Cum se respecta an de an in Maramures si tara Oasului traditia colindatorilor din noaptea de Ajun

Ultima actualizare: 27-12-2013 06:56

"Primiti cu colindul?", au intrebat cete de copilasi cu obrajii rumeni de ger care au pornit pe ulite din zori in tara Oasului si Maramures sa le ureze oamenilor sarbatori fericite.

 

S-au imbracat in straie populare si au luat din cui traistutele, in care sa puna colacii impletiti cozonacul si merele, cu care i-au rasplatit gazdele.

Copiii morosenilor au batut marti in lung si-n lat ulitele inghetate din Breb. Cea mai mica dintre ei nu a implinit 5 ani si este fata preotului. Cu obrajii rumeni a colindat alaturi de prietenii ei.

Cei mici s-au pregatit din timp pentru aceste zile de sarbatoare. Au repetat colindele, iar cu ajutorul parintilor si-au aranjat straiele pe care le vor purta.

In Tara Oasului, in ajun de Craciun, copiii s-au impartit in grupul fetitelor si grupul baietilor si au plecat la colindat. "Steaua sus rasare" si "La tulpina marului" le-au invatat de la bunici.

Grupurile de colindatori s-au intalnit la capatul ulitei. Copiii de oseni au colindat numai pana la lasarea intunericului, cand le-au luat locul feciorii mai mari.

In Alba, copiii pleaca la colindat in zori, ca sa fie primii care vestesc nasterea Domnului.

Drept rasplata pentru urare, cei mici primesc dulciuri si fructe. Daca nu le deschid portile colindatorilor, gazdele nu vor avea noroc in anul care vine.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO