Femeile din Ucraina care au rămas la noi în țară încep deja să se integreze pe piața muncii
În timp ce bărbații lor luptă în război sau ajută la evacuarea orașelor bombardate, mai multe femei din țara vecină au început să lucreze la Timișoara.
Iryna și Oksana aveau fiecare câte un salon de înfrumusețare într-un oraș de lângă Kiev. Imediat după începerea bombardamentelor au fugit spre România, în timp ce soții lor au rămas acolo. Au venit împreună cu fiicele lor, în vârstă de 11 și 21 ani.
Oksana Lohunova: „Vrem să muncim, așa cum am muncit și în Ucraina. Toate orașele noastre sunt sub bombardament, eu provin din Suni, chiar și ieri s-a făcut un coridor de evacuare, dar nu toți au avut posibilitatea să plece.”
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cele două, împreună cu fata cea mare, au început să lucreze deja într-un salon de înfrumusețare din Timișoara. Aici speră să câștige bani și să poată să își ajute rudele rămase în țara natală. Alisa studia la Kiev administrarea afacerilor și acum își dorește să rămână în România.
Alisa Kalinichenko: „România a fost prima țară în care am intrat după ce am plecat din Ucraina, prima dată voiam să plăcăm către alte țări în care aveam rude, dar modul în care oamenii ne-au primit aici a schimbat decizia noastră.”
Iryna Kalinichenko: „Ne pare rău că am lăsat în urmă casa, munca, rudele, ne este foarte greu, dar și lor le este greu acolo. Noi vom munci și încercăm să îi susținem de aici.”
De altfel, în saloanele de înfrumusețare din Timișoara era mare nevoie de angajați, după ce mulți au plecat la muncă în occident.
Geta Sanda, manager școală de înfrumusețare: „Este o criză de personal în acest domeniu. Așa au și spus că nu au au venit aici să cerșească și să stea la mila nimănui, și își doresc să muncească, și asta m-a determinat să le ajut.”
În Timișoara zeci de persoane și firme au pus la dispoziția ucrainienilor locuri de cazare, atât pentru cei care vor să rămână, cât și pentru cei care vor să plece spre vestul Europei
Sursa: StirilePROTV
Etichete: refugiati, romania, războiul din Ucraina,
Dată publicare:
10-03-2022 17:50