Compensarea energiei și a gazelor pentru populație a fost aprobată prin OUG. Cât se deduce din facturi
Compensarea prețului la energie electrică și gaze pentru populație a fost aprobată luni seara, printr-o ordonanță de urgență. Consumatorii nu au nimic de făcut, căci vor avea reducerea aplicată automat pe factură, transmite ministrul Energiei.
„Vorbim despre o compensare de 5,2 milioane de gospodării la energie electrică, aproximativ 13 milioane de români şi de 2,2 milioane de gospodării conectate la reţeaua de gaze, aproximativ peste 65 la sută din totalul populaţiei”, a declarat, luni seară, la finalul şedinţei de Guvern, Virgil Popescu, citat de news.ro.
Ministrul a explicat că mecanismul de compensare va fi simplu: „Mecanismul va fi unul foarte simplu. Oamenii nu trebuie să facă absolut nimic, doar trebuie să urmărească să se încadreze în tranşele de consum. Pentru energia electrică, vorbim despre un consum mediu lunar între 30 şi 200 de kilowaţi”.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Popescu a explicat că va fi permisă o abatere de 10%.
„Nu suntem absurzi, înţelegem că totul este estimat, aşa că avem o abatere de 10 la sută”, a mai explicat ministrul.
Compensarea se va face faţă de un preţ de referinţă de 68 de bani pe kW, iar Guvernul compensează 21 de bani pe kW la energia electrică.
La gaze naturale, sistemul este acelaşi. Se are în vedere un preţ de referinţă de 150 de lei.
„150 de lei preţul de referinţă al gazului. Este cel mai mic preţ. Vom compensa 25% din valoarea gazului”, a precizat Virgil Popescu.