Război în Ucraina, ziua 15. Zelenski, despre amenințările nucleare ale lui Putin: „Cred că este o cacealma”

×
Codul embed a fost copiat

Război în Ucraina ziua 15. Negocierile pentru pace bat pasul pe loc, la mai bine de două săptămâni de la invazia rusă în Ucraina. Dacă cele câteva runde nu au avut succes, părțile își pun speranța în întâlnirea dintre miniștrii de externe.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov şi omologul său ucrainean Dmitro Kuleba au discutat, joi în Turcia. A fost prima întâlnire la acest nivel, de la începutul invaziei Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie.

Între timp, confruntările au continuat miercuri în principalele orașe din Ucraina aflate sub asaltul rușilor. Forțele de ocupație par să nu mai țină seama de nimic în atacurile cu bombe. O maternitate din Mariupol a fost bombardată, acuză autoritățile locale, iar spitalul a fost complet distrus.

Cele două centrale nucleare, cea dezafectată de la Cernobîl și cea de la Zaporojie, sunt acum controlate în totalitate de forțele ruse, care au întrerupt și datele transmise organismelor de supraveghere internaționale cu privire la nivelul radiațiilor, care acum nu este cunoscut.

Rusia nu va mai participa la activităţile Consiliului Europei, care sunt subminate de statele occidentale, a anunţat joi Ministerul de Externe de la Moscova, potrivit agenţiilor ruse TASS, preluată de Reuters şi Interfax.

Citește și
Civili din Ucraina
Război în Ucraina, ziua 14. Autoritățile de la Mariupol îi acuză pe ruși că au bombardat maternitatea

ȘtirileProTV.ro transmite în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia:

 

 

UPDATE 23:30 - Prejudiciul adus până acum Ucrainiei după atacurile rusești: 100 de miliarde de dolari

Prejudiciul adus Ucrainei până acum din cauza atacurilor rusești se ridică la 100 de miliarde de dolari, a transmis un consilier al președintelui ucrainean Vladimir Zelenski. Estimarea este aproximativă și include drumuri, poduri, spitale și alte obiective.

UPDATE 23:22 - Premierul britanic îl laudă pe Zelenski ca fiind "unul dintre cei mai extraordinari lideri din ultima vreme"

Boris Johnson l-a salutat pe președintele ucrainean Volodymr Zelenskyy ca fiind "unul dintre cei mai extraordinari lideri din ultima vreme".

"Felul în care s-a raliat, nu și-a raliat nici măcar poporul său, ci întreaga lume la cauza Ucrainei, ne-a făcut pe toți să purtăm steaguri galbene și albastre și a mobilizat pe toată lumea de partea sa”, a declarat premierul Marii Britanii, potrivit Sky News.

UPDATE 23:10 - Vicepremierul Ucrainei: Se comit crime împotriva populaţiei civile

Vicepremierul ucrainean Olga Stefanişina afirmă că zeci de copii au murit din cauza invaziei ruse şi că femei ucrainene au fost violate, ea subliniind că Ucraina nu va lua nicio măsură "care să legitimeze activitatea inumană, de genocid a teroriştilor ruşi şi a conducerii teroriştilor pe teritoriul Ucrainei".

„Se comit crime împotriva populaţiei civile. Bărbaţii au fost ucişi, femeile au fost violate şi mai mult de 50 de copii din aceste zone au murit pur şi simplu, inclusiv o familie care a fost bombardată pe stradă doar pentru că încercau să plece”, a declarat vicepremierul Ucrainei, într-un interviu acordat Digi 24, potrivit News.ro.

UPDATE 22:48 - Zelenski, despre amenințările nucleare ale lui Putin: „Cred că este o cacealma”

Volodimir Zelenski consideră că Vladimir Putin joacă la cacealma atunci când amenință lumea cu armele nucleare.

"Cred că este o cacealma. Una este să fii un criminal. Alta este să fii un sinucigaș. Orice utilizare a armelor nucleare va însemna sfârșitul nu doar pentru cel care le folosește. Ci pentru tot ceea ce poate fi scump în principiu”, a spus Zelenski într-un interviu acordat DIE ZEIT și citat de pravda.com.ua.

Potrivit lui Zelenski, încălcarea termenilor Memorandumului de la Budapesta, care prevedea în special garanții de integritate teritorială pentru Ucraina, este o greșeală pentru semnatari.

Zelenski: Rusia însăși ne-a garantat securitatea. Iar acum încearcă să ne distrugă

"Există țări în lume care doresc arme nucleare sau care știu că vecinii lor vor să le pună mâna pe ele sau să le ia niște teritorii. Dacă Budapesta ar acționa, am putea să le spunem acestor țări: acestea sunt garanțiile de securitate pe care le puteți obține, așa că nici măcar nu vă gândiți la arme nucleare. Agresiunea împotriva Ucrainei este un semnal clar pentru întreaga lume: garanțiile nu funcționează, chiar și atunci când cele mai puternice din lume le-au semnat. Rusia însăși ne-a garantat securitatea. Iar acum încearcă să ne distrugă", a adăugat președintele Ucrainei.

Conform Memorandumului de la Budapesta, Ucraina a renunțat în mod voluntar la armele nucleare în 1994. În schimb, Rusia, Marea Britanie și Statele Unite i-au garantat suveranitatea.

UPDATE 22:20 - Macron: Încetarea rapidă a focului nu este probabilă

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat pentru BBC că rămâne optimist în ceea ce privește discuțiile, dar că nu consideră că încetarea focului este realistă în următoarele ore.

Întrebat de BBC dacă a văzut semne de speranță după conversația sa anterioară cu președintele rus, Macron a spus că este "cu siguranță optimist, dar încerc să fiu și realist".

Macron a respins condițiile pe care președintele Putin le-a pus pe masă ca fiind "inacceptabile pentru nimeni".

Acum se pune problema dacă Putin este "pregătit să se reangajeze în mod onest și să propună ceva și vom lucra în mod autentic, colectiv".

El a declarat că va vorbi din nou cu Putin în următoarele ore și va încerca să obțină "ceea ce pare a fi realist".

"Nu văd încetarea focului realistă în următoarele ore, ca să fiu sincer cu dumneavoastră", a adăugat Emmanuel Macron.

 

UPDATE 21:58 - Rusia este de acord să permită repararea liniilor electrice de lângă Cernobîl

Ministerul rus al Apărării a declarat că a fost de acord să permită accesul unei echipe ucrainene de reparații la liniile electrice din zona centralei nucleare de la Cernobîl, a anunțat agenția de presă Interfax, citată de Al Jazeera.

Organismul de supraveghere nucleară al ONU a declarat săptămâna aceasta că a pierdut comunicațiile cu centralele nucleare Cernobîl și Zaporojie, descriind situația ca fiind îngrijorătoare.

UPDATE 21:35 - Rusia spune că va deschide coridoare umanitare în fiecare zi

Ministerul rus al Apărării a afirmat că va deschide coridoare umanitare în fiecare zi la ora 10.00, ora Moscovei (7.00 GMT), potrivit agenției de presă Interfax, citată de Sky News.

Acestea ar permite civililor ucraineni din orașele asediate să părăsească zona de război. Există o îngrijorare deosebită în legătură cu cei din Mariupol, unde situația a fost descrisă ca fiind "apocaliptică".

Nu a fost însă clar unde propune Rusia ca aceste încetări ale focului să aibă loc.

La începutul conflictului, Ucraina a respins o ofertă similară, deoarece aceste rute de evacuare duceau în mare parte în Belarus și în regiunile controlate de Rusia.

Cu toate acestea, coridoarele umanitare au rezistat în unele părți ale Ucrainei, ministerul de interne al țării afirmând că 400.000 de persoane au părăsit zonele de conflict până în prezent. 

UPDATE 21:05 - Cel puțin patru orașe importante, înconjurate de forțele ruse

Capitala Ucrainei, Kiev, rămâne sub control ucrainean în ciuda bombardamentelor intense, deși observatorii occidentali indică o coloană rusă de sute de vehicule în afara orașului.

Orașul Sumî din nord-estul Ucrainei este în prezent încercuit de trupele rusești, dar mii de oameni au reușit să fie evacuați printr-un coridor umanitar.

Forțele ucrainene păstrează, de asemenea, controlul asupra orașului Cernigău din nordul țării, care a înregistrat numeroase victime civile în ultimele zile și care pare să fie încercuit.

Harkov rămâne în mâinile ucrainenilor, în ciuda bombardamentelor rusești din ce în ce mai intense, iar orașul este probabil acum încercuit, conform Al Jazeera

UPDATE 20:52 - ONU estimează că 549 de civili au fost uciși în Ucraina de la începutul invaziei rusești

Cel puțin 549 de civili au fost uciși în Ucraina de la începutul invaziei rusești, pe 24 februarie, potrivit ultimelor cifre ale Biroului ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR).

Cifrele, compilate până miercuri și publicate joi, spun că alte 957 de persoane au fost rănite până acum, dar agenția ONU crede că cifrele reale sunt "considerabil mai mari", în special în zonele controlate de guvern, notează CNN

UPDATE 20:48 - Premierul britanic că regimul "barbar" de la Kremlin va folosi arme chimice

Premierul britanic Boris Johnson l-a acuzat pe Vladimir Putin de o încercare "cinică" de a inventa un pretext pentru a folosi arme chimice în Ucraina.

Johnson a declarat că se teme că regimul "barbar" de la Kremlin ar putea fi pregătit să folosească armele interzise, deoarece forțele sale nu au reușit să facă progresele așteptate.

Vorbind pentru Sky News și citat de BBC, Johnson a spus: "Lucrurile pe care le auziți despre armele chimice, acestea sunt direct din manualul Rusiei. Ei încep să spună că există arme chimice care au fost depozitate de către adversarii lor sau de către americani și astfel, atunci când ei înșiși vor folosi arme chimice, așa cum mă tem că ar putea face, au un fel de poveste falsă, gata de acțiune

El a adăugat: "Mi-e teamă că este un guvern cinic și barbar". 

UPDATE 20:23 - Macron consideră inacceptabile condiţiile lui Putin pentru un armistiţiu în Ucraina

Preşedintele francez Emmanuel Macron a apreciat joi că omologul său rus, Vladimir Putin, a formulat condiţii inacceptabile pentru un armistiţiu în Ucraina, transmite dpa, citată de Agerpres.

"Trebuie să mărturisesc că astăzi condiţiile oferite (de Putin - n. red.) nu sunt acceptabile", a spus Macron, referindu-se la convorbirea telefonică de o oră pe care o avusese ceva mai devreme cu Putin şi cu cancelarul german Olaf Scholz.

"Întrebarea este, deci: e gata Putin să reia relaţia în mod sincer şi să propună ceva?", a adăugat preşedintele Franţei, ţara care deţine semestrul acesta preşedinţia Uniunii Europene.

UPDATE 20:15 - Directorul CIA: Președintele chinez, "neliniștit" din cauza invaziei ruse în Ucraina

Președintele chinez Xi Jinping este "neliniștit" din cauza invaziei ruse în Ucraina, în parte pentru că "propriile sale servicii de informații nu par să-i fi spus ce urma să se întâmple", a declarat, joi, directorul CIA, Bill Burns, în fața Comisiei pentru informații a Senatului SUA.

Conducerea chineză este îngrijorată și din cauza "prejudiciului reputațional pe care China îl suferă prin asocierea cu urâțenia agresiunii Rusiei în Ucraina" și "consecințele economice într-un moment în care ratele de creștere în China sunt mai mici decât au fost în ultimii 30 de ani", potrivit lui Burns.

"Președintele Xi este probabil puțin neliniștit în timp ce privește modul în care președintele Putin i-a adus pe americani și pe europeni mai aproape unii de alții și a consolidat alianța transatlantică în moduri care ar fi fost puțin cam greu de imaginat înainte de începerea invaziei", a adăugat directorul CIA, potrivit CNN.  

UPDATE 20:00 - Peste 80.000 de civili au fost evacuați din regiunile Sumî și Kiev în două zile 

Potrivit ministrului pentru reintegrarea teritoriilor ocupate temporar, Iryna Vereshchuk, peste 60.000 de persoane au fost evacuate din Sumî și din localitățile vecine Trosteaneț și Krasnopillia către Poltava, în timp ce 20.000 de civili au fost evacuați din Bucha, Hostomel, Irpin și Vorzel din regiunea Kiev. Evacuarea este în curs de desfășurare în Oblastul Kiev, spune ea. Aproximativ 3.000 de persoane au fost evacuate de la Izium la Lozova, în regiunea Harkov, informează The Kyiv Independent.

UPDATE 19:45 - Rusia califică atacul împotriva maternităţii din Mariupol drept o "punere în scenă"

Armata rusă a calificat joi drept o "punere în scenă" de către "naţionaliştii" ucraineni bombardamentul care a vizat cu o zi înainte o maternitate şi un spital pediatric din oraşul încercuit Mariupol, în sud-estul Ucrainei.

"Aviaţia rusă nu a întreprins nicio misiune pentru distrugerea de ţinte în regiunea Mariupol. Pretinsa lovitură aeriană este o punere în scenă totală cu scop de provocare pentru a întreţine agitaţia antirusă a publicului occidental", a afirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării rus, Igor Konaşenkov, informează AFP, citată de Agerpres. 

UPDATE 19:20 - Crucea Roșie: Nu există hrană pentru copiii din Mariupol

Multe persoane din orașul ucrainean asediat Mariupol au rămas fără alimente pentru copiii lor, potrivit Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR). 

Sute de mii de persoane din orașul portuar ucrainean asediat Mariupol nu au hrană, apă, căldură, electricitate sau asistență medicală, pe fondul unei situații umanitare "din ce în ce mai grave și mai disperate", afirmă Crucea Roșie Internațională.

Echipa CICR din Mariupol spune că oamenii de acolo se luptă acum între ei pentru mâncare, iar unii sifonează combustibil din mașinile altora.

Toate magazinele și farmaciile au fost jefuite și, în condițiile în care nu există rezerve de gaz și se așteaptă ca noaptea temperatura să scadă până la -5C, va fi foarte dificil să se încălzească. Echipa CICR avertizează că oamenii se îmbolnăvesc deja, potrivit BBC.

UPDATE 19:04 Putin: „Nu ne vom ascunde de nimeni. Rusia va rezolva problemele împreună cu ţările care nu recunosc sancţiunile”

Rusia nu intenţionează să se ascundă de nimeni şi este pregătită să lucreze cu orice partener străin care doreşte acest lucru şi care nu recunoaşte sancţiunile impuse statului rus.

Este declarația făcută de președintele Vladimir Putin, joi, în cadrul şedinţei de guvern, conform agenţiei de presă de stat ruse, Interfax, citată de News.ro.

Noi înşine nu ne vom ascunde de nimeni. Suntem deschişi să lucrăm cu toţi partenerii noştri străini care doresc acest lucru”, a mai precizat Putin.

UPDATE 18:42 - Ucraina nu are arme biologice, anunță SUA

Directorul Serviciului Național de Informații al SUA, Avril Haines, a respins acuzațiile Rusiei potrivit cărora Ucraina ar deține arme biologice.

"Nu evaluăm că Ucraina urmărește arme biologice sau arme nucleare", a declarat Haines în fața parlamentarilor americani.

Șefa serviciilor de informații a adăugat că Ucraina are peste o duzină de laboratoare biologice pentru cercetare în domeniul sănătății publice. Ea a spus că SUA oferă - sau cel puțin a oferit - asistență unor astfel de laboratoare "în contextul siguranței biologice, ceea ce este ceva ce am făcut la nivel global cu o varietate de țări diferite", potrivit Al Jazeera.

UPDATE 18:35 - Armata ucraineană susține că a distrus un regiment de tancuri rusești la nord-est de Kiev

Armata ucraineană susține că a învins un regiment de tancuri rusești și l-a eliminat pe comandantul acestuia, colonelul A. Zakharov, la Brovary, care se află la nord-est de Kiev, a anunțat joi Ministerul ucrainean al Apărării.

Forțele rusești se apropie de Kiev dinspre nord-est și est, în încercarea de a finaliza încercuirea capitalei, dar armele antitanc ucrainene le-au ținut la distanță până acum.

UPDATE 18:16 - Scholz și Macron cer încetarea focului într-o convorbire cu Putin

Cancelarul german Olaf Scholz și președintele francez Emmanuel Macron au cerut o încetare imediată a focului în Ucraina în timpul unei convorbiri comune cu președintele rus Vladimir Putin, a anunțat Reuters, citând un oficial guvernamental german.

Macron și Scholz i-au spus, de asemenea, lui Putin că orice rezolvare a războiului trebuie să vină prin negocieri între Moscova și Kiev, a precizat oficialul neidentificat. 

UPDATE 17:55 - Preşedintele polonez susţine că Rusia are un comportament barbar în Ucraina 

Acţiunile armatei ruse în Ucraina sunt echivalente cu genocidul, a declarat joi preşedintele polonez Andrzej Duda, relatează DPA, citată de Agerpres.

"Când bombardezi spitale cu femei însărcinate şi copii...., când arunci bombe şi lansezi rachete în zone rezidenţiale unde nu există nicio infrastructură militară, acesta este un barbarism care poartă marca genocidului", a afirmat Duda la Varşovia, după o întâlnire cu vicepreşedintele american Kamala Harris.

Duda a adăugat că un grup de investigatori din cadrul Curţii Penale Internaţionale (CPI) au ajuns în Polonia şi vor începe să ancheteze dacă în Ucraina vecină au avut loc crime de război.

UPDATE 17:32 - Fostul cancelar german Schroeder se întâlneşte cu Putin la Moscova (Politico)

Fostul cancelar german Gerhard Schroeder se întâlneşte cu preşedintele rus Vladimir Putin la Moscova pentru discuţii privind încheierea războiului în Ucraina, a anunţat site-ul Politico, relatează Reuters.

Vizita survine după convorbiri la Istanbul cu un politician ucrainean care este membru al delegaţiei ţării pentru convorbiri de pace cu Rusia, au declarat surse pentru Politico. 

UPDATE 17:15 - Pagubele provocate de război în Ucraina ar fi ajuns deja la 100 de miliarde de dolari

Pagubele provocate de războiul din Ucraina sunt pentru moment estimate la 100 de miliarde de dolari, potrivit evaluărilor preliminare, a anunţat joi Oleg Ustenko, consilier economic al preşedintelui ucrainean, relatează AFP.

"Estimări foarte preliminare pe care le-am efectuat (...) arată că valoarea activelor pe care le-am pierdut deja, care au fost distruse (de Rusia), se ridică la circa 100 de miliarde de dolari americani", a declarat el în cadrul unei conversaţii online cu Peterson Institute for International Economics (PIIE), un centru de reflecţie american.

Oleg Ustenko a estimat totuşi că sistemul financiar ucrainean a ieşit mai degrabă bine "ţinând cont de circumstanţele actuale", făcând referire la "o rată de schimb mai mult sau mai puţin stabilă".

UPDATE 17:02 - Vicepreședintele SUA cere o anchetă privind "atrocitățile" comise de Rusia

Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, a cerut o anchetă privind comportamentul Rusiei în Ucraina și a condamnat ceea ce a spus că sunt "atrocități de proporții inimaginabile" comise de forțele Moscovei.

"În mod absolut ar trebui să existe o anchetă și ar trebui să fim cu toții cu ochii în patru și nu am nicio îndoială că ochii lumii sunt ațintiți asupra acestui război și a ceea ce a făcut Rusia în ceea ce privește această agresiune și aceste atrocități", a declarat ea reporterilor în cadrul unei conferințe de presă în timpul unei vizite în capitala Poloniei, Varșovia.

Rusia numește ofensiva sa în Ucraina o "operațiune militară specială" și susține că incursiunea are ca scop dezarmarea vecinului său și înlăturarea liderilor pe care îi consideră periculoși.

UPDATE 16:56 - Putin denunță sancțiunile ca fiind "ilegitime"

Președintele Vladimir Putin a denunțat sancțiunile impuse Rusiei ca fiind "ilegitime".

Luând cuvântul în cadrul unei ședințe de guvern, Putin a declarat că guvernele occidentale își înșală propriul popor în timp ce încearcă să pedepsească financiar Moscova pentru incursiunea sa în Ucraina.

El a adăugat că Rusia își va rezolva problemele în mod calm, notează Al Jazeera.

UPDATE 16:49 - Rusia anunţă că a restabilit alimentarea cu electricitate a centralei de la Cernobîl

Ministerul rus al Energiei a anunţat joi că specialiştii din Belarus au restabilit alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare dezafectate de la Cernobîl, transmite Reuters.

Furnizarea energiei către această centrală a fost întreruptă miercuri din cauza luptelor între trupele ruse şi cele ucrainene. Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc că au lovit reţeaua electrică ce alimentează centrala, iar ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a susţinut că dacă pana de curent va dura mai mult de 48 de ore s-ar putea produce scurgeri radioactive.

UPDATE 16:32 - Ministrul turc de Externe afirmă că întâlnirea Lavrov-Kuleba a fost una "civilă”

Ministrul de Externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, a calificat întâlnirea dintre Lavrov și Kuleba drept una "civilă" și a declarat că cel mai important rezultat al discuțiilor, care nu au reușit să producă niciun acord de încetare a focului, a fost stabilirea de contacte la nivel înalt între cele două părți.

În cadrul unei conferințe de presă după întâlnire, Mevlut Cavusoglu a declarat că este nevoie atât de un coridor umanitar din Mariupol pentru a permite evacuarea civililor din oraș, cât și de o încetare a focului durabilă în Ucraina.

"Întâlnirea a fost un început important. Nimeni nu ar trebui să se aștepte la miracole la o singură întâlnire", a declarat oficialul turc reporterilor, potrivit Al Jazeera

UPDATE 16:15 - Peste două milioane de oameni au fugit din Ucraina

Peste 2,3 milioane de de oameni au fugit din Ucraina de la debutul invaziei Rusiei din 24 februarie, potrivit cifrelor Organizației Națiunilor Unite.

UNHCR, agenția ONU pentru refugiați, a înregistrat joi 2.316.002 refugiați - cu 160.731 mai mulți decât numărătoarea precedentă de miercuri, transmite The Guardian.

UPDATE 16:10 - Borrell: UE condamnă o "crimă de război odioasă"

Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a calificat joi drept "crimă de război odioasă" bombardarea de către armata rusă a unei clădiri în care se aflau o maternitate şi un spital pediatric la Mariupol, în Ucraina, care s-a soldat cu trei morţi, între care o fetiţă, relatează AFP, citată de Agerpres.

"Mariupol este sub asediu. Bombardarea de către Rusia a unui spital care includea o maternitate este o crimă odioasă", a postat el pe Twitter.

"Atacurile aeriene asupra cartierelor rezidenţiale şi blocarea convoaielor de ajutor (spre oraş) de către forţele ruse trebuie să înceteze imediat", a adăugat Borrell, reamintind "necesitatea" de a organiza "imediat" coridoare umanitare.  

UPDATE 16:06 - Primarul Vitali Klitschko: Aproximativ jumătate dintre locuitorii Kievului au părăsit capitala de când a început războiul cu Rusia

Primarul Kievului spune că aproape două milioane de persoane au părăsit capitala ucraineană în cele două săptămâni de când Rusia a lansat invazia pe 24 februarie.

"Din informațiile noastre, unul din doi locuitori ai Kievului a părăsit orașul", a declarat Vitali Klitschko în declarații televizate. "Mai puțin de două milioane de persoane au plecat în prezent".

Zona extinsă a Kievului avea anul trecut o populație de aproximativ 3,5 milioane de persoane, potrivit citypopulation.de, un site care urmărește statisticile privind populația din întreaga lume.

 

UPDATE 15:45 - Zelenski: Vom reconstrui Ucraina. Nu va rămâne nicio urmă a invaziei rusești

Zelenski spune că, după război, totul va fi reconstruit la cel mai înalt standard, iar planificarea de către guvern este deja în curs de desfășurare. “Nu va rămâne nicio urmă a invaziei rusești”.

UPDATE 15.13 Compania Pandora își suspectă activitatea în Rusia și Belarus. 

Compania daneză de bijuterii Pandora a suspendat toate afacerile cu Rusia și Belarus.

Compania și-a suspendat operațiunile pe 24 februarie, transmite Pandora într-un comunicat.

Pandora nu are angajați în Rusia sau în Belarus, iar produsele sale sunt vândute prin distribuitori din ambele țări, a declarat un purtător de cuvânt al companiei pentru Reuters, adăugând că afacerea din Rusia și din Belarus reprezintă mai puțin de 1% din veniturile sale totale. 

UPDATE 15.13 Și compania de cosmetice Lush se retrage din Rusia și Belarus

„Scopul nostru general este să fim alături de Ucraina și de toți oamenii păcii din regiune. Scopul pe termen scurt este să îi ajutăm pe colegii noștri ucraineni prin intermediul unui fond de ajutor”, a transmis compania.

UPDATE 15.12 În Kiev a fost oprită alarma de atac aerian. Autoritățile le cer oameni ca atunci când o aud, din nou, să se îndrepte spre adăposturi, conform canalului de Telegram al administrației orașului.  

UPDATE 15.07 71 de copii au fost uciși și peste 100 de copii au fost răniți, a transmis comisarul Parlamentului ucrainean pentru drepturile omului, Liudmyla Denisova, pe Telegram, conform Ukrinform. 

UPDATE 15.02 Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat că jumătate din populația capitalei a părăsit orașul de când a început războiul, relatează CNN, citând AFP.

Din informațiile noastre, unul din doi locuitori din Kiev a părăsit orașul.

"Peste două milioane de oameni au plecat până acum. Cu toate acestea, Kievul a fost transformat într-o fortăreață. Fiecare stradă, fiecare clădire, fiecare punct de control a fost fortificată", a spus Vitali Klitschko.

 

UPDATE 15.00 Zelenski: Datorită militarilor și celor care s-au alăturat apărării nu am devenit sclavi. Și nu vom fi niciodată

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a transmis un nou mesaj pe rețelele sociale. 

"Este a 15-a zi în care ne apărăm țara. Ne-am ridicat. Armata ucraineană răspunde atacurilor din direcții cheie. Datorită militarilor noștri, gărzilor naționale, grănicerilor, polițiștilor și tuturor celor care s-au alăturat apărării, nu am devenit sclavi. Și nu vom fi niciodată", a spus el. 

Urmărește AICI discursul președintelui. 

UPDATE 14.45 Lupte grele în jurul Kievului

Oficialii de la Kiev spun că se dau lupte grele în jurul capitalei. Aceștia au transmis că inclusiv pe autostrada principală spre vest, care duce spre Jîtomîr și orașul Makariv, situația este în acest fel. Ei au punctat că cele mai periculoase zone sunt Bucha, Irpin, Hostomel și districtul Vîșhorod, conform CNN.

UPDATE 14.40 Autoritățile de la Moscova vor aloca 500 de milioane de ruble pentru a crea un lanț intern de fast-food care va înlocui restaurantele McDonald's, a declarat primarul Moscovei, Serghei Sobyanin. El susține că acest lucru se poate întâmpla într-un an, conform RBC.

UPDATE 14.35 Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg a cerut restituirea operelor de artă împrumutate Italiei, deoarece consecințele invadării Ucrainei de către Rusia și sancțiunile au lovit sectorul cultural, notează The Guardian
 
UPDATE 14.30 Vicepreședintele SUA Kamala Harris a declarat că sistemele de rachete americane au fost amplasate în Polonia, țară vecină cu Ucraina, adăugând că sunt pregătiți să apere „fiecare centimetru” din teritoriul NATO. 

UPDATE 14.18 O filmare din dronă arată atacul asupra unui convoi rusesc. Totul s-a întâmplat în Brovarî, în apropiere de Kiev.  

UPDATE 14.14 Sună alarmele de atacuri aeriene în Poltava, Harkov și Kirovohrad. Locuitorilor li se cere să meargă la adăposturi, conform Telegram. 

 

UPDATE 14.13 Primarul orașului Jîtomir a declarat că o clădire civilă, o centrală termică de electricitate și două spitale au fost lovite în atacurile aeriene rusești, conform The Guardian. 

UPDATE 14.06 Autoritățile din Mariupol acuză Rusia că bombardează coridorul de evacuare

„Chiar acum, Mariupol se află sub bombardamente aeriene”, au transmis autoritățile locale.

UPDATE 13.56 Ministerul de Externe rus cere UE și NATO să nu mai trimită arme Ucrainei

Purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe susține că aceste arme pun în pericol siguranța avioanelor de pasageri din zonă.

UPDATE 13.55 Colonelul Andrei Zakharov, comandantul unui regiment de tancuri rus, ar fi fost ucis în districtul Brovary din regiunea Kiev. El a primit Ordinul Curajului de la lui Vladimir Putin în 2016, conform Nexta. 

UPDATE 13.49 Benedict Cumberbatch a afișat un steag ucrainean în semn de solidaritate cu Ucraina la ceremonia de decernare a premiului Cinema Vanguard în cadrul celei de-a 37-a ediții a Festivalului Internațional de Film din Santa Barbara, pe 9 martie 2022, în Santa Barbara.  

UPDATE 13.24 Vladimir Putin a discutat la telefon cu Emmanuel Macron și Olaf Scholz despre războiul din Ucraina

Emmanuel Macron și Olaf Scholz l-au sunat pe Vladimir Putin pentru a cere încetarea focului imediat, potrivit unul oficial din guvernul german, scrie SkyNews.

Macron şi Scholz au insistat că orice soluţie la această criză trebuie să vină prin negocieri între Ucraina şi Rusia”, a mai indicat acesta.

Cei trei lideri au convenit să rămână în contact strâns în zilele următoare, a precizat oficialul german.

UPDATE 13.13 China refuză să îi mai livreze Rusiei componente de avioane după sancţiunile occidentale.

UPDATE 12.42 Consiliul orașului Mariupol a raportat că orașul ucrainean asediat este atacat din aer.

„Bombele lovesc case”, a spus consiliul într-o postare online.

De asemenea, au fost lovite clădirea Universității Tehnice de Stat și Teatrul Dramatic 

Un convoi umanitar care încearcă să ajungă la Mariupol a fost forțat să se întoarcă din cauza luptelor, a declarat vicepremierul Ucrainei.

UPDATE 12.35 Kuleba, după negocierile cu Lavrov: Nu s-a realizat niciun progres

„Am evocat un armistițiu, dar nu s-a realizat niciun progres în acest sens”, a declarat Kuleba în faţa presei.

El a afirmat că situaţia cea mai dificilă este la Mariupol şi că Lavrov nu s-a angajat în privinţa deschiderii unui coridor umanitar acolo.

Kuleba a adăugat că a decis totuşi împreună cu omologul său rus să „continue discuţiile în acest format”.

UPDATE 12.13 Negocierile dintre Lavrov și Kuleba s-au încheiat

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov şi omologul său ucrainean Dmitro Kuleba au discutat, joi în Turcia. 

“Cei care furnizează arme Ucrainei trebuie să realizeze că vor fi trași la răspundere pentru faptele lor”, a transmis Lavrov.

“Nu plănuim să atacăm alte ţări. Noi nu am atacat nici Ucraina”, a declarat Lavrov, precizând că și atrocitățile despre care vorbește presa sunt fake news.

UPDATE 11.44 Marea Britanie a decis să înghețe activele deținute aici de șapte oligarhi ruși, printre care Roman Abramovici, Oleg Deripaska și Dmitri Lebedev.

UPDATE 11.36 3 persoane, inclusiv un copil, au murit în urma atacului aerian rusesc asupra maternității din Mariupol. Cel puţin 17 persoane au fost rănite, a informat Consiliul Local Mariupol, conform The Kyiv Independent.

UPDATE 11.29 Cehia vrea să echivaleze semnul „Z” al ocupanților ruși cu simbolurile naziste, notează Nexta

UPDATE 11.27 Alţi doisprezece cetăţeni din Ucraina - bărbaţi cu vârste între 20 şi 56 de ani - au fost descoperiţi miercuri de poliţiştii de frontieră pe teritoriul românesc în localităţi aflate în vecinătatea graniţei. Zece dintre aceştia au trecut prin apa râului Tisa pentru a ajunge în România, conform Agerpres. 

UPDATE 11.01 Producătorul american de încălțăminte Crocs suspendă activitățile de vânzare în Rusia.

UPDATE 10.50 A început întâlnirea dintre ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, și omologul său ucrainean, Dmitri Kuleb, transmite corespondentul RIA Novosti.

UPDATE 10.43 Lavrov a anunțat retragerea Rusiei din Consiliul Europei

Rusia nu va mai participa la activităţile Consiliului Europei, care sunt subminate de statele occidentale, a anunţat joi Ministerul de Externe de la Moscova, potrivit agenţiilor ruse TASS, preluată de Reuters, şi Interfax.

"Statele membre ale UE şi NATO, care sunt neprietenoase faţă de Rusia, abuzează de majoritatea lor absolută în Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei şi îşi continuă cursul spre distrugerea Consiliului Europei şi a spaţiului umanitar şi legal comun în Europa", afirmă ministerul rus într-un comunicat, citat de Agerpres.

UPDATE 10.17 Viceprim-ministrul Ucrainei, Irina Vereșciuk, a anunțat deschiderea a șapte coridoare umanitare, conform Nexta. 

UPDATE 09.28 Kuleba și Cavusoglu au discutat despre măsurile de încheiere a conflictului din Ucraina, transmite  Ministerul de Externe ucrainean, citat de TASS. 

Și presa turcă transmite că Cavusoglu s-a întâlnit cu liderii rus și ucrainean, înainte de întâlnirea trilaterală a miniştrilor de externe Rusia-Turcia-Ucraina.

UPDATE 09.28 Orchestra Filarmonică din Cardiff a retras lucrări de Ceaikovski din programul său

Orchestra Filarmonică din Cardiff a anunţat miercuri retragerea lucrărilor compozitorului rus Piotr Ilici Ceaikovski incluse în programul viitoarelor sale concerte, ca urmare a conflictului din Ucraina, considerând că nu ar fi "un lucru potrivit în aceste momente", relatează EFE.

