Companiile multinaționale care au operațiuni în Ucraina și în România și-au adus la noi în țară angajații
Mai multe companii multinaționale care au operațiuni și în Ucraina și în România și-au adus aici o parte dintre angajații aflați în pericol.
Le-au asigurat cazarea, iar oamenii au venit cu rudele și își continuă activitatea la noi, în siguranță. Unii oricum lucrau de la distanță. Nu este exclus ca anumite unități să se mute de tot din cauza războiului.
44 de angajați ai unei companii care produce cablaje pentru industria auto au fost aduși din Ucraina, la fabrica similară din Bistrița. Cu tristețe în glas, Nadiia povestește cum și-a luat copilul și a plecat. Soțul ei a rămas să apere țara.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Nadiia Samko, angajată din Ucraina: „În fiecare zi îl sun pe soțul meu și îl întreb dacă este ok, îl întreb despre familie, despre părinti."
Kateryna este contabilă și va lucra la noi pe același post.
Kateryna Maksymovych, angajată din Ucraina: „Aveam o viață minunată înainte de acest război. Mă scuzați. Am doi copii, acum mă așteaptă la hotel. Fetița mea împlinește 6 ani astăzi, iar băiatul are 7 ani. Avem tot ce ne trebuie și chiar mai mult."
Muncitorii au venit și cu alți membri ai familiei. În total, compania a mutat 200 de oameni, pentru care a asigurat transportul, cazarea și masa.
Silviu Apostol, resonsabilul pentru relații publice al companiei din România: „Sunt împărțiți între Bistrița și Arad în funcție de experiența lor anterioară. Ei vor fi integrați în fabricile noastre pe baza experienței profesionale pe care o au deja."
O companie de consultanță IT și-a adus în România o parte dintre angajații care pot lucra de la distanță. Firma le oferă cazare, masă și conexiune la internet.
Dan Koblicska, reprezentant al companiei: „Noi avem un plan de siguranță ce presupune, în primul rând, acordarea de ajutor logistic în orice locație atât colegilor noștri cât și familiilor acestora. Pe unii dintre ei i-am întâmpinat, le oferim tot sprijinul de care au nevoie."
Acești ingineri IT au venit din Odessa, pe cont propriu. Acum lucrează într-un spațiu comun de lucru, unde au ajuns ajutați de alți IT-iști.
Andrei, dezvoltator iOS: „Asta este aplicația la care lucrăm, este IPTv, un serviciu prin care oamenii se pot uita la diferite canale tv."
Firma lor are 400 de angajați, dar numai câțiva au reușit să fugă din orașul bombardat.
Serghei, inginer IT: „Mare parte au rămas în Odesa și încearcă să lucreze cum pot, pentru că adesea sunt alarme și trebuie să se ascundă în adăposturi."
Traian Triboi, director companie: „Toată activitatea de hardware, deci producere contoare, decodoare, de lămpi este stopată, avem marfa blocată în Ucraina care nu poate fi scoasă, nu poate fi vândută."
Alte sute de angajați din Ucraina au fost aduși la noi, însă angajatorii au preferat să păstreze discreția și nu au oferit informații despre subiect.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Ucraina, romania, companii, angajati,
Dată publicare:
12-03-2022 19:50