Misiune imposibila: oprirea unui transport de lemn taiat ilegal. Ultimele paduri virgine ale Europei, in pericol sa dispara
Jumatate din taierile de paduri din Romania se fac ilegal. Avem cele mai mari zone forestiere cu adevarat virgine din Europa, insa acestea sunt in pericol sa dispara.
Semnalul de alarma este tras de mai multe organizatii internationale de protectie a mediului. Ecologistii sustin ca autoritatile reactioneaza foarte greu cand este reclamat un transport de lemn ilegal.
Ecologistii au urmarit mai multe transporturi de lemn. Au sunat la 112 unde au transmis numarul de inmatriculare al camionului. Rezultatul: "Transportul este ilegal."
Cu toate acestea, camioanele si-au continuat nestingherite drumul, desi au trecut prin 3 judete. La insistentele ecologistilor, politistii si-au facut aparitia in ultimul moment, cand unul dintre vehicule se pregatea sa intre pe poarta companiei de prelucrare a lemnului.
Bogdan Tudor, Nostra Silva: "Tirul mergea cu 30 de kilometri pe ora, eu cu 28 in spatele lui. Am ajuns la poarta cand a venit politia..."
Nu inainte, insa, ca mai multi agenti de paza sa-i bruscheze pe ecologisti.
Aceste taraganari sunt pe placul celor care taie ilegal padurile. Numai anul trecut au disparut 8 milioane de metri cubi. In acest ritm, Romania nu se va mai putea lauda ca are cele mai frumoase paduri din Europa.
Csibi Magor, WWF Romania: "Trebuie sa sanctionam taierile ilegale, avem ultimele paduri virgine din Europa."
Pe de alta parte, organizatiile de mediu acuza companiile de prelucrare ca accepta lemn taiat ilegal.
Alexander von Bismark, reprezentantul Agentiei de Investigatii de Mediu: “Nu fac tot ce trebuie pentru a evita comercializarea lemnului taiat ilegal."
Gabriel Paun, Agent Green: "Au declarat ca nu accepta lemn din parcurile nationale, dar au intrat foarte multe camioane."
Compania austriaca vizata de un raport al ecologistilor respinge acuzatiile si sustine ca refuza lemnul daca nu are actele necesare.
Dan Banacu, reprezentant Schweighofer, spune ca a refuzat in ultimele luni 60 de companii, 10 la suta din marfa.
Din pacate, radarul padurii, un sistem pus la punct de Ministerul Mediului, ar putea opri transporturile ilegale, dar nu este folosit la maximum de autoritati. Din 7000 de camioane cu lemne raportate anul trecut, 2 mii erau ilegale, insa doar intr-un singur caz a fost inceputa urmarirea penala.
Sursa: Pro TV
Etichete: paduri, lemne, transport ilegal, paduri virgine,
Dată publicare:
22-10-2015 18:55