Povesti de pe vremea cand Smiley dormea sub brad de Craciun, iar Loredana aduna colaci pe o ata

Ultima actualizare: 27-12-2013 06:56

Vi l-ati imaginat vreodata pe Smiley asteptandu-l pe Mos Craciun, sub brad? Ei bine, chiar asta facea in copilarie antrenorul de la Vocea Romaniei.

Ii scria Mosului si tinea post, in timp ce Loredana mergea la bunici, pe vremea cand Mos Craciun era botezat de comunisti Mos Gerila.

Pentru Smiley, Craciunul se leaga strict de familie si asa si-l petrece mereu. Iar dintre toate bunatatile puse pe masa, cel mai mult ii plac prajiturile facute de bunica sa.

"Totul incepea dupa Mos Nicolae, cand scriam scrisoarea lui Mos Craciun si scriam ce vreau eu, ce mi-as dori. Mergeam la biserica, asteptam cadourile. 
- Tineai post?
- Tineam si post, da. si acum mai tin...cand ma tine",
isi aminteste Smiley.

In scrisori, Mosului ii cerea mereu jucarii, dar nu intotdeauna le si primea.

Chiar daca pe vremea sa nu se dadeau bani, Smiley nu rata niciodata zilele de colindat.

"Cand eram mic, mergeam in multe case, cand m-am facut mare, mergeam la mai putine case si stateam mai mult", mai spune Smiley.

De Craciun, Loredana mergea, de obicei, la "Podul turcului".

"Strangeam gasca de verisori, de vecini, de colegi si plecam cu colindatul. Era saracie, totusi. la tara stiam intotdeauna ca un covrigel, un colac. Aveam o ata pe care strangeam toti colaceii pe care-i primeam si covrigii. mai primeam si banuti de 25 de bani"

Nu uita nici acum bunatatile facute de bunica.

Cand avea brad acasa, la Onesti, se ruga de parintii sai sa il tina impodobit pana in februarie.

"La tara nu aveam brad. tin minte ca luam niste crengute de brad, faceam noi, copiii, niste ornamente din hartie din aia colorata".

Cel care sta cu gura pe vedetele la "Serviti, va rog" si le invata cum sa se descurce, povesteste ca inca din copilarie a fost atras de folclorul romanesc. In Contesti, localitatea din Teleorman in care s-a nascut nea Marin toata suflarea respecta traditiile.

"Eram 3-4 copii pe strada si bunicul meu ne ducea de mici, de la 4-5 ani am inceput sa mergem. Bobarnaci ii spuneam, si strigam: buna ziua la ajun, maine la craciun si strigam: hai, bre, ne dati ori nu ne dati!"

Anul acesta Loredana si Smiley isi vor petrece Craciunul alaturi de concurentii lor de la Vocea Romaniei, in timp cea nea Marin, mare fan al emisiunii, ii va urmari de acasa, impreuna cu familia sa.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO