Colectarea separată a deșeurilor biodegradabile va deveni obligatorie de anul viitor
Colectarea separată a deșeurilor biodegradabile va deveni obligatorie de anul viitor. Administrația locală trebuie să pună oamenilor la dispoziție pubele speciale.
Cei care nu respectă prevederile vor fi amendaţi cu până la 800 de lei. În cazul firmelor, sancțiunile pot ajunge și la 20.000 de lei.
De la 1 ianuarie 2021, vom colecta resturile alimentare şi vegetale separat de gunoiul menajer. Pentru asta va fi nevoie de încă o pubelă pusă la dispoziţie de primării.
Mircea Fechet, Secretar de Stat ministerul mediului: "Există pubela maro şi mă refer la locuinţele individuale care spre deosebire de cea neagră trebuie utilizată pentru colectarea tuturor deșurilor care sunt biodegradabile care putrezesc mă refer la vegetaţie la Crengi la coji de cartofi de banana de pepeni fructe orice se poate transforma în compost. Ar trebui ficare cetățean să colecteze fracţia biodegradabilă separat într-o pungă biodegadabila de obicei din hârtie pe care să o ducă la o pubelă a blocului respectiv".
Elena Rastei, Asociaţia Zero Waste: ”Aceste deşeuri pot fi valorificate într-un mod cât mai eficient şi cu imapact de mediu şi social cât mai mic. În cazul compostului să poată fi folosit un fertilizator cu care să afânăm solul sau parcurile şi alte spaţii verzi ci şi să ne atingem ţintele de reciclare".
Cetăţenii care nu vor separa biodeșeurile riscă amenzi cuprinse între 400 şi 800 lei, iar companiile, până la 20.000 de lei.
În judeţul Bihor, de exemplu, acest sistem va fi implementat mai repede.
Zoltan Kovacs, Director Ave Bihor: "Tot Bihorul va colecta hârtie carton în saci de 120l, plastic/metal în saci de 120 l galbeni, sticla în recipiente rigide de 120 sau 40 de litri, rezidual în recipiente rigide de 120-140 de litri şi biodegradabil colectabil numai din zonele urbane, iar în sate se vor composta individual. Educaţia este foarte importantă de aceea în cele 3 comune în care am început colectarea pe cinci fracţii am avut şedinţe cu populaţia şi au înţeles că ceea ce cerem de la ei nu e ceva neobişnuit".
La rândul lor, primăriile ar putea impune o taxă suplimentară pentru gunoiul amestecat.
Anual, aruncăm la gunoi trei milioane de tone de deşeuri reciclabile.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: deseuri, colectare selectiva, gunoi, obligatoriu,
Dată publicare:
09-08-2020 18:33