Comorile din peșterile României. Descoperirea făcută de un arheolog din Oradea
Peșterile ascund mărturii prețioase despre istoria noastră. Dovadă stau mai multe descoperiri făcute de un arheolog din Oradea.
Pasionat și de speologie, omul de știință a găsit în adâncuri morminte, arme și desene rupestre vechi de zeci de mii de ani.
Arheologul Călin Ghemiș le-a explicat celor prezenți la expoziție cum au decurs expediția în peșteri din zona munților Pădurea Craiului. Mulți dintre ei, la rândul lor speologi cu experiență, spun că nu e deloc ușor să faci astfel de descoperiri.
Dan Pitic, speolog: „De multe ori, și speologi și turiști trec pe lângă ele și, fără un ochi format, nu poți să le remarci”.
Răzvan Dumbravă, președintele speo-clubului Cristal Oradea: „La nivelul județului Bihor există foarte, foarte mare potențial de aducere a acestor descoperiri”.
Comori descoperite în peșteri
Incursiunile în peșteri au durat mai bine de trei ani și au scos la iveală adevărate comori. Coliere din oase, dinți de animale sau chiar de oameni, brățări din metal prețios sau monede. Au fost descoperite picturi rupestre, vechi de peste 30.000 de ani.
Vizitator: „Nu-i chiar așa cum mi-am imaginat, e mai concret, mai interesant, mai ales arcul peste timp”.
Vizitator: „Lumea peșterilor e o lume fascinantă. Pentru noi, e o surpriză permanentă să vedem că aceste peșteri au fost sălașul pentru umanitate”.
Arheologul a prezentat și câteva imagini realizate cu ajutorul unui scanner 3D.
Dr. Călin Ghemiș, arheolog la Muzeul Țării Crișurilor: „Pe o foaie unu la 20, chiar unu la 50, sau la scări mai mici, există posibilitatea ca unele informații să se piardă".
Arheologul spune că va continua cercetările și în alte peșteri. Curioșii pot vizita expoziția la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, până în octombrie.