Deputații au votat modificările la Legea care prevede organizarea Inspecției Judiciare
Deputații au adoptat, miercuri, proiectul care prevede modificarea Legii 317/2004, privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Au fost înregistrate 177 voturi „pentru”, 78 „împotrivă”, iar un deputat nu a votat.
Conform actului normativ, Inspecţia Judiciară, „este structură cu personalitate juridică în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, cu sediul în municipiul Bucureşti", informează Agerpres.
Conform formei actuale a legii, Inspecţia Judiciară funcţionează cu un număr maxim de 70 de posturi, însă, potrivit modificărilor aduse la nivelul comisiei speciale pentru legile Justiţiei, IJ urmează să funcţioneze cu „un număr de posturi necesar care să îi asigure îndeplinirea activităţii în condiţii optime".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Totodată, în baza modificărilor aduse art. 67, inspectorul-şef ar urma să fie numit de plenul CSM dintre judecătorii în funcţie, inclusiv dintre inspectorii judiciari în funcţie, în urma unui concurs care constă în prezentarea unui proiect referitor la exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere respective, urmărindu-se competenţele manageriale, gestiunea eficientă a resurselor, capacitatea de a-şi asuma decizii şi responsabilităţi, competenţele de comunicare şi rezistenţa la stres.
Conform modificărilor adoptate de comisie, inspectorul-şef va putea fi revocat din funcţie de către plenul CSM, în cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare a atribuţiilor manageriale. Revocarea se va dispune pe baza raportului de audit, numai ca urmare a propunerii formulate, în acest sens, de către o comisie alcătuită similar comisiei de concurs, însă fără participarea psihologului. În forma actuală a legii, revocarea se dispune pe baza raportului anual de audit.
O altă modificare adoptată prevede că hotărârea plenului CSM prin care se dispune revocarea din funcţie poate fi atacată cu recurs, în termen de 15 zile de la comunicare, la Secţia de contencios-administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Recursul suspendă executarea hotărârii CSM. Hotărârea prin care se soluţionează recursul este definitivă.
A fost adoptat şi un amendament în baza căruia Executivul va asigura un sediu corespunzător Consiliului Superior al Magistraturii. Se modifică astfel forma actuală a legii, care prevede că, „în termen de 60 de zile de la publicarea prezentei legi, Guvernul va asigura un sediu corespunzător CSM".
Prevederile proiectului vor intra în vigoare în termen de 90 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Acest proiect de lege urmează să plece la Senat pentru dezbatere şi vot.
Sursa: Agerpres
Etichete: CSM, legile justiției, inspectia judiciara,
Dată publicare:
13-12-2017 23:08