Florin Iordache anunță care sunt efectele deciziei CCR: ”Se aplică de îndată”
Preşedintele Comisiei parlamentare speciale pentru modificarea legilor justiţiei, Florin Iordache, a declarat miercuri, după decizia CCR, că "există o lege şi Înalta Curte trebuie să o respecte".
Reacția sa vine după ce judecătorii CCR au decis miercuri că există conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema constituirii completurilor de 5 judecători.
"Dacă noi am dat o lege şi am spus că din 23 iunie acest an a intrat în vigoare şi trebuia să se constituie completele prin tragere la sorţi la ÎCCJ, nu credeţi că şi Înalta Curte ar trebui să respecte o lege? Din câte ştiu eu, din 2014 ar fi trebuit, odată cu mica reformă, sa intre în vigoare această prevedere cu tragerea la sorţi şi cu completele de 5, pentru că altfel, aşa cum am stabilit noi la un moment dat în Codul de procedură penală, şi exista şi până acum, chiar există o cauză de revizuire a dosarelor de nelegalitatea compunerii completelor.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Aşteptăm şi noi motivarea, nu am văzut decât comunicatul. Dar au fost o serie întreagă de români care au avut de suferit. (...) Şi ca o concluzie e aceea că dacă avem o lege şi Înalta Curte trebuie să o respecte. (...) Am înţeles că din concluziile puse de doamna preşedintă Tarcea au spus 'domnule, noi avem un regulament şi ne încurcă legea'. Nu, ei trebuie să respecte legea prin colegiu şi prin ce au în colegiul de conducere şi aşa mai departe", a declarat Iordache la Palatul Parlamentului.
Întrebat de jurnaliști care sunt efectele acestei decizii, Iordache a răspuns nervos că toate completele care judecă dosarele aflate pe rol trebuie modificate, iar cele care au fost deja soluționate pot fi contestate în instanță.
Reporter: Ce se va întâmpla de acum încolo cu dosarele aflate pe rol, în urma acestei decizii a Curții Constituționale? Care vor fi efectele?
Florin Iordache: ”Domnișoară, ai citit comunicatul? Își spun eu. Comunicatul a spus așa, că se aplică de îndată. Asta înseamnă că aceste dosare care se află pe rol acum, fără îndoială, toți cei 5 trebuie să fie trași la sorți. Cum? Modalitatea nu e a noastră. Iar dosarele care au fost soluționate, fără îndoială, dau posibilitatea celor nemulțumiți să solicite în instanță faptul că acel complet a fost nelegal constituit.”
Curtea Constituţională a decis că există conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema constituirii completurilor de 5 judecători- după sesizarea făcută de premierul Viorica Dăncilă în legătură cu un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi ÎCCJ pe tema constituirii completurilor de 5 judecători.
Sursa: Pro TV, Agerpres
Etichete: CCR, Parlament, viorica dancila, conflict, florin iordache, inalta curte de casatie si justitie, complet, 5 judecatori,
Dată publicare:
07-11-2018 17:15