Scandal tot mai mare dupa concursul pentru posturile de directori in scoli. De ce s-a cerut anularea lui
Scandalul pe tema concursului pentru posturile de directori de scoli se inteteste.
Colegiul Psihologilor a cerut Ministerului Educatiei sa anuleze examenul pe motiv ca ar fi folosit un test facut de specialisti care nu sunt psihologi. Ministerul contraataca si sustine ca testul a fost intocmit de cei mai buni specialisti din Romania, dar este un test de aptitudini, nu unul psihologic.
Seful colegiului Psihologilor sustine ca testul de la examenul pentru directori de scoala ar fi fost ilegal.
Alegeri 2024
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
Mihai Anitei, presedintele Colegiului Psihologilor din Romania: "Ministerul nu are dreptul legal sa testeze aptitudinile cognitive si competentele manageriale, intrucat acesat e obiectul psihologiei clinice, putand fi testati numai de profesionisti atestati"
Reprezentantii ministerului spun insa ca nu vor modifica nimic, iar examinarea directorilor continua. Este prima data, precizeaza ei, cand in ultimii 10 ani directorii de scoli nu mai sunt numiti politic.
Mirabela Amarandei, consilierul Ministrului Educatiei: "Domnul presedintele al Colegiului Psihologilor din Romania este intr-o grava eroare. Testul aplicat profesorilor în data de 12 octombrie nu a vizat evaluarea unor abilităti psihologice. Vorbim aici despre o evaluare a abilitatilor cognitive."
Pe de alta parte, nicio lege nu interzice ministerului sau oricarei institutii, publice sau private, sa foloseasca teste in procesul de angajare, potrivit celor de la Educatie. Insa ministerul insa mai are o explicatie pentru reactia sefului psihologilor - recent a inceput schimbarea legii acestei profesii.
Mirabela Amarandei, consilierul ministrului educatiei: "Nu cred in coincidente. Ce face această HG foarte important este caă va scoate de sub monopolul Colegiului Psihologilor din România formarea profesională a psihologilor."
Acum, un psiholog trebuie sa aiba girul colegiului dupa ce urmeaza un curs contra cost la diferite ong-uri. Presedintele unuia dintre ele este Iulian-Laurentiu STEFAN, responsabilul juridic al Colegiului, dar si un critic al testului dat directorilor.
Iulian-Laurentiu STEFAN, responsabil juridic in COPSI: "Acest test a fost conceput impreuna cu anumite cadre didactice - acest test care este un test psihologic, nu poate fi redus la opinia unor cadre didactice, niciodata. Dealtfel cadrele didactice detin o ocupatie distincta de cea de psiholog."
Mihai Anitei, presedintele Consiliului Psihologilor din Romania: "Aceleasi persoane care l-au sfătuit pe domnul ministru să înlocuiască un examen psihologic riguros cu o testare fără suport profesional, au solicitat modificarea legislaţiei specifice profesiei psihologilor"
Comisia tehnica a Colegiului Psihologilor se dezice insa de pozitia Presedintelui aceluiasi for. Specialistii sustin ca nu au fost consultati. In Senat, parlamentarii au incercat sa opreasca acest concurs, chiar cu doua saptamani inainte sa inceapa.