familie."
Tot în județul Mureș, în orășelul Miercurea Nirajului, cu peste 5.000 de locuitori, rata de vaccinare a ajuns la 85%. Dacă la început se vaccinau câte 60 de persoane pe zi, cifra a ajuns în prezent la 100. Medicii și asistentele care se ocupă de vaccinare sunt majoritatea din localitate, iar asta a sporit încrederea oamenilor.
Toth Sandor, primar Miercurea Nirajului: ”Cred că a fost un val de a convinge unul pe celălalt, ca într-o comunitate mai micuță."
În comuna Sânmartin, de lângă Băile Felix, autoritățile locale le fac reduceri de 50% la un Aqua Park din stațiune celor care se imunizează până vineri.
Femeie: ”Cu siguranță nu e rea. Nu văd de ce oamenii nu ar putea profita."
Cristian Laza, primar Sânmartin: "Este foarte important pentru noi, este foarte important pentru agenții econnomici din zona HoReCa."
Asistent medical: "Mâine avem în jur de 200 de persoane, care sunt pe liste."
În schimb, un bărbat de 50 de ani din Botoșani a făcut și o a treia doză de vaccin, după ce a profitat de faptul că centrul maraton din Dorohoi era aglomerat. Personalul a mers pe încredere și a verificat prea târziu în sistem CNP-ul pacientului. Bărbatul a fost ținut la spital câteva ore pentru monitorizare și evaluat psihiatric.
Gabriel Grădinariu, bărbatul vaccinat cu a treia doză: "După a doua doză parcă nu m-am simțit în apele mele. L-am făcut și pe al treilea și mă simt mult mai bine. Mi-am mai revenit un pic și cu vederea, dar și cu altele pe partea de corp.”
Reporter: ”Vedeți mai bine acum după a treia doză?”
Bărbat: ”Da. Vederea era mai în ceață, picioarele mă mai lăsau, dar acum sunt mai bine. De asta am cerut și a patra doză."
DSP a decis momentan suspendarea personalului implicat în vaccinare, iar polițiștii au deschis un dosar penal pentru fals în declarații.