Completul care judecă procesul lui Dragnea va fi schimbat. Decizia Curţii Constituţionale

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Completul care judecă apelul lui Liviu Dragnea în dosarul în care liderul PSD a fost condamnat în prima instanţă, la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare va fi schimbat.

La fel şi cel care îl judecă pe şeful senatului, Călin Popescu-Tăriceanu. Şi asta din dispoziţia Curţii Constituţionale, care a admis miercuri că între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie există un conflict juridic.

Premierul Viorica Dăncilă s-a plâns că instanţa supremă nu a aplicat noua lege de organizare judiciară, adoptată de majoritatea PSD-ALDE în vară. În favoarea Guvernului, a pledat fostul judecător Toni Greblă, la rândul său, judecat de completul de 5 magistraţi, pentru acuzaţii de corupţie.

Curtea Constituţională i-a dat dreptate premierului Viorica Dăncilă şi a stabilit că între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie există un conflict juridic de natură constituţională. Asta după ce colegiul de conducere al instanţei supreme a decis că fiecare complet de 5 judecători, inclusiv cel care îl judecă pe Liviu Dragnea trebuiau trase la sorţi încă din iulie, când legea de organizare judiciară a fost modificată.

Iar de argumentaţie în faţa Curţii Constituţionale s-a ocupat fostul judecător CCR Toni Greblă, devenit de curând secretar general al Guvernului.

Fiecare complet de cinci a fost compus la începutul anului. Patru dintre judecători au fost traşi la sorţi, iar preşedinte era de drept unul dintre şefii curţii. Or tocmai asta susţin guvernul şi parlamentul - ca toţi magistraţii ar fi trebuit traşi la sorţi.

Cristina Tarcea, președinte ÎCCJ: ”Colegiului de conducere i se impută că a amânat nejustificat intrarea în vigoare a legii. FALS. Colegiul a aplicat legea.”

Şefa Înaltei Curţi de Casaţie a subliniat în pledoaria sa că deşi guvernul susţine că instanţa supremă nu ar fi respectat de patru ani legea de constituire a completelor de cinci, până acum nimeni nu a contestat oficial acest lucru. Cu o singură excepţie: liderul PSD a criticat compunerea instanței de apel din procesul său la instanţa de contencios administrativ.

Cristina Tarcea: ”Până în toamna asta nu am auzit pe nimeni să vorbească că sunt nelegal constituite completele de 5.”

Reporter: Şi dvs aveţi dosar la completul de 5. Nu vă deranjează?
Toni Greblă: Pentru mine contează cu vinovăţia, nu cine mă judecă.

Decizia de schimbare a fiecărui complet de cinci judecători se va aplica în toate dosarele, însă cel mai probabil după motivarea deciziei de către CCR.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO