Codul roșu de căldură extremă se extinde în aproape toată România. Temperaturi de 42 de grade până miercuri. HARTĂ

×
Codul embed a fost copiat

Aproape toată România va fi sub cod roșu de caniculă. Valul de căldură extremă se extinde luni și marți, temperaturile urmând să ajungă la 42 de grade.

Medicii recomandă populaţiei să evite expunerea la soare, îmbrăcămintea de culoare închisă şi deplasările la orele prânzului.

Meteorologii au extins și mai mult codul roșu la ultima actualizare, luni dimineață, față de ultima prognoză anunțată pentru începutul acestei săptămâni. Doar județele Maramureș, Bistrița-Năsăud, Harghita și o porțiune din Mureș nu se află sub cod roșu.

O avertizare cod portocaliu de caniculă va fi valabilă luni şi marţi în Maramureş şi în nord-estul Transilvaniei.

„În Maramureș, estul și nord-estul Transilvaniei, valul de căldură va persista. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 35...37 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități”, transmit meteorologii.

Citește și
„E un cimitir!” Filmare terifiantă din cea mai mare parcare subterană din Valencia

Pentru luni şi marţi a fost emisă o avertizare cod roşu, zona afectată de caniculă extinzându-se. Valul de căldură extremă va cuprinde aproape toată România.

„În cea mai mare parte a țării, valul de căldură va continua să se intensifice. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 42 de grade, iar pe litoral vor fi de 33...36 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele termice nu vor coborî sub 22 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.”, anunţă ANM.

Valul de căldură va persista în toată ţara şi în zilele următoare.

Miercuri valul de căldură pare începe să se restrângă ușor, câteva județe vor scăpa de codul roșu. Meteorologii au emis un cod portocaliu de caniculă în Maramureș și local în Crișana, Transilvania și nordul Moldovei.

„În Maramureș și local în Crișana, Transilvania și nordul Moldovei, valul de căldură va persista. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 33...37 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale”, potrivit ANM.

Vor rămâne însă sub cod roșu regiunile Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei, sudul Transilvaniei și al Crișanei.

„În Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei și în sudul Transilvaniei și al Crișanei, valul de căldură va continua să fie intens. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 42 de grade, iar pe litoral vor fi de 33...36 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele termice nu vor coborî sub 22...24 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale”, mai transmit meteorologii.

În a doua parte a săptămânii valul de căldură se va restrânge treptat și va slăbi în intensitate, dar va mai fi caniculă și disconfort termic, cu precădere în jumătatea sudică a țării.

Recomandările specialiștilor pentru perioadele cu caniculă

Specialiştii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti au transmis o serie de măsuri preventive pe durata valului de căldură extremă ce poate avea efecte negative asupra sănătăţii.

Hidratarea corespunzătoare:

Consumaţi apă din abundenţă, chiar dacă nu simţiţi sete. Evitaţi băuturile alcoolice, cafeaua şi sucurile carbogazoase, deoarece acestea pot contribui la deshidratare.

Păstraţi întotdeauna la îndemână o sticlă cu apă.

Îmbrăcămintea adecvată:

Purtaţi haine uşoare, de culoare deschisă şi din materiale naturale, cum ar fi bumbacul, care permit pielii să respire.

Folosiţi pălării cu boruri largi şi ochelari de soare pentru a vă proteja de radiaţiile solare.

Protecţia solară:

Aplicaţi cremă de protecţie solară cu un factor de protecţie (SPF) adecvat înainte de a ieşi afară. Reaplicaţi la intervale regulate, mai ales după transpiraţie sau contact cu apa.

Evitarea expunerii la soare:

Staţi în interior în timpul orelor de vârf (10:00 - 18:00), când radiaţiile solare sunt cele mai puternice.

Dacă trebuie să ieşiţi afară, căutaţi zone umbroase şi faceţi pauze frecvente la umbră sau în locuri răcoroase.

Utilizarea ventilaţiei şi aerului condiţionat:

Menţineţi locuinţa bine ventilată. Folosiţi ventilatoare sau aer condiţionat pentru a răci încăperile.

Petreceţi timp în spaţii publice climatizate, cum ar fi mall-urile sau bibliotecile, dacă acasă nu aveţi aer condiţionat.

Alimentaţia uşoară:

Consumaţi mese uşoare, bogate în fructe şi legume, care conţin un conţinut ridicat de apă.

Evitaţi alimentele grele şi bogate în grăsimi, care pot genera un disconfort suplimentar.

Monitorizarea persoanelor vulnerabile:

Acordaţi o atenţie deosebită copiilor, vârstnicilor şi persoanelor cu afecţiuni medicale cronice, care sunt mai sensibile la efectele căldurii extreme.

Verificaţi periodic starea de sănătate a acestor persoane şi asiguraţi-vă că sunt bine hidratate şi răcorite.

Activitatea fizică:

Limitaţi activităţile fizice intense în aer liber în timpul caniculei.

Dacă este necesar să faceţi exerciţii, alegeţi momentele mai răcoroase ale zilei, cum ar fi dimineaţa devreme sau seara târziu.

Recunoaşterea semnelor de epuizare termică şi insolaţie:

Specialiştii recomandă atenţie la simptomele epuizării termice: transpiraţie abundentă, slăbiciune, ameţeli, greaţă, dureri de cap.

În cazul insolaţiei, simptomele pot include piele uscată şi fierbinte, confuzie, pierderea cunoştinţei.

Articol recomandat de sport.ro
Vedeta din România care a ales să se mute în Florida
Vedeta din România care a ales să se mute în Florida
Citește și...
Vremea azi, 3 noiembrie. Ceață și frig în cea mai mare parte a țării. Care sunt maximele temperaturii și unde va ninge
Vremea azi, 3 noiembrie. Ceață și frig în cea mai mare parte a țării. Care sunt maximele temperaturii și unde va ninge

Duminică se răcește foarte tare. Vor fi doar 7 grade în nord-est și în depresiuni și în jur de 12...13 grade în vestul și în sudul României. În ținuturile sudice mai apar câțiva nori de ploaie și tot aici vântul bate mai tare la începutul zilei.

Cod galben de intensificări vântului în mai multe regiuni, până duminică dimineață. Zonele afectate | HARTĂ
Cod galben de intensificări vântului în mai multe regiuni, până duminică dimineață. Zonele afectate | HARTĂ

ANM anunţă intensificări ale vântului în mai multe regiuni, de sâmbătă de la prânz, până duminică dimineaţă, fiind emise atenţionări cod galben.

 

Vremea azi, 2 noiembrie. Zonele din țară în care vor fi temperaturi peste mediile perioadei. Maximele termice
Vremea azi, 2 noiembrie. Zonele din țară în care vor fi temperaturi peste mediile perioadei. Maximele termice

  Vremea se răcește, sâmbătă, 2 noiembrie, în jumătatea nordică a țării, pe unde va fi cam înnorat și o să picure trecător. În rest, avem o zi însorită și caldă, dar vântul se intensifică aproape peste tot.

Recomandări
LIVE TEXT | Alegeri în Moldova 2024, turul 2. Până la ora 12.00 au votat peste 650.000 de moldoveni
LIVE TEXT | Alegeri în Moldova 2024, turul 2. Până la ora 12.00 au votat peste 650.000 de moldoveni

Astăzi are loc al doilea tur de scrutin în cadrul alegerilor prezidențilale din Republica Moldova. Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo își dispută cea mai înaltă poziție în stat.

Micii întreprinzători români din SUA votează cu Trump, sufocați de taxele democrate: „Cine muncește în țara asta? Mexicanii”
Micii întreprinzători români din SUA votează cu Trump, sufocați de taxele democrate: „Cine muncește în țara asta? Mexicanii”

Promisiunile electorale ale lui Donald Trump privind redresarea economiei au atins o coardă sensibilă, mai ales în rândul micilor antreprenori.

Scene teribile după retragerea apelor în Valencia: „Așa ceva, apocalipsă, nici în filmele de groază nu se vede”
Scene teribile după retragerea apelor în Valencia: „Așa ceva, apocalipsă, nici în filmele de groază nu se vede”

Șapte dintre cei 16 români dați dispăruți în urma inundațiilor din Spania au fost găsiți în siguranță, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe. Ceilalți nouă sunt încă de negăsit.