Comisia de la Veneţia, prima opinie despre modificarea legilor justiţiei: "E greu să nu observi pericolul"
Comisia a emis o opinie preliminară asupra modificărilor propuse de majoritatea parlamentară la legea privind statutul judecătorilor și procurorilor, legea organizării judiciare şi legea CSM.
Comisia afirmă, în opinia preliminară emisă vineri la cererea Preşedinţiei României, că „există aspecte importante în cele 3 propuneri de modificare care, luate separat, dar mai ales împreună, în contextul politic complex din România de azi, este foarte probabil să slăbească independenţa judecătorilor şi procurorilor şi încrederea publică în sistemul judiciar”. Este vorba în special de „noul sistem pentru numirea şi revocare şefilor parchetelor şi rolul Ministrului Justiţiei în acest context”.
Documentul complet poate fi descărcat de la finalul acestui articol (în limba engleză, format .PDF)
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
„E greu să nu observi pericolul reprezentat de aceste instrumente, care pot duce la presiuni asupra judecătorilor şi procurorilor”, afirmă documentul, „cu consecinţe negative asupra luptei împotriva corupţiei”.
Comisia recomandă autorităţilor române să „reconsidere numirea/revocarea procurorilor de rang înalt, inclusiv prin revizuirea prevederilor din Constituţie, astfel încât să creeze condiţiile pentru un proces netru de numire/revocare, păstrând rolul unor instituţii ca Preşedinţia şi CSM care să contrabalanseze influenţa Ministrului Justiţiei”.
De asemenea, li se cere autorităţilor de la Bucureşti „să elimine restricţiile propuse asupra libertăţii de exprimare a judecătorilor şi procurorilor” şi să „suplimenteze prevederile privind răspunderea materială a magistraţilor”, astfel ca aceştia să poată fi traşi la răspundere doar dacă culpa lor a fost stabilită printr-o procedură disciplinară”.
Şi modificările propuse de majoritate la legea CSM sunt criticate de Comisia de la Veneţia, care suzsţine că trebuie precizate mult mai clar temeiurile pentru revocarea membrilor CSM iar măsurile de „verificare” a magistraţilor să fie bazate pe criterii clare.
Comisia mai menţionează, la începutul documentului, revocarea şefei DNA drept „un exemplu clar al dificultăţilor şi blocajelor în dialogul şi cooperarea dintre instituţii”.
Opinia preliminară se referă la amendamentele majorităţii parlamentare la legea privind statutul judecătorilor și procurorilor (303/2004), legea organizării judiciare (304/2004) şi legea CSM (317/2004).
Sursa: Pro TV
Etichete: presedinte, legi, procurori, delegatie, CSM, florin iordache, Comisia de la Veneția, legile justiției,
Dată publicare:
13-07-2018 17:00