Comisia Europeana pune presiune pe Romania sa-si salveze padurile. Anual dispar 8,8 milioane de metri cubi de lemn

Dată publicare: 26-11-2015 18:54
Dată actualizare: 29-11-2015 01:24


Comisia Europeana a cerut Romaniei un raport de urgenta, in care sa prezinte ce masuri a luat ca sa opreasca jaful din paduri. Ministerul Mediului trebuie sa trimita toate datele la Bruxelles pana saptamana viitoare.

Infiintarea Radarului Padurilor si a Garzilor Forestiere sunt doua dintre ideile romanesti, care din pacate nu s-au dovedit eficiente pana acum, sustin ecologistii. Cu munti intregi despaduriti, Albania a luat joi o decizie extrema: va adopta o lege prin care interzice orice taiere, timp de 10 ani.

Pana in data de 2 decembrie Romania trebuie sa arate ce masuri concrete a luat ca sa opreasca taierile ilegale de paduri. Ministerul Mediului sustine a trimis deja raspunsul din 13 noiembrie.

"Raportul elaborat de autoritatile romane a fost in special despre presupusele cazuri de taieri ilegale descoperite anul acesta. Raspunsul a facut referire la controalele efectuate de Ministerul Mediului si institutiile subordonate, in perioada aprilie-iulie la filialele companiei Holzindustrie Schweighofer de la Sebes si Radauti. "

In document, autoritatile romane mentioneaza ca anchetele respective au fost trimise la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Desi a fost schimbat Codul Silvic, s-au infiintat Radarul Padurilor si Garda Forestiera, aceste institutii inca nu functioneaza eficient, sustin reprezentantii Greenpeace.

"Anual, din padurile din Romania dispar 8,8 milioane metri cubi de lemn. Autoritatile care investigheaza furtul de lemn din paduri au descoperit anual, cel putin in ultimii doi ani, undeva la 0,5 mil de metri cubi. E o diferenta enorma intre ceea ce stim ca lipseste si ceea ce vedem", spune Valentin Salageanu, coordonator campanii Greenpeace.

Conform unui raport Greenpeace, judetele care au inregistrat cel mai mare numar de cazuri de taieri ilegale sunt Arges, Bacau si Mures, iar in top intra atat zone din centrul tarii cat si din Moldova sau Muntenia. Nici un loc nu a ramas neafectat.

Ce spun ONG-urile de Mediu ca e de facut ca sa oprim si in realitate defrisarile ilegale?

"O innasprire a controalelor, de la o implicare mai activa pana la imbunatatirea Radarului Padurilor - sunt o serie de masuri mici si practice care se pot pune cat se poate de repede"
, spune Valentin Salageanu, coordonator campanii Greenpeace.

In Cluj, proprietarii de paduri au facut sute de apeluri catre autoritati, dar tot fara folos.

"Ma doare inima cum s-o distrus padurea, da' ce sa facem asta e viata..." , spune Ioan Bodea proprietar padure.

Studiile arata ca Romania nu mai are paduri virgine, iar cele deja exploatate dispar vazand cu ochii.


VIDEO PROTVPLUS.RO