"Uvertura 1812" de Ceaikovski urma să facă parte dintr-un concert dedicat întregii opere a compozitorului rus şi care urma să aibă loc la St David's Hall pe 18 martie, însă până la urmă s-a considerat că ar fi "nepotrivit" după invazia rusă din Ucraina declanşată la 24 februarie, notează Agerpres. 

UPDATE 09.23 Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a sosit la Antalya. Acolo sunt programate negocieri cu ministrul rus de externe Lavrov. 

UPDATE 09.14 A început întâlnirea dintre Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, și ministrul turc al afacerilor externe Mevlut Cavusoglu, conform Ria Novosti

UPDATE 9.06 Bellingcat: Rusia va încerca să înghețe războiul din Ucraina în 7-10 zile

Este dificil să știm exact când va fi sfârșitul pentru că cel mai probabil nu va fi ceva bursc - războiul se termină astăzi -. Mă tem că va fi o perioadă în care va fi neclar dacă războiul este gata sau nu. Însă nu va mai fi vărsare de sânge. Și acesta este cel mai important lucru”, a declarat jurnalistul de investigații Hristo Grozev de la Bellingcat, într-un interviu.

Ne apropiem de acest moment, este o treabă de 10 zile. Pentru că poziția Rusiei este slăbită, ei înțeleg asta, iar ei nu vor declara războiul ca fiind terminat pentru că astfel și-ar recunoaște înfrângerea, ci îl vor opri într-un stadiu «înghețat»”, a mai declarat acesta.

UPDATE 09.03 SUA vor să impună sancțiuni împotriva Rosatom, compania de stat rusă de energie atomică.

UPDATE 08.56 Cel puțin 37 de copii au fost uciși și 50 au fost răniți „în mai puțin de două săptămâni” de război, a declarat directorul executiv al UNICEF, Catherine Russell, adăugând că peste un milion de copii au fost forțați să fugă, conform Al Jazeera

UPDATE 8.52 Angajații ucraineni ai Tesla vor primi salariul pentru trei luni dacă vor lupta în războiul cu Rusia

Angajații ucraineni ai Tesla cărora li se cere să se întoarcă în Ucraina pentru a-și apăra țara vor primi salariul pentru cel puțin trei luni, potrivit unul e-mail al companiei trimis luni angajaților din Europa, Orientul Mijlociu și Africa.

Nu se știe încă dacă acest beneficiu este valabil și pentru angajații din America de Nord și restul lumii, potrivit nbcnews.com.

După trei luni, Tesla plănuiește să reevalueze situația războiului din Ucraina și a angajaților pentru a decide ce este de făcut în continuare.

UPDATE 08.40 Mitsubishi Electric încetează să-și furnizeze produsele pe piața rusă. Anterior, o altă corporație japoneză, Hitachi, a anunțat că își suspendarea activitățile în Rusia, conform Nexta. În acelați timp, Toyota nu plănuiește să părăsească piața rusă.

UPDATE 08.26 Forțele armate ucrainene au lansat un contraatac lângă Kiev, în noaptea de miercuri spre joi, și au distrus cinci tancuri ale forțelor Rusiei, notează Nexta. 

UPDATE 08.09 Moment din timpul atacului de peste noapte din Slobozhanske, Harkov. 

UPDATE 8.07 Rusia a calificat acuzațiile potrivit cărora a bombardat un spital de copii din Mariupol drept ”fake news”, transmite Reuters.

"Aşa se nasc ştirile false", a scris pe Twitter reprezentantul permanent adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Poliaski.

El a mai spus că Rusia a atras atenţia la 7 martie că spitalul a fost transformat într-un obiectiv militar din care trag ucrainenii.

UPDATE 07.52 Un crater de 4 metri adâncime a rămas în urma atacului asupra spitalului și maternității din Mariupol.

UPDATE 07.50 Civilii din Mariupol sunt înmormântați în gropi comune, pentru că altă posibilitate nu există.

UPDATE 07.46 Un bărbat și-a pierdut întreaga familie în urma unui atac aerian rusesc asupra Markhalivka. Doar pisica lui a supraviețuit.  

UPDATE 07.44 Google restricționează magazinul de aplicații Google Play în Rusia . Doar aplicațiile gratuite vor fi disponibile pentru descărcare, conform Nexta. 

UPDATE 07.37 Imagini din această dimineață în Ohtîrka, unde două femei și un copil au fost uciși în timpul bombardamentelor din timpul nopții. 

UPDATE 07.34 Secretarul general al ONU: „Opriți acum vărsarea de sânge”

Secretarul general al ONU, António Guterres, a condamnat bombardarea spitalui de copii și a maternității din Mariupol, considerând-o „oribilă”. 

"Civilii plătesc cel mai mare preț pentru un război care nu are nimic de-a face cu ei. Această violență fără sens trebuie să înceteze. Încheiați acum vărsarea de sânge", a transmis el, pe Twitter

UPDATE 07.31 În timpul bombardamentului nocturn de la Ohtîrka, trei civili au fost uciși - două femei și un băiat de 13 ani, conform Nexta

UPDATE 7.19 Amazon anunţă noi măsuri împotriva Rusiei şi Belarusului

Gigantul american Amazon spune că a luat o serie de măsuri împotriva Rusiei şi Belarusului, printre care încetarea livrărilor de produse şi a difuzării serviciului Prime Video.

Interdicţiile acoperă şi Amazon Web Services. Compania nu mai acceptă clienţi noi din Rusia şi Belarus pentru serviciile sale cloud.

De asemenea, Amazon spune că nu va mai vinde “New World” în Rusia - singurul joc pe care compania îl vinde direct în această ţară.

UPDATE 07.11 Ajutor de 14 miliarde pentru Ucraina

Membrii Camerei Reprezentanţilor SUA au adoptat miercuri seară un nou buget federal american ce include o sumă enormă de aproape 14 miliarde de dolari pentru criza ucraineană, scrie France Presse.

Textul, care include o componentă economică şi umanitară, dar şi arme şi muniţie pentru Kiev, trebuie acum votat în Senat înainte de a fi promulgat de preşedintele Joe Biden, conform Agerpres. 

UPDATE 7.07 1.207 de civili ucişi la Mariupol în nouă zile de asediu

Cele nouă zile de asediu rus asupra portului strategic Mariupol din sudul Ucrainei au făcut în total 1.207 de morţi în rândul civililor, a afirmat miercuri seară primăria, notează AFP.

"Nouă zile. Nouă zile de blocadă a oraşului Mariupol. Nouă zile de bombardament continuu asupra populaţiei civile. Nouă zile, jumătate de milion de oameni trăind fără electricitate, apă, încălzire sau comunicaţii. Nouă zile în care oraşul este rupt de lumea exterioară. Nouă zile - 1.207 civili din Mariupol ucişi. Nouă zile de genocid al populaţiei civile", a scris primăria în acest text.

Solicitată de AFP, preşedinţia ucraineană a confirmat această informaţie: "Nu avem cifra exactă, dar cifra provizorie este corectă", a indicat ea.

UPDATE 6.30. Prima-doamnă a SUA, Jill Biden, a mulțumit militarilor americani. „Din toată inima, vă mulțumesc pentru sacrificiu, pe măsură ce trupele noastre ajută aliații NATO în Europa”

UPDATE 6.00. Camera Reprezentanților din SUA a aprobat un ajutor de 13,6 miliarde de dolari pentru Ucraina.

Aprobarea Senatului american este așteptată până la sfârșitul săptămânii, ori în următoarea săptămână, relatează Associated Press, citată de The Guardian.

Președintele Camerei, Nancy Pelosi: „Avem un război în Ucraina . Avem o treabă importantă pe care o facem aici.”

UPDATE 5.35. Trei persoane au murit în bombardamentele din regiunea Sumy.

Trei civili au fost uciși în bombardamentele aviației ruse din Sumy, din noaptea de miercuri spre joi, susține un oficial ucrainean citat de BBC.

Au murit cel puțin trei persoane - un băiat de 13 ani și două femei.

Șeful administrației regionale de stat, Dmytro Zhyvytsky, a declarat că rușii au bombardat imediat după miezul nopții, lovind cartiere rezidențiale, și o conductă de gaz.

UPDATE 5.00.  6.000 de soldați ruși ar fi murit în Ucraina, estimează surse din administrația americană. 

Estimarea oficială a SUA pentru numărul de ruși uciși în primele două săptămâni de război este de aproximativ 5.000 până la 6.000 de morți, a declarat un oficial american pentru CBS News, relatează BBC.

Ar fi și aproximativ 15.000-18.000 de soldați ruși răniți, pornind de la ipoteza că rata răniților este de obicei de trei ori mai mare decât cea a celor uciși.

Un oficial american care a dorit să rămână sub protecția anonimatului a declarat că „sunt victime semnificative” și a comparat rata mortalității cu unele bătălii din cel de-al Doilea Război Mondial.

Forțele ucrainene susțin că 12.000 de soldați ruși au murit în luptă. Săptămâna trecută, Rusia a transmis că a pierdut mai puțin de 500 de soldați.

UPDATE 4.45. Avioane de asalt rusești au efectuat raiduri în noaptea de miercuri spre joi în orașul Okhtyrka, din nord-estul regiunii Sumy, a declarat un oficial local citat de BBC.

Șeful administrației regionale de stat, Dmytro Zhyvytsky, a spus că zone rezidențiale și o conductă de gaz au fost lovite joi dimineață. în jurul orei 00:30, ora locală.

UPDATE 4.30. Cetățenii americani mii de arme și milioane de cartușe de muniție, după solicitările Ucrainei de sprijin militar. Donatorii de echipamente și voluntarii americani pentru forțele armate ale Ucrainei trebuie să îndeplinească cerințele de licență de export din SUA pentru articole precum vestele antiglonț de calitate militară.

Controalele din aeroporturi asupra voluntarilor cu astfel de echipamente par să se fi ușurat, a declarat un voluntar american din Polonia, potrivit The Guardian.

Fondul Monetar Internațional a aprobat finanțare de urgență în valoare de 1,4 miliarde de dolari pentru Ucraina, pentru a ajuta la satisfacerea nevoilor financiare urgente și pentru a atenua impactul economic al invaziei militare a Rusiei.

UPDATE 4.00. Autoritățile ucrainene au anulat un acord de împrumut stand-by existent cu FMI, dar vor colabora cu fondul pentru a concepe un program economic adecvat axat pe reabilitare și creștere atunci când condițiile o permit, a transmis FMI, potrivit Reuters.

„Nevoile de finanțare sunt mari, urgente și ar putea crește semnificativ pe măsură ce războiul continuă”,„sprijin mare”, a spus directorul general al FMI, Kristalina Georgieva. Odată ce războiul s-a încheiat, Ucraina era probabil să aibă nevoie de suplimentar, a adăugat ea.

UPDATE 3.40. Volodimir Zelenski este convins că Putin va trece la negocieri, iar războiul va fi oprit prin dialog. 

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, crede că Putin va înceta în cele din urmă ostilitățile și va intra la negocieri, după ce a văzut forțele ruse invadatoare întâmpinând o rezistență acerbă din partea ucrainenilor, potrivit unui interviu pentru VICE News, citat de The Guardian a spus Zelenski.

„Cred că o va face. Cred că vede că suntem puternici. Avem nevoie de timp”, a spus Zelenski, sugerând că Putin va fi forțat să recalculeze și să pună capăt conflictului prin negocieri:

„Cum să oprești acest război?", a fost întrebat Zelenski. "Doar prin dialog”, a răspuns el. 

„Poți avea încredere în Putin? Ai încredere în Putin?”„O, nu. Am încredere doar în familia mea”.

UPDATE 3.20.Canada va oferi Ucrainei o sumă suplimentară de 50 de milioane de dolari

Premierul Justin Trudeau anunțase anterior trimiterea de echipament militar de vârf către Ucraina.

UPDATE 3.00. Fiul unei deputate britanice susține că a plecat să lupte în Ucraina.

El a afirmat că se află într-un grup de foşti soldaţi britanici care pleacă pentru a lupta împotriva forţelor ruse în Ucraina, în pofida avertismentelor guvernului britanic, notează AFP, preluat de Agerpres.

Ben Grant, 30 de ani, este fiul cel mare al deputatei conservatoare Helen Grant.

„Nu am fost trimis, nu are nimic de-a face cu guvernul, nimic de-a face cu mama mea", a declarat el pentru cotidianul britanic The Guardian. Reporterul The Guardian l-a întâlnit la sfârşitul săptămânii trecute în gara din Lviv (Vestul Ucrainei), aşteptând un tren spre capitala Kiev.

„M-am hotărât să fac asta", "nici măcar nu i-am spus mamei", a adăugat tânărul care a petrecut mai bine de cinci ani în comandourile Royal Marines. El face parte dintr-un grup de şapte foşti militari.

UPDATE 2.35. Corespondentul „The Guardian” laudă România pentru eforturile de ajutorare a refugiaților ucraineni. Shaun Walker a stat mai bine de șase ore la coadă ca să intre în România, alături de femei și copii din Ucraina.

 

UPDATE 2.10. Vicepreşedintele american Kamala Harris a sosit în Polonia, miercuri seară.

Vicepreşedintele american Kamala Harris a sosit în Polonia, miercuri seară. Sosirea acesteia s-a produs în contextul controverselor legate de iniţiativa polonezilor de a trimite avioane MiG-29 Ucrainei prin intermediul SUA, notează cnn.com, citat de news.ro.

Air Force Two a aterizat pe aeroportul internaţional din Varşovia aproximativ la ora locală 22.00.

Harris va avea întâlniri cu lideri polonezi joi dimineaţă, discuţii la care se va aborda şi tema avioanelor. De asemenea, Kamala Harris întenţionează să întâlnească la Varşovia refugiaţi ucraineni.

După vizita în Polonia, ajunge în România.

UPDATE 1.45.   Volodimir Zelenski a vorbit, miercuri seară, cu premierul britanic Boris Johnson,  a scris Volodimir Zelenski pe Twitter.

„Am discutat din nou cu premierul britanic Boris Johnson. Am discutat despre mărirea presiunii sancţiunilor pentru Rusia, despre susţinerea pentru Ucraina în lupta cu agresorul, inclusiv asistenţă pentru apărare. Apreciez leadershipul britanic în combaterea crimei comise de Rusia pe pământ ucrainean”

De cealaltă parte, oficialii din Downing Street au scris că Johnson s-a angajat să înăsprească sancţiunile pentru Rusia, astfel încât costul din punct de vedere al economiei să fie maxim pentru ruşi. 

„Ambii lideri au condamnat atacul înfiorător asupra spitalului de copii din Mariupol şi faptul că forţele Rusiei nu au respectat înţelegerile de încetare afocului în zonele coridoarelor umanitare. Premierul a subliniat că aceasta este încă o dovadă a faptului că Putin acţionează cu o nepăsare neglijentă faţă de dreptul internaţional umanitar”, se arată pe site-ul gov.uk, potrivit news.ro

UPDATE 1.25. Jen Psaki a avertizat că Rusia ar putea folosi arme chimice sau biologice în Ucraina.

Jen Psaki, secretarul de presă al Casei Albe: „Am luat notă de afirmaţiile false ale Rusiei cu privire la presupuse americane pentru arme biologice şi dezvoltare de arme chimice în Ucraina. Am văzut şi oficiali chinezi vorbind despre aceste teorii conspiraţioniste. Aceasta este evident o strategie a Rusiei pentru a încerca să justifice atacul său premeditat, neprovocat şi nejustificat împotriva Ucrainei. Acum că Rusia a făcut aceste afirmaţii false şi China se pare că a susţinut această propagandă, ar trebui să fim cu toţii atenţi la Rusia, care ar putea folosi arme chimice sau biologice în Ucraina sau să creeze o operaţiune sub drapel fals folosindu-le” laboratoare.

UPDATE 1.00. Bombardarea maternității din Mariupol este „dovada supremă a genocidului” armatei ruse, spune Volodimir Zelenski

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a condamnat bombardarea unui spital de copii și a unei maternități din Mariupol, care funcționau în aceeași clădire atacată de ruși.

„Un spital de copii, o maternitate. Cum ne-au amenințat Federația Rusă? Ce este această țară, Federația Rusă, care se teme de spitale, maternități și le distruge? Au fost banderoviți mici (naționaliști partizani, numiți după ucraineanul Stepan Bandera, lider al mișcării de renaștere națională din Ucraina de vest, n.r.) ? Femeile însărcinate urmau să tragă pe Rostov? A umilit cineva din maternitate vorbitorii de rusă? Sau a fost de-nazificarea unui spital?”, s-a adresat Zelenski în limba rusă.

Apoi, în limba ucraineană, Zelenski a transmis un mesaj pe Telegram.

„Europeni, ucraineni, locuitori ai Mariupolului, trebuie să fim uniți în condamnarea Rusiei pentru această crimă care reflectă tot răul pe care invadatorii l-au adus asupra noastră, asupra tuturor orașelor distruse: Volnovakha, Izyum, Harkov, Cernihiv, Okhtyrka, Borodyanka, Hostomel, Jytomyr și zeci de orașe ucrainene care nu au reprezentat niciodată vreo amenințare pentru Rusia ”, a spus el.

„Spitalele și școlile sunt distruse. Bisericile și clădirile obișnuite sunt distruse. Oamenii sunt uciși. Copiii sunt uciși. Bombardamentul aerian asupra unui spital de copii este dovada supremă că are loc genocidul ucrainenilor.”

Fondul Națiunilor Unite pentru Populație a condamnat atacul asupra spitalului. Imaginile atacului distribuite online de Zelenski arată că ferestrele au explodat și părți ale structurii s-au prăbușit.

UPDATE 00.35. Conglomeratul industrial 3M a anunțat că își suspendă afacerile în Rusia. Este ultima dintre companiile occidentale care au făcut acest anunț miercuri, anunță Reuters.

„După ce ne-am reevaluat afacerile din Rusia, am decis să suspendăm toate operațiunile acolo”, au declarat oficiali ai companiei pentru Reuters, adăugând că se preocupă de siguranța angajaților săi și a familiilor acestora.

Conglomeratul industrial rival Honeywell International Inc. a anunțat, de asemenea, suspendarea activității sale în Rusia, în contextul presiunilor Occidentulului asupra Kremlinului cu sancțiuni economice severe.

Nestle, precum și mărcile de tutun Philip Morris și Imperial Brands și-au oprit temporar activitatea în Rusia, McDonald's, Starbucks, Coca-Cola și PepsiCo făcând anunțuri similare.  

UPDATE 00.15 Specialiștii ucraineni în eliminarea munițiilor explozive ar putea dezamorsa o bombă rusească doar cu mâinile goale și o sticlă cu apă.

Imagini care arată acest lucru au fost făcute publice de Charles Lister, cercetător principal și director al programelor privind Siria,  Combaterea Terorismului și Extremismului la Institutul Orientului Mijlociu.

 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
MApN, despre declarația Rusiei că Ucraina adăpostește avioane în România: ”Afirmația este în totalitate falsă”
MApN, despre declarația Rusiei că Ucraina adăpostește avioane în România: ”Afirmația este în totalitate falsă”

Ministerul Apărării din România precizează că afirmațiile făcute de Rusia, potrivit cărora Ucraina adăpostește avioane de luptă pe teritoriul țării noastre sunt ”în totalitate false”.

 

Război în Ucraina, ziua 14. Autoritățile de la Mariupol îi acuză pe ruși că au bombardat maternitatea
Război în Ucraina, ziua 14. Autoritățile de la Mariupol îi acuză pe ruși că au bombardat maternitatea

Război în Ucraina, ziua 14. În plin infern, în Ucraina, după două săptămâni de război, mii de oameni speră să fie printre civilii care scapă din conflictul devastator declanşat de Rusia.

Război în Ucraina, ziua 13. Olena Zelenska: „Dacă nu-l oprim pe Putin, nu va mai fi vreun loc sigur în lume”
Război în Ucraina, ziua 13. Olena Zelenska: „Dacă nu-l oprim pe Putin, nu va mai fi vreun loc sigur în lume”

Război în Ucraina, ziua 13. În a 13-a zi de război în Ucraina, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică anunță că mai multe obuze de artilerie au avariat o instalaţie de cercetare nucleară din Harkov. 

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.