Ce face Craciunul romanilor sa fie unic in toata lumea. Traditia care a intrat in patrimoniul UNESCO
"Colindatul de ceata barbateasca" din 14 zone ale Romaniei a fost inclus in patrimoniul Unesco.
Asta inseamna ca traditia noastra de sarbatori este unica in lume si avem datoria sa o pastram.
Alaturi de colindat, Romania mai are in patrimoniul umanitatii "doina", calusarii si ceramica de Horezu.
Colinda din Oas se numeste "Corindatul ficiorilor". Barbatii dar si flacaii din sat merg pe la fetele nemaritate unde sunt cinstiti cu un pahar de palinca sa se incalzeasca si cu mancare calda, ca sa prinda putere pentru a strabate drumurile inzapezite.
"Noi le-am invatat din mosi-stramosi, de la bunici.", spune Vasile Solomon.
"Ne adunam acasa la cineva, la unul dintre baieti, chemam cetarasul si repetam. ne pregatim pentru a mere la fete", spune Adrian Radulescu, colindator.
Fie ca i se spune a umbla de-a colinda, camarasie, hurta sau zorit, obiceiul de a colinda exista inca din secolul al 17-lea. in popor se spune, insa, ca el ar fi din perioada imperiului roman, cand anunta solstitiul de iarna. Cert este ca astazi e raspandit in toate zonele tarii si ca, odata cu intrarea in patrimoniul mondial al umanitatii, Romania este obligata sa investeasca in pastrarea traditiei.
Directorul comisiei care s-a ocupat de intocmirea dosarului care atesta autenticitatea colindului romanesc, spune ca cei de la Unesco au fost incantati de traditia noastra.
"Colindatul de ceata barbateasca este un fenomen cultural specific tuturor romanilor si, cum in Republica Moldova sunt romani, e firesc sa fie si acolo. Exista tari mai mari decat Romania care nu au reusit sa includa atatea elemente pe lista patrimoniului. Ucraina, o tara mult mai mare, a reusit cu greu sa introduca abia primul element. Rusia nu are nici unul.", spune Virgil Nitulescu, directorul muzeului taranului romana.
Pentru 2014, Romania va incerca alaturi de Macedonia si de Bulgaria sa includa martisorul pe lista patrimoniului umanitatii. Unesco este organizatia mondiala a Natiunilor Unite pentru educatie, stiinta si cultura.