Şerban Nicolae, schimb de replici cu procurorul general: ”Este o insultă ceea ce v-aţi permis să declaraţi”

serban nicolae
Inquam Photos / Octav Ganea

Senatorul PSD Şerban Nicolae a avut marţi, în timpul dezbaterilor pe buget din comisiile juridice reunite din Parlament, un schimb de replici cu procurorul general Augustin Lazăr şi preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea.

Şerban Nicolae i-a reproşat lui Augustin Lazăr declaraţia potrivit căreia "inculpaţi de rang înalt" îi hărţuiesc pe procurori în comisiile speciale parlamentare.

"Bănuiesc că fac parte dintre inculpaţii de rang înalt, întrucât mi-am permis să convoc în faţa unei comisii parlamentare procurorul-şef al DNA, care a refuzat instituţional să se prezinte. Bănuiesc că toţi membrii comisiei, deşi nu au dosare penale, sunt generic inculpaţi de rang înalt. Nu ţin neapărat la rang. Pot să fiu şi un inculpat de rang mic, dacă procurorul general al României îşi permite o asemenea declaraţie. Din fericire pentru Ministerul Public, eu nu iau aceste declaraţii iresponsabile în nume personal şi nu mă răzbun pe instituţie. Pun autoritatea funcţiilor publice mai presus de asemenea patimi şi orgolii meschine şi jenante. Aş vrea să înţelegeţi că este o insultă ceea ce v-aţi permis să declaraţi şi aşa ceva este inadmisibil. În orice stat democratic şi civilizat aţi fi fost destituit şi supus unei anchete disciplinare", i-a spus Nicolae procurorului general, potrivit Agerpres

La ieşirea din şedinţa comisiilor juridice, Augustin Lazăr a declarat că nu "polemizează cu politicienii".

"Politicienii pot să facă declaraţiile pe care le apreciază necesare. Pentru ca Ministerul Public să-şi poată desfăşura activitatea în condiţii optime este necesar ca procurorii să stea la biroul lor, la muncă şi nu să fie convocaţi în faţa unor comisii speciale, unde să vină oameni care au fost trimişi în judecată şi să prezinte o cerere de convocare a unor magistraţi în faţa unei astfel de comisii speciale. Aceasta era ideea. Rolul procurorului este cel prevăzut în Constituţie, adică să apere ordinea de drept, să reprezinte interesele generale ale societăţii, să apere drepturile şi libertăţile fundamentale ale oamenilor şi doar în situaţii excepţionale să meargă în faţa unei comisii parlamentare, în condiţiile pe care Curtea Constituţională le-a stabilit, dar nu să avem o listă de procurori care să fie citaţi la comisii speciale, în condiţiile în care acea problemă este deja lămurită pe cale judiciară. Este un dosar care a fost rezolvat şi soluţia respectivă poate fi atacată pe cale judiciară, dacă este cineva nemulţumit. (...) Ministerul Public respectă Parlamentul României", a spus Augustin Lazăr.

Citește și
USR si Serban Nicolae
Senatorul PSD Șerban Nicolae îl atacă pe ambasadorul SUA: Acest funcționar cel puțin bizar care este Hans Klemm
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Tot în cadrul şedinţei de la Parlament, Şerban Nicolae i-a reproşat Cristinei Tarcea că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a semnat împreună cu CSM şi Ministerul Public un protocol de aderare la Strategia Naţională Anticorupţie (SNA). El a spus că este "ruşinos" un asemenea protocol.

"În cursul anului trecut, Guvernul a adoptat Strategia Naţională Anticorupţie, printr-o hotărâre de Guvern. Autoritatea judecătorească, un an mai târziu, probabil a avut nevoie de consultări, a aderat la această strategie, la măsurile dispuse de un Guvern. Dincolo că nu am găsit nicăieri în legislaţie, nici măcar în Constituţie, atribuţii ale Consiliului Superior al Magistraturii, ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sau Ministerului Public legate de aderarea sau implementarea unor măsuri guvernamentale, presupun că aţi inclus în proiectul de buget acele costuri necesare aderării la această luptă anticorupţie. Bănuiesc că şi judecătorii de civil aderă la lupta anticorupţie şi eu cred că vă refereaţi la lupta anticorupţie din interiorul sistemului judiciar, din interiorul Justiţiei. (...) Unde anume în atribuţiile Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie apare aderarea la o strategie guvernamentală şi protocol de colaborare cu Ministerul Public, unde anume în Constituţie Justiţia se înfăptuieşte prin asemenea protocoale? Este ruşinos şi inacceptabil acest protocol şi această declaraţie semnată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu CSM şi Ministerul Public", a afirmat senatorul PSD.

Cristina Tarcea a amintit că, prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare, SNA este o obligaţie impusă printr-o hotărâre de Guvern şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care se referă la unificarea practicilor judiciare, redactarea la termen a hotărârilor judecătoreşti, implementarea unui sistem pentru a face publice hotărârile CEDO.

"Prin hotărârea de Guvern s-a impus tuturor instituţiilor care au obligaţii stabilite prin Strategia Naţională Anticorupţie să dea o declaraţie de aderare. Nu mă întrebaţi cât este de bună sau cât este de ridicolă o astfel de prevedere, dar, din păcate, ea există. Noi nu am avut altceva decât să ne conformăm. (...) Ar fi normal ca puterea judecătorească să nu se supună hotărârilor de Guvern, dar toată legislaţia este implementată prin legislaţie secundară, care înseamnă hotărâre de Guvern. Mi se pare foarte periculos să afirmăm faptul că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu trebuie să respecte hotărârile de Guvern", a explicat Tarcea.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Șerban Nicolae cere scuze după ce a insultat-o pe Cosette Chichirău. Deputata îl dă în judecată
Șerban Nicolae cere scuze după ce a insultat-o pe Cosette Chichirău. Deputata îl dă în judecată

Senatorul PSD Șerban Nicolae a insultat-o pe deputata USR Cosette Chichirău, după ce aceasta a început să transmită LIVE pe Facebook imagini cu el, în timpul scandalului pe marginea statutului magistraților.

Senatorul PSD Șerban Nicolae îl atacă pe ambasadorul SUA: Acest funcționar cel puțin bizar care este Hans Klemm
Senatorul PSD Șerban Nicolae îl atacă pe ambasadorul SUA: Acest funcționar cel puțin bizar care este Hans Klemm

Senatorul PSD Șerban Nicolae l-a numit pe ambasadorul american Hans Klemm un ”funcționar cel puțin bizar”, ca reacție la comunicatul transmis de Departamentul de Stat al SUA în care sunt criticate modificările legilor justiției, susținute de PSD.

Senatorul PSD Șerban Nicolae: ”România este victima unui jaf al gulerelor albe
Senatorul PSD Șerban Nicolae: ”România este victima unui jaf al gulerelor albe"

Senatorul PSD Șerban Nicolae a declarat că România este "victima unui jaf al gulerelor albe", "care nu ține de legislația românească sau de acțiunea guvernamentală".

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